ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πρώτες αιτήσεις για άδειες Συμβούλων Αφερεγγυότητας

Ξεκινά η συνεργασία της Υπηρεσίας Αφερεγγυότητας με τις Δικαστικές Αρχές

ΚΥΠΕ

Άρχισε από τη Δευτέρα η κατάθεση αιτήσεων από ενδιαφερόμενους για αδειοδότησή τους ως Σύμβουλοι Αφερεγγυότητας, μετά τη δημοσίευση την περασμένη Παρασκευή στην επίσημη εφημερίδα της Δημοκρατίας των διαταγμάτων του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού που αφορούν μεταξύ άλλων τα μεταβατικά κριτήρια των Συμβούλων Αφερεγγυότητας (προσόντα και εμπειρία), αλλά και την αίτηση την οποία θα υποβάλουν οι ενδιαφερόμενοι.

Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Εφαρμογής της Αφερεγγυότητας Γιώργος Καροτσάκης, αφού σημείωσε ότι έχουν ήδη κατατεθεί οι πρώτες αιτήσεις από ενδιαφερόμενους, είπε ότι στόχος της Υπηρεσίας είναι όπως σε περίπου 10 μέρες καταρτιστεί ο κατάλογος με τους πρώτους αδειοδοτημένους Συμβούλους Αφερεγγυότητας, προσθέτοντας ωστόσο, ότι η επίτευξη του στόχου αυτού εξαρτάται και από τους ίδιους τους ενδιαφερόμενους σε σχέση με το πόσο γρήγορα θα ανταποκριθούν για προσκόμιση των αναγκαίων εγγράφων και της ασφάλειας για επαγγελματικές ζημιές μέχρι 200.000 ευρώ.

Ηλεκτρονική διασύνδεση Υπηρεσίας Αφερεγγυότητας - Δικαστηρίων
Επιπλέον, ο κ. Καροτσάκης είπε ότι κατά τη συνάντηση που είχε με τον Αρχιπρωτοκολλητή του Ανωτάτου Δικαστηρίου και τους επικεφαλής των Πρωτοκολλητών στα επαρχιακά δικαστήρια αποφασίστηκε η ηλεκτρονική επικοινωνία της Υπηρεσίας Αφερεγγυότητας με τα δικαστήρια για πιο αποτελεσματική εφαρμογή του πλαισίου αφερεγγυότητας. Επί του προκειμένου, συνέχισε, θα υπάρξει την επόμενη εβδομάδα και συνάντηση της Υπηρεσίας Εφαρμογής της Αφερεγγυότητας με τον Πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Ο κ. Καροτσάκης, αφού ευχαρίστησε το Ανώτατο και τα επαρχιακά δικαστήρια για το ενδιαφέρον τους να συνεργαστούν με την Υπηρεσία Αφερεγγυότητας, εξήγησε ότι στόχος της συνεργασίας των δύο πλευρών είναι όπως οι διάφορες αιτήσεις που θα υποβάλλονται στα δικαστήρια από την Υπηρεσία σε σχέση με υποθέσεις του πλαισίου αφερεγγυότητας, παραλαμβάνονται ηλεκτρονικά μέχρι και στο επίπεδο των δικαστών και να διεκπεραιώνονται με ηλεκτρονικό τρόπο.

Ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Εφαρμογής της Αφερεγγυότητας χαρακτήρισε τις όλες αλλαγές που έχουν αποφασιστεί ως πρωτοποριακές και οι οποίες θα εκσυγχρονίσουν τα δικαστήρια, επισημαίνοντας παράλληλα πως “με αυτό τον τρόπο θα διεκπεραιώνονται πολύ πιο γρήγορα οι υποθέσεις που αφορούν το πλαίσιο αφερεγγυότητας”.

Λήφθηκαν αποφάσεις και έχουμε εισέλθει πλέον στη διαδικασία εφαρμογής αυτών των αποφάσεων και δημιουργίας των υποδομών, αλλά υπάρχει πολύ δρόμος ακόμη, πρόσθεσε.

Σημείωσε ότι οι υποθέσεις για το πλαίσιο αφερεγγυότητας θα αφορούν μεταξύ άλλων, αιτήσεις προς το δικαστήριο για έκδοση διαταγμάτων απαλλαγής μικρών χρεών μέχρι 25.000 ευρώ, αιτήσεις  για εξασφάλιση διατάγματος προστασίας των δανειοληπτών μέχρι την εξασφάλισης συμφωνίας με τους πιστωτές τους για αναδιάρθρωση των χρεών του και επικύρωση συμφωνιών αναδιάρθρωσης των δανείων μεταξύ πιστωτών και δανειοληπτών.

Τέλος, ο κ. Καροτσάκης είπε ότι αυτές οι αλλαγές θα δημιουργήσουν τις αναγκαίες υποδομές και θα επιτρέψουν και στα δικαστήρια να δέχονται και άλλων μορφών ηλεκτρονικά μέσα.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση