ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ελληνική: Στα 12εκ. τα κέρδη πρώτου τριμήνου

Μείωση προβλέψεων και πώληση θυγατρικής στη Ρωσία οδήγησαν σε κέρδοφορία

Με κέρδη 12εκ. ευρώ έκλεισε το πρώτο τρίμηνο του 2015 η Ελληνική Τράπεζα έναντι ζημιάς €26 εκ. το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014.

Πρόκειται για το δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο, που η τράπεζα καταγράφει κέρδος.  Το πρώτο τρίμηνο του 2015 οι καταθέσεις αυξήθηκαν περαιτέρω ενισχύοντας την άνετη ρευστότητα του Ομίλου. Η ρευστότητα και η επάρκεια κεφαλαίου, καταδεικνύουν τις προοπτικές του επιχειρηματικού μοντέλου της Τράπεζας για ανάπτυξη και κερδοφορία, σχολιάζει η τράπεζα.

Σημαντικό ρόλο ώστε η τράπεζα να κλείσει το τρίμηνο κεροδοφόρα έπαιξε η μείωση των προβλέψεων κατά 82% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014. Οι προβλέψεις περιορίστηκαν στα 13εκ. ευρώ. Δεύτερος παράγοντας που οδήγησε στην κερδοφορία ήταν το κέρδος 4.8εκ. ευρώ από την πώληση της θυγατρικής εταιρείας της τράπεζας στη Ρωσία Borenham Holdings Limited.

Ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο σύνολο των μεικτών χορηγήσεων, υπολογισμένος με βάση τα νέα πρότυπα αναφοράς της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών ανήλθε στο 60%. Από αυτά το 47% καλύπτεται από προβλέψεις για απομείωση της αξίας των χορηγήσεων και το υπόλοιπο από εμπράγματες εξασφαλίσεις. Οι ανοδικοί ρυθμοί προσέλκυσης καταθέσεων, αναφέρει η τράπεζα, συνεχίστηκαν και την πρώτη τριμηνία του 2015, με αποτέλεσμα οι καταθέσεις να καταγράφουν αύξηση 4% σε σύγκριση με το Δεκέμβριο του 2014 (€6,3 δις) και να διαμορφώνονται στα €6,6 δις με δείκτη καθαρών χορηγήσεων προς καταθέσεις 49%.

Ο Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας του Ομίλου Ελληνικής στις 31 Μαρτίου 2015 διαμορφώθηκε στο 17,9%, ο Δείκτης Κεφαλαίων της Κατηγορίας 1 στο 16,2% και ο Δείκτης Κεφαλαίων Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1 (CET 1) στο 13,3%.

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση