ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αντιδράσεις ΑΚΕΛ στη μείωση του κατώτατου μισθού

Καλεί την Κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της στους εργοδότες

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Τη θέση ότι το ΑΚΕΛ δεν θα δεχθεί καμία μείωση στον κατώτατο μισθό, διατύπωσε σε σημερινές του δηλώσεις ο βουλευτής του κόμματος και πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας της Βουλής Ανδρέας Φακοντής, υποδεικνύοντας πως, «θα αντιπαλέψουμε τις όποιες πολιτικές λιτότητας προτείνει είτε η εργοδοτική πλευρά, είτε η κυβέρνηση και θα αγωνιστούμε στο πλευρό των εργαζομένων για υπεράσπιση των εργασιακών τους δικαιωμάτων».
Σημειώνοντας ότι ο κατώτατος μισθός πρόσληψης προστατεύει τους εργαζόμενους που δεν καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις, είπε και το ύψος του καθορίζεται με διάταγμα από τον εκάστοτε Υπουργό Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Επεσήμανε ακόμα ότι, «λόγω της οικονομικής κρίσης και με πρόσχημα την ανάπτυξη, αλλά και ενθαρρυνόμενες από τις κατά καιρούς δηλώσεις και θέσεις των κυβερνώντων, οι εργοδοτικές οργανώσεις ασκούν τα τελευταία χρόνια έντονες πιέσεις προκειμένου να μειωθεί το ύψος του κατώτατου μισθού, ο οποίος ανέρχεται στα €870 και μετά από 6 μήνες υπηρεσία στον ίδιο εργοδότη αυξάνεται στα €924».

Μείωση του κατώτατου μισθού θα οδηγήσει στη δυσπραγία
Όπως υπογράμμισε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, «ο μισθός αυτός, ιδιαίτερα στις σημερινές εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, εξασφαλίζει στους εργαζόμενους ένα ελάχιστο αξιοπρεπές εισόδημα», ενώ εξήγησε πως, «τυχόν μείωση του κατώτατου μισθού θα οδηγήσει τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα του πληθυσμού ακόμα πιο βαθιά στη δυσπραγία, καθώς μειώνει την αγοραστική τους δύναμη, ενώ ταυτόχρονα θα μειώσει την κατανάλωση επηρεάζοντας αρνητικά την οικονομία».
Είπε ακόμα ότι, «ο δε μύθος που καλλιέργησε ο κ. Αναστασιάδης και η κυβέρνηση του, καθώς και οι εργοδοτικές οργανώσεις ότι η μείωση των μισθών και κατ’ επέκταση του εργατικού κόστους θα βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα της κυπριακής οικονομίας, έχει καταρρεύσει ως χάρτινος πύργος. Τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι η μείωση των μισθών δεν βελτίωσε την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, αλλά συνέβαλε στην αύξηση των κερδών των επιχειρήσεων», πρόσθεσε.
Διαβεβαίωσε ακόμα ότι, «ως ΑΚΕΛ δεν θα δεχτούμε καμιά μείωση στον κατώτατο μισθό, θα αντιπαλέψουμε τις όποιες πολιτικές λιτότητας προτείνει είτε η εργοδοτική πλευρά, είτε η κυβέρνηση και θα αγωνιστούμε στο πλευρό των εργαζομένων για υπεράσπιση των εργασιακών τους δικαιωμάτων».
Καταλήγοντας κάλεσε την Κυβέρνηση να μην καθοδηγηθεί από τα «θέλω» των εργοδοτών και του μεγάλου κεφαλαίου και να λάβει τελεσίδικη θέση εναντίον της όποιας μείωσης του κατώτατου μισθού, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα στις εργοδοτικές οργανώσεις ότι τέτοιο θέμα δεν πρόκειται να συζητηθεί.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση