ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στις 22 Απριλίου η επόμενη δικάσιμος για τους «5» Τράπεζας Κύπρου

ΚΥΠΕ

Στις 22 Απριλίου, με την αγόρευση της κατηγορούσας Αρχής στα προδικαστικά αιτήματα της υπεράσπισης, συνεχίζεται ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιδικείου Λευκωσίας η ακροαματική διαδικασία για την υπόθεση της Τράπεζας Κύπρου και των πέντε πρώην ανώτατων στελεχών της.

Στη σημερινή δικάσιμο αγόρευσαν οι συνήγοροι υπεράσπισης του πρώην Προέδρου της Τράπεζας Κύπρου, Αντρέα Αρτέμη, οι οποίοι ζήτησαν την απαλλαγή του από το διαδικασία στη βάση του δεδικασμένου (autrefois acquit) υπό την έννοια ότι ο κ. Αρτέμη είχε απαλλαγεί από την εξέταση και της επιβολής διοικητικών προστίμων που επέβαλε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Επιχειρηματολογώντας για την απαλλαγή του πελάτη του, ο εκ των συνηγόρων του κ. Αρτέμη, Δημήτρης Αραούζος αναφέρθηκε σε αποφάσεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς του Ηνωμένου Βασιλείου ότι δεν πρόκειται να προωθεί ποινικές διαδικασίες για χειραγώγηση αγοράς όταν υπήρξαν διοικητικά πρόστιμα, τα οποία βασίστηκαν σε γεγονότα που παραμένουν «ουσιωδώς τα ίδια». Αναφέρθηκε σε αποφάσεις από τις οποίες προέκυψαν τα κριτήρια στην υπόθεση Ένγκελς, σύμφωνα με τα οποία αν επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο, που στην ουσία συνιστά ποινή δεν μπορεί να προωθηθεί ποινική διαδικασία όταν εκπηγάζει από τα ίδια γεγονότα, καθώς και στο άρθρο τέσσερα του πρωτοκόλλου του ΕΔΑΔ.

Σε ερώτηση του προεδρείου κατά πόσον η επιβολή διοικητικού προστίμου απαγορεύει στο Δικαστήριο να επιβάλει ποινές, ο κ. Αραούζος επικαλέστηκε δικαστικές αποφάσεις με βάση τις οποίες σημασία έχει το κατά πόσον ένα διοικητικό πρόστιμο αποτελεί ποινή. «Αυτό καλείστε να αποφασίσετε», είπε απευθυνόμενος στο Δικαστήριο.

Από την πλευρά του ο Κρις Τριανταφυλλίδης αναφέρθηκε σε αποφάσεις κυπριακών Δικαστηρίων με βάση τις οποίες οι αποφάσεις του ΕΔΑΔ δεσμεύουν τα κυπριακά δικαστήρια.

Διερωτήθηκε ακόμη πώς ο κ. Αρτέμη αθωώθηκε στην κατηγορία που αντιμετώπιζε ατομικά να κατηγορείται τώρα για συνωμοσία με τους υπόλοιπους κατηγορούμενους. «Αυτό είναι αδύνατο», είπε.

Στην ερχόμενη δικάσιμο, η εκπρόσωπος της κατηγορούσας αρχής Πωλίνα Ευθυβούλου θα αγορεύσει τόσο στο προδικαστικό αίτημα που ηγέρθηκε για απαλλαγή του κ. Αρτέμη όσο και επί του αιτήματος για κατάχρηση της διαδικασίας υπό την έννοια ότι για την ίδια υπόθεση εκκρεμεί διαδικασία ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου, που ισχύει για όλους τους κατηγορούμενους.

Παράλληλα, ο συνήγορος του Ανδρέα Ηλιάδη, Ευστάθιος Ευσταθίου ενημέρωσε ότι σε κατοπινό στάδιο θα θέσει θέμα αδικημάτων που δεν μπορούν να δικαστούν.

Πέραν της εταιρείας, κατηγορούμενοι είναι οι πρώην Πρόεδροι του Διοικητικού Συμβουλίου της τράπεζας Θεόδωρος Αριστοδήμου και Αντρέας Αρτέμης, οι πρώην διευθύνοντες σύμβουλοι Ανδρέας Ηλιάδης και Γιάννης Κυπρή και ο πρώην αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας και υπεύθυνος για τα υποκαταστήματα στην Ελλάδα Γιάννης Πεχλιβανίδης.

Όλοι οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες της συνωμοσίας προς καταδολίευση και της χειραγώγησης της αγοράς αναφορικά με «τη μη ενημέρωση του κοινού ότι οι κεφαλαιουχικές ανάγκες της 1η κατηγορούμενης (η τράπεζα) είχαν αυξηθεί σημαντικά σε σχέση με το ποσό των €200 εκατ. που είχε ανακοινωθεί στις 10 Μαΐου του 2012».

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση