ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τίθενται αύριο σε ισχύ τα διατάγματα για την αφερεγγυότητα

Λόγω της καθυστέρησης σημειώθηκαν προβλήματα, δηλώνουν στην "Κ" νομικοί κύκλοι

ΚΥΠΕ

Στο κυβερνητικό τυπογραφείο έχουν αποσταλεί σήμερα τα διατάγματα του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού που αφορούν μεταξύ άλλων την αναγνώριση του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου (ΣΕΛΚ) και του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου ως αρμόδιες αρχές αδειοδότησης Συμβούλων Αφερεγγυότητας.
Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Εφαρμογής της Αφερεγγυότητας Γιώργος Καροτσάκης είπε πως τα διατάγματα αναμένεται να δημοσιευθούν αύριο Παρασκευή στην επίσημη εφημερίδα της Δημοκρατίας έτσι ώστε να μπορέσουν να τεθούν σε ισχύ, σύμφωνα και με τη νομοθεσία.

Όπως ανέφερε, το ένα διάταγμα αναγνωρίζει τον Σύνδεσμο Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου (ΣΕΛΚ) και τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο ως αρμόδιες αρχές αδειοδότησης Συμβούλων Αφερεγγυότητας, πέρα από την Υπηρεσία Αφερεγγυότητας, η οποία αναγνωρίζεται από το νόμο και δεν υπάρχει ανάγκη έκδοσης διατάγματος.
Πρόσθεσε ότι το δεύτερο διάταγμα, που έχει δύο πτυχές, καθορίζει πρώτον τα μεταβατικά κριτήρια των Συμβούλων Αφερεγγυότητας (προσόντα και εμπειρία) και δίδει το δικαίωμα σε οποιανδήποτε άλλη αρχή να υποβάλει αίτηση προς τον Υπουργό για να μετατραπεί σε αρμόδια αρχή για αδειοδότηση και εποπτεία των Συμβούλων Αφερεγγυότητας.
Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Καροτσάκη, θα δημοσιευθεί και η αίτηση την οποία θα υποβάλουν οι ενδιαφερόμενοι προς τις αρχές για να αδειοδοτηθούν ως Σύμβουλοι Αφερεγγυότητας. Η αίτηση θα βρίσκεται μετά τη δημοσίευση της στην επίσημη εφημερίδα στην ιστοσελίδα του Εφόρου Εταιρειών και Επίσημου Παραλήπτη.

Διαδικασία αδειοδότησης του Συμβούλου
Ο κ. Καροτσάκης είπε ότι ο ενδιαφερόμενος με την κατάθεση της αίτησης του για αδειοδότησης τους ως Σύμβουλος Αφερεγγυότητας θα πρέπει να πληρώσει 50 ευρώ και μετά την έγκριση της αίτησης θα του ζητηθεί να πληρώσει 300 ευρώ και να υποβάλει ασφάλεια για επαγγελματικές ζημιές μέχρι 200.000 ευρώ και να υπογράψει παράλληλα τον κώδικα δεοντολογίας για τον Σύμβουλο Αφερεγγυότητας.
Σημείωσε ότι η άδεια που θα δοθεί στους Συμβούλους Αφερεγγυότητας θα περιλαμβάνει και όρο να παρακολουθήσουν εκπαιδευτικό σεμινάριο 40 ωρών από την Υπηρεσία Αφερεγγυότητας και να παρακαθίσουν σε εξετάσεις.
Τέλος, ο κ. Καροτσάκης είπε ότι η Υπηρεσία έχει ως στόχο να ολοκληρώνει την εξέταση μιας αίτησης εντός 7 με 10 ημερών, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι αυτό εναπόκειται και στους ίδιους τους ενδιαφερόμενους πόσο γρήγορα θα ανταποκριθούν για προσκόμιση των αναγκαίων εγγράφων και της ασφάλειας για επαγγελματικές ζημιές μέχρι 200.000.

Οι καθυστερήσεις έφεραν προβλήματα
Τις τελευταίες μέρες, δημιουργήθηκαν διάφορα προβλήματα λόγω της καθυστέρησης δημοσίευσης των διαταγμάτων, αφού ουσιαστικά το επάγγελμα και οι εργασίες εκκαθαριστών και παραληπτών δεν ήταν αδειοδοτημένες. Δικηγόροι που επικοινώνησαν με την «Κ» ανέφεραν πως ούτε έγγραφα για εκούσιες εκκαθαρίσεις εταιρειών δεν μπορούσαν να υποβάλουν αφού θεωρητικά ήταν παράνομοι και χωρίς την ελαστικότητα των Αρχών θα έπρεπε να τους επιβληθεί πρόστιμο.
Πάντως, τόσο τα μέλη του Δικηγορικού Συνδέσμου όσο και του ΣΕΛΚ δηλώνουν έτοιμα να προχωρήσουν άμεσα με τις αδειοδοτήσεις. Οι επαγγελματίες σχολιάζουν πως το πλαίσιο έχει πολλά κενά και ασάφειες ωστόσο δηλώνουν έτοιμοι να το εφαρμόσουν υποβάλλοντας κατά διαστήματα εισηγήσεις για σημεία που θα διαφανεί ότι χρίζουν βελτίωσης.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση