ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πώληση δανείων: Αποφόρτιση τραπεζών αλλά όχι πανάκεια

Καθοριστική η τιμή πώλησης των δανείων – Πίεση στους δανειολήπτες

Ως το σημαντικότερο εργαλείο για μείωση των κόκκινων δανείων στα τραπεζικά ιδρύματα θεωρεί η τρόικα τη δυνατότητα πώλησης δανείων χωρίς την έγκριση του δανειολήπτη.

Έχοντας αποκλείσει από νωρίς τη λύση της δημιουργίας εταιρείας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, της λεγόμενης bad bank, η τρόικα πίεσε αρχικά για ψήφιση της νομοθεσίας για εκποιήσεις υποθηκευμένων ακινήτων και πλέον στρέφει την προσοχή της στη νομοθεσία που θα επιτρέπει την πώληση δανείων παρά το γεγονός ότι δεν έθεσε τη ψήφιση της από τη Βουλή ως προαπαιτούμενο για την καταβολή της επόμενης δόσης. Αντίθετα, αρκέστηκε σε μία δέσμευση από πλευράς των κυπριακών Αρχών ότι το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί από τη Βουλή μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.

Με το ενδιαφέρον από εταιρείες που εξειδικεύονται στη διαχείριση προβληματικών να είναι υπαρκτό εδώ και μήνες, θεωρείται βέβαιο πως με την ψήφιση της νομοθεσίας θα γίνουν κινήσεις από πλευράς τραπεζών για πώληση πακέτων δανείων ώστε να αποφορτίσουν τους ισολογισμούς τους. Κλειδί στο όλο εγχείρημα, θα αποτελέσει η έκπτωση με την οποία θα πωληθούν αυτά τα δάνεια αφού οι τράπεζες θα πρέπει να γράψουν σχετικές ζημιές την ίδια ώρα που το ποσοστό των προβλέψεων στο τραπεζικό σύστημα είναι χαμηλότερο από αυτό άλλων χωρών της ευρωζώνης. Από την άλλη, είναι παραδεκτό πως οι τράπεζες έχουν παύσει σε μεγάλο βαθμό να λειτουργούν ως τραπεζικά ιδρύματα αφού μεγάλο μέρος του προσωπικού τους απασχολείται στον τομέα της διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων. Η Ελληνική Τράπεζα για παράδειγμα, τάχθηκε ανοικτά υπέρ της δημιουργίας bad bank. H Alpha Bank Κύπρου εδώ και αρκετό καιρό μεταφέρει μέρος στο προβληματικού της δανειακού χαρτοφυλακίου στην μητρική εταιρεία.

Όσον αφορά τους δανειολήπτες, η σημαντική αλλαγή έγκειται στο ότι η πώληση του δανείου τους μπορεί να γίνει χωρίς τη συγκατάθεσή τους. Ωστόσο, μαζί με το δάνειο θα μεταφερθούν οι όροι που είχαν υπογράψει με την τράπεζα και όλα τα σχετικά δικαιώματα που περικλείονται στις οδηγίες της Κεντρικής Τράπεζας. Άλλωστε, η διαχείριση των δανείων θα γίνεται και πάλι στη βάση των οδηγιών της Κεντρικής Τράπεζας.

Το νομοσχέδιο, το οποίο εξετάστηκε ενδελεχώς από τη Νομική Υπηρεσία και την τρόικα, κάνει αναφορά σε διαφορετική προσέγγιση όσων δανείων δεν υπερβαίνουν το 1εκ. ευρώ και τα οποία αποτελούν το 96% των δανείων του τραπεζικού συστήματος και καλύπτουν νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις, οι αγοραστές των δανείων θα είναι μόνον κυπριακά αδειοδοτημένα πιστωτικά ιδρύματα και πιστωτικά ιδρύματα αδειοδοτημένα σε κράτος – μέλος της ΕΕ, καθώς και ειδικές εταιρείες εξαγοράς δανείων (μη πιστωτικά ιδρύματα) που συστήνονται στην Κυπριακή Δημοκρατία και αδειοδοτούνται από την Κεντρική Τράπεζα.

Για πωλήσεις δανείων, πέραν τους ενός εκατομμυρίου το μόνο κριτήριο που τίθεται είναι η μεταφορά των δικαιωμάτων των δανειοληπτών.

Δεν είναι πανάκεια
Πάντως, όπως και οι εκπoιήσεις, ούτε αυτό το νομοσχέδιο θα αποτελέσει πανάκεια για μείωση του δανειακού χαρτοφυλακίου των τραπεζών δίδοντας τους την ευκαιρία να προχωρήσουν με νέες βιώσιμες δανειοδοτήσεις. Σε σχέση με τους δανειολήπτες, το σίγουρο είναι πως οι όποιες λύσεις στα προβληματικά τους δάνεια θα είναι πολύ πιο άμεσες και συγκεκριμένες αφού οι εταιρείες που θα αναλάβουν τη διαχείριση τους θα ασχολούνται αποκλειστικά με το συγκεκριμένο θέμα.

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση