ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το Πάφος 2017 παρουσιάζει την Πλατφόρμα Μονοδράματος

Ένα πιλοτικό πρόγραμμα με πέντε παραστάσεις θεατρικών μονολόγων

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Αυτό το φθινόπωρο η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης Πάφος2017 παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Κύπρο την Πλατφόρμα Μονοδράματος. Πρόκειται για ένα πιλοτικό πρόγραμμα με πέντε παραστάσεις Μονοδράματος (μονολόγων) καταξιωμένων σε παγκόσμιο επίπεδο δημιουργών.

Η εν λόγω Πλατφόρμα  προσφέρει στην Πάφο αλλά και σε ολόκληρη την Κύπρο τη δυνατότητα μιας δυναμικής, και οργανωμένης εισόδου στον παγκόσμιο Χάρτη των διεθνών διοργανώσεων Φεστιβάλ Μονοδράματος.  Η γεωγραφική θέση της χώρας μας, ο ευρωπαϊκός της προσανατολισμός και η ευκαιρία της διοργάνωσης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης στην Πάφο θα συμβάλλουν στην εδραίωση του θεσμού αυτού.

Στόχος της ΠΠΕ Πάφος2017 είναι η διοργάνωση ενός σημαντικού διεθνούς φεστιβάλ το 2017 και η ένταξη του στο Διεθνές Φόρουμ Μονοδράματος που αποτελεί τμήμα και επιτροπή  του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου (ITI). Το πρόγραμμα επιμελείται  ο σκηνοθέτης και θεατρολόγος Μηνάς Τίγκιλης, ο οποίος συμμετέχει στην Επιτροπή Διεθνούς Μονοδράματος του ΙΤΙ.

Η φετινή πρώτη διοργάνωση Μονοδράματος  φιλοξενεί ένα πιλοτικό πρόγραμμα με εξαιρετικούς ερμηνευτές  σε πέντε παραστάσεις Μονοδράματος που διακρίθηκαν διεθνώς.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ (ΑΥΤΗ ΤΗ ΒΔΟΜΑΔΑ)

Έναρξη του προγράμματος κάνει η παραγωγή  σε σκηνοθεσία Μαρίας Αιγινίτου από την Ελλάδα, Ανάμισης Ντενεκές  με το γνωστό Κύπριο ηθοποιό Χάρη Χαραλάμπους  την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2015.

Η παράσταση, εμπνευσμένη από το ομώνυμο μυθιστόρημα του Γιάννη Μακριδάκη, αφηγείται την πραγματική ιστορία του Γιώργη Πέτικα, ο οποίος πέρασε στην παρανομία για δυο δεκαετίες μετά από  ένα έγκλημα ερωτικού πάθους. Μέσα από τη διήγηση των γεγονότων, αναβιώνει η ιστορία της Χίου από τα τέλη του 19ου αιώνα έως τη Μικρασιατική καταστροφή.
Ο Γιάννης Μακριδάκης είναι ένας νέος συγγραφέας –αν και ο ίδιος δεν δέχεται τον χαρακτηρισμό συγγραφέας– που ξεχώρισε με το ντεμπούτο του, τον Ανάμιση Ντενεκέ, για να επιβεβαιώσει στη συνέχεια με τη νουβέλα Η Δεξιά Τσέπη του Ράσου ότι αποτελεί μια αξιοπρόσεκτη φωνή στα σύγχρονα ελληνικά γράμματα.

Γεννημένος (1971) και μεγαλωμένος στη Χίο, ο Μακριδάκης επέλεξε μετά τις σπουδές του στα Μαθηματικά να επιστρέψει στο νησί του, όπου και ίδρυσε, το 1997, το Κέντρο Χιακών Μελετών Πελινναίο, με αξιόλογη δράση στη μελέτη της ιστορίας και της λαϊκής παράδοσης του νησιού αλλά και στη διασφάλιση της ταυτότητάς του σήμερα.

Ο Χάρης Χαραλάμπους γεννήθηκε στη Λεμεσό της Κύπρου. Αριστούχος απόφοιτος της Ανώτερης Σχολής Δραματικής Τέχνης του Νέου Ελληνικού Θεάτρου του Γιώργου Αρμένη. Κάτοχος Πτυχίου  Τραγουδιού από το Ελληνικό Ωδείο. Απόφοιτος του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Παρακολούθησε σεμινάριο υποκριτικής με τον Yoshi Oida και φωνητικής αγωγής με τους Σπύρο Σακκά και Μίρκα Γεμεντζάκη. Στο θέατρο έχει συνεργαστεί με τους σκηνοθέτες:  Λευτέρη Βογιατζή, Στάθη Λιβαθινό,  Άντζελα Μπρούσκου, Τάκη Τζαμαργιά,  Άρη Ρέτσο, Γιώργο Αρμένη, Γιολάντα Μαρκοπούλου,  Λίλλυ Μελεμέ, Anton Juan,  Αναστασία Ρεβή, Αλκυώνη Βαλσάρη, Σταύρο Τσακίρη.   
Δίδαξε υποκριτική/αυτοσχεδιασμό στην Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης του Νέου Ελληνικού Θεάτρου του Γιώργου Αρμένη.  Στον κινηματογράφο συμμετείχε στην ταινία «El Greco» του Γ. Σμαραγδή και στην ταινία μικρού μήκους «Οι πυραμίδες της Αθήνας» της Γ. Μαρκοπούλου.

Την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου ακολουθεί το μονόδραμα Churchill από τον  Άγγλο ηθοποιό Pip Utton, στον οποίο ανήκει η συγγραφή και σκηνοθεσία του έργου.  Ο Pip Utton ζωντανεύει  συγκλονιστικά τον άνθρωπο και πολιτικό που επηρέασε όσο κανένας άλλος τις τύχες λαών και χωρών για περισσότερα από πενήντα χρόνια. Ο θεατρικός χώρος εξαφανίζεται, οι θεατές παρακολουθούν μια σχεδόν προσωπική εξομολόγηση όπου το γέλιο διαδέχεται τα δάκρυα.

Ο Pip Utton έχει γράψει το βραβευμένο Adolf και τα έργα Charlie και Only The Lonely. Είναι από τους κορυφαίους περφόρμερς του Ηνωμένου Βασιλείου με τα περισσότερα έργα που πρωταγωνιστεί να είναι μονοδράματα, performable από έναν ενιαίο φορέα. Ο Utton κέρδισε το πρώτο βραβείο το 2006 στο 5ο Θέσπις Διεθνές Φεστιβάλ Μονοδράματος και τα βραβεία The Stage Special Award για την άριστη ερμηνεία και συμβολή του στο θέατρο.

Info
Ολες οι παραστάσεις είναι με ελληνικούς & αγγλικούς υπέρτιτλους
Eίσοδος: 5ΕΥΡΩ, 15ΕΥΡΩ (για όλες τις παραστάσεις)
Εισιτήρια:www.soldouticketbox.com, So Easy Stores & Time Out Kiosk (Πάφος), Γραφεία Πάφος2017
Πληροφορίες: 2693 2017 / www.pafos2017.eu

Θέατρο-Χορός: Τελευταία Ενημέρωση