ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Με Κύπριους σκηνοθέτες το νέo ρεπερτόριο της ΕΘΑΛ

Για τις ανάγκες των παραγωγών θα πραγματοποιηθούν ακροάσεις μεταξύ 10 και 15 Ιουλίου

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Η ΕΘΑΛ ανακοίνωσε πρόσφατα τα θεατρικά της έργα για την σεζόν 2015-2016 δίνοντας έμφαση σε σύγχρονα έργα του παγκόσμιου και νεοελληνικού ρεπερτορίου, Κύπριους συγγραφείς αλλά και σκηνοθέτες. Ταυτόχρονα, η ΕΘΑΛ εξέφρασε και την πικρία της που η πρόταση της για την συμμετοχή της στα φετινά Κύπρια δεν έγινε αποδεκτή. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΘΑΛ αναφέρεται σχετικά με τα Κύπρια πως: «η πρόταση της ΕΘΑΛ που αφορούσε τη θεατρική παρουσίαση, του πολύ γνωστού, μυθιστορήματος του Γιάννη  Κατσούρη «Στυλιανού Ανάβασις» δεν συγκέντρωσε τη βαθμολογία που απαιτείτο για να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα (θέατρο). Είχαμε προσπαθήσει να συνδυάσουμε την παρουσίαση της φιλόδοξης αυτής ιδέας με το πρώτο θεατρολογικό συνέδριο στη μνήμη του Γιάννη Κατσούρη που θα διοργανώσουν το Θεατρικό Μουσείο Κύπρου, ο ΘΟΚ και το Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Κύπρου τον Οκτώβριο».

Μονόπρακτα Κυπρίων δημιουργών
Το φθινόπωρο του 2015 (Οκτ/ Νοε μέχρι και τον τελευταίο μήνα του 2015) η ΕΘΑΛ θα παρουσιάσει μετά από 2 αναβολές που οφείλονταν σε καλλιτεχνικούς λόγους, το βραβευμένο στο Β΄ Διαγωνισμό Μονόπρακτου στη μνήμη Κωστή Κολώτα μονόπρακτο του Γιάννη Αγησιλάου, «Η Συλλογή».

Τις ίδιες ημέρες στον άλλο χώρο, η ΕΘΑΛ θα παρουσιάζει το πολύ ενδιαφέρον μονόπρακτο της Κωνσταντίας Σωτηρίου «Σπασμένα» που παρουσιάστηκε με τη μορφή θεατρικού αναλογίου στο PLAY ON, το πρόγραμμα θεατρικής συγγραφής που συνδιoργανώνουν το Κυπριακό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου και ο ΘΟΚ.

Θα ακολουθήσει στις αρχές Νοέμβριου το άπαιχτο έργο “Lonesome West” («Μοναξιά στην Άγρια Δύση» προσωρινός τίτλος) του δημοφιλούς στην Κύπρο Μάρτιν Μακντόνα (Ωραία μου Βασίλισσα/ Εραστές του Λινέην/ Ο Πουπουλένιος / Ο Σακάτης του Ίνισμορ κ.α). Το 2016 θα παρουσιαστούν η αγγλική κωμωδία του Τζό Όρτον «Τι Είδε ο Υπηρέτης» (What the batler saw), το αμερικανικό «Φράνκι και Τζώνυ» του Τέρενς ΜακΝάλλυ (συγγραφέας του Masterclass και άλλων), όπως επίσης και το κωμειδύλλιο σε Παγκύπρια και Πανελλήνια πρώτη «Ο Φαρμακοποιός και ο Χωριάτης» του Επαμεινώνδα Ελευθεριάδη και ενδεχομένως ακόμα ένα νεοελληνικό έργο.

Τα έργα που θα παρουσιαστούν το φθινόπωρο και το χειμώνα του 2016 θα ανακοινωθούν τον επόμενο μήνα.

Με Κύπριους σκηνοθέτες
Με το θέατρο της Λεμεσού θα συνεργαστούν φέτος οι σκηνοθέτες Λέα Μαλένη, Παναγιώτης Λάρκου, Λέανδρος Ταλιώτης, Μαρίνα Βρόντη και η Μαγδαλένα Ζήρα με τους οποίους έχουν προχωρήσει ήδη οι συζητήσεις για διανομές και έργα. Παλιότερα σχέδια που έχουν κατά καιρούς ανακοινωθεί όπως οι «Πέρσες» του Αισχύλου, το πρώτο βραβευμένο έργο της Γιασμίνα Ρεζά «Σε Στενό Οικογενειακό Κύκλο» και η φαρσοκωμωδία του Χιού Λέοναρντ «St Patrick΄s Motel» που έχει μεταφράσει γα την ΕΘΑΛ η  Γιόλα Κλείτου αναβάλλονται λόγω της οικονομικής αβεβαιότητας που επικρατεί στο Κυπριακό θεατρικό σύστημα.

Θέατρο-Χορός: Τελευταία Ενημέρωση