ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η Απίστευτη Αποκάλυψη του Σεμπάστιαν Μοντεφιόρε, Άννας Κουππάνου

Nέα έκδοση Πολιτιστικού Ιδρύματος Τραπέζης Κύπρου στη σειρά Παιδική και Νεανική Λογοτεχνία

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Κυκλοφόρησε η νέα έκδοση στη σειρά ‘Παιδική και Νεανική Λογοτεχνία’ με τίτλο Η Απίστευτη Αποκάλυψη του Σεμπάστιαν Μοντεφιόρε της Άννας Κουππάνου.  Το βιβλίο εξασφάλισε το Α΄ Βραβείο του Διαγωνισμού του Κυπριακού Συνδέσμου Παιδικού Νεανικού Βιβλίου 2013 και εικονογραφήθηκε από την Δέσποινα Μανώλαρου, η οποία τιμήθηκε με το Α΄Βραβείο Διαγωνισμού Εικονογράφησης του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τραπέζης Κύπρου 2014.

Ο Σεμπάστιαν Μοντεφιόρε, εκλεκτός υπολογιστής ρίσκου και ερασιτέχνης κουρέας γρασιδιού, ακούει κάτι που δεν θέλει να ακούσει και βλέπει κάτι που δεν θέλει να πιστέψει. Όλοι οι ήρωες αυτού του βιβλίου θα αντιμετωπίσουν διλήμματα και θα πρέπει να αποφασίσουν πώς πρέπει να προχωρήσει η ιστορία και ο κόσμος μας. Κάποιοι θέλουν την αποκάλυψη, κάποιοι πάλι όχι. Κάποιοι θα προσπαθήσουν με μανία να αποκρύψουν την αλήθεια και κάποιοι θα παλέψουν μέχρι τέλους για να την μοιραστούν. Πολλά βιβλία έχουν πρωταγωνιστές σκύλους. Αυτό όμως ρωτά πώς θα μπορούσε κάτι τέτοιο να προκύψει. Επίσης, ρίχνει τους ήρωες του, τον Μαξιμιαλιανό Ντισκάβερι, την Τζόζεφιν, τη Σεσίλια Τόμας και τον Υπέροχο Τζορτζ στις πιο μεγάλες δυσκολίες, ανάμεσα σε στρατιωτικά άρματα, διαδηλώσεις, μαγευτικές μελωδίες και στούντιο της τηλεόρασης και ρωτά: «Ποιος μπορεί να βρει την αλήθεια και ποιος μπορεί να την ακούσει πια;»

Έγραψαν για το βιβλίο:
Έλενα Ιωαννίδου, Επίκουρη Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Κύπρου
«Η απίστευτη αποκάλυψη του Σεμπάστιαν Μοντεφιόρε» είναι ένα παιδικό βιβλίο που  συνομιλεί με κλασσικά βιβλία όπως «Η Φάρμα των Ζώων» του Όργουελ, «Η Τελευταία Μαύρη Γάτα»  και η «Φρουτοπία» του Τριβιζά. Και στις τρεις περιπτώσεις υπάρχει ο κόσμος των ανθρώπων που κρατάει τη δύναμη και την εξουσία και καταπιέζει τους άλλους όποιοι κι αν είναι αυτοί. Επίσης, και στα τρία βιβλία αναδεικνύεται η διαφορετικότητα του καταπιεζόμενου τόσο στους πόρους αλλά και στις σκέψεις και στο μυαλό, ενώ το θέμα της επανάστασης έρχεται στο προσκήνιο. Το βιβλίο της Άννας Κουππάνου εξισορροπεί ανάμεσα στο μύθο, τη φαντασία και την αλληγορία και διαπραγματεύεται καίρια πολιτικά θέματα -αυτά της ισότητας, της δικαιοσύνης, του διαμοιρασμού των πόρων και της αντιπροσώπευσης- παραμένοντας από την αρχή μέχρι το τέλος ένα βιβλίο για παιδιά ή για ανθρώπους με παιδικότητα. Η συγγραφέας αποδεικνύει περίτρανα πώς μπορείς να αγγίξεις κοινωνικά θέματα, προσφέροντας στα παιδιά χώρο για να αναπτύξουν την κριτική τους σκέψη, τον κριτικό τους λόγο και ταυτόχρονα να διασκεδάσουν και να το χαρούν. 

Έλενα Ξενή, Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό, Πανεπιστήμιο Κύπρου
Το βιβλίο «Η απίστευτη αποκάλυψη του Σεμπάστιαν Μοντεφιόρε» αποτελεί έργο της εξαίρετης λογοτεχνίας, όρος που μπορεί να μην έχει ακόμη οριστεί επαρκώς, φέρει όμως, όταν αποδίδεται, τιμή, περηφάνεια, ευθύνη και δέσμευση. Ευθύνη και δέσμευση για συστηματική μέριμνα εμπλουτισμού των εγχώριων αναγνωστικών εμπειριών με ποιότητα, αυθεντικότητα και ευκαιρίες για προβληματισμό. Ευθύνη και δέσμευση όπως η Άννα συνεχίσει να «ξεσκεπάζει τα μονοπάτια που είναι καλυμμένα από θάμνους και ξερόχορτα». Αυτά, που όπως δηλώνει ο συγγραφέας Γιώργος Παναγιωτάκης σε πρόσφατη έρευνα του περιοδικού ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ για τα χαρακτηριστικά του καλού βιβλίου, «πιθανόν να είναι λοξά και αβέβαια, αλλά που ταυτόχρονα μπορούν να ξυπνήσουν την όρεξη για περιπλάνηση και ανακαλύψεις» ή όπως ο τίτλος του βραβευμένου έργου δηλώνει «αποκαλύψεις».

Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Πρόεδρος Ελληνικού  Τμήματος της  ΙΒΒΥ
Στο βιβλίο «Η απίστευτη αποκάλυψη του Σεμπάστιαν Μοντεφιόρε» η Άννα Κουππάνου μαγεύει τους μικρούς αναγνώστες με την πλούσια γλώσσα της και τους ταξιδεύει σε κόσμους λογοτεχνικής απόλαυσης. Στο συγκεκριμένο βιβλίο θίγονται πολλά σημερινά θέματα για τα οποία ούτε κι εμείς οι μεγάλοι έχουμε απαντήσεις. Ο τρόπος που τα προσεγγίζει η συγγραφέας εντάσσοντας τα μέσα στην πλοκή, ούτε «βαραίνει» τα παιδιά με προβληματισμούς αταίριαστους με την ηλικία τους, ούτε ρέπει στον ηθικοδιδακτισμό. Αντίθετα τα βοηθά να γίνουν αυριανοί σκεπτόμενοι πολίτες. Οι σχέσεις μέσα στην σημερινή οικογένεια και κοινωνία -τα δικαιώματα των ζώων- η τηλεοπτική πραγματικότητα που μας προβάλλεται ως αληθινή ζωή και τόσα άλλα σύγχρονα θέματα θα βοηθήσουν τα παιδιά να  σκεφτούν και να κρίνουν. Γιατί αυτό δεν οφείλει να κάνει η αληθινή λογοτεχνία; Κι η συγγραφέας γράφει αληθινή λογοτεχνία.
 
Η καλλιτεχνική και τυπογραφική επιμέλεια έγινε από τις Εκδόσεις Κέδρος και η εκτύπωση στο τυπογραφείο Κωνσταντίνος Κουσούλης για λογαριασμό των Εκδόσεων Κέδρος και του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τραπέζης Κύπρου.

Η έκδοση είναι χαρτόδετη, διαστάσεων 14 x 21 εκ., αριθμεί 194 σελίδες και περιλαμβάνει ασπρόμαυρες εικόνες. Διατίθεται στην τιμή των €9,90 από την Αγορά, το πωλητήριο του Πολιτιστικού Ιδρύματος, γνωστά βιβλιοπωλεία σε όλη την Κύπρο και στο διαδίκτυο στη διεύθυνση www.boccf.org


 

Βιβλίο: Τελευταία Ενημέρωση