ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η επικινδυνότητα της άγνοιας

της Μαρίας Σωκράτους*

Γιορτάσαμε και φέτος την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου. Πήγαμε σε εκδηλώσεις και παραστάσεις, αναγνώσαμε το μήνυμα του Βαρλικόφσκι και ακούσαμε εκ νέου βαρύγδουπες δηλώσεις, από ειδήμονες παντός επιστητού, για τη σημασία και τη σπουδαιότητα του θεάτρου στη ζωή μας... και όλα αυτά στον απόηχο της ανακοίνωσης για αλλαγή των σχολικών προγραμμάτων.

Βεβαίως κάθε αλλαγή είναι ευπρόσδεκτη όταν όμως είναι σωστά μελετημένη, ισοζυγισμένη και θα οδηγήσει σε βέλτιστα αποτελέσματα.

Αλίμονο… δε δαιμονοποιώ καμία απόφαση και ούτε έχω αντίρρηση στην αύξηση των ωρών των θετικών επιστημών. Στο σχολείο είχα ακολουθήσει θετική κατεύθυνση με ενισχυμένα μαθηματικά, φυσική και βιολογία. Έμαθα πολλά και με βοήθησαν στην ανάπτυξη του τρόπου σκέψης μου. Όμως δεν ήταν αυτά που διέπλασαν το χαρακτήρα μου, δεν ήταν αυτά που με έκαναν άνθρωπο…

Η ενασχόλησή μου με το θέατρο ήταν το παράθυρό μου προς τον κόσμο. Μέσα από το θέατρο εκπαιδεύεσαι και παιδεύεσαι. Γνωρίζεις τον κόσμο, τους ανθρώπους, την κουλτούρα και το χαρακτήρα τους, τα ιδεώδη και τη διαφορετικότητά τους. Μαθαίνεις να αγαπάς, να εκτιμάς και να προβληματίζεσαι. Να καταλαβαίνεις και να αποδέχεσαι αυτό που σου είναι ξένο, αυτό που δε σου μοιάζει. Μέσα από το θέατρο μαθαίνεις τον εαυτό σου, τα όριά σου, τα θέλω και τα μη σου. Μέσα από το θέατρο εξελίσσεσαι και γίνεσαι άνθρωπος.

Θα μπορούσα να ισχυριστώ τα αντίστοιχα και για κάθε μορφής τέχνη (μουσική, ζωγραφική, ποίηση κλπ) γιατί μέσα από αυτή, την τέχνη, μπορούμε πραγματικά να ανοίξουμε τα φτερά μας για το μέλλον.

Αλίμονο… δεν θα γίνουμε όλοι καλλιτέχνες όμως η τριβή με το θέατρο, τη μουσική, την ποίηση θα μας δώσει διαφορετικά ερεθίσματα από αυτά που μπορούμε να πάρουμε από τις θετικές ή άλλες επιστήμες. Γιατί αυτό που χρειαζόμαστε όλοι είναι ισορροπία… στο μέσα και στο έξω μας.

Καλό θα ήταν λοιπόν, αυτοί που προωθούν τις όποιες αλλαγές κυρίως στα σχολεία όπου μπορούμε να μιλούμε για ανάπλαση ψυχών να έρθουν πρώτα οι ίδιοι σε επαφή με αυτά που αποζητούν να καταργήσουν ή να μειώσουν. Η άγνοια πολλές φορές είναι κακός σύμβουλος.

*Η Μαρία Σωκράτους είναι υποψήφια διδάκτωρ, Young BPW Europe Representative, Ταμίας της Σχολικής Εφορείας Στροβόλου

Προσωπικότητες στην ''Κ'': Τελευταία Ενημέρωση