ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Δύσκολη η συναίνεση των συντεχνιών της cyta για τα εργασιακά

Κοινή σύσκεψη το πρωί Τρίτης και συνάντηση με τον ΥΠΟΙΚ το απόγευμα

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Στην κόψη του ξυραφιού  βρίσκονται οι νομοθετικές προτάσεις του Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη για τα εργασιακά ζητήματα που σχετίζονται με την αποκρατικοποίηση της cyta.

Οι πρόνοιες του νομοσχεδίου που έχουν παραδοθεί στους εργαζόμενους δεν φαίνεται να ικανοποιούν τις συντεχνίες του ημικρατικού οργανισμού οι οποίες σε κοινή σύσκεψη την Τρίτη στις 10 η ώρα το πρωί θα καταλήξουν στις αντιπροτάσεις που θα υποβάλλουν στον ΥΠΟΙΚ Χάρη Γεωργιάδη στην συνάντηση που θα έχουν το απόγευμα της ιδίας μέρας.

Ανάμεσα στις συντεχνίες επικρατεί σύμφωνα με τις πληροφορίες της «Κ» έντονη ανησυχία από την περιπλοκότητα όπως λένε του προτεινόμενου νομοσχεδίου. Χαρακτηριστική είναι η άποψη που εξέφρασε στην «Κ» ο Αλέκος Τρυφωνίδης γγ της ΠΑΣΕ ΑΤΗΚ.

«Δεν θα πάμε σε ένα νομοσχέδιο το οποίο θα επιδέχεται διαφόρων ερμηνειών με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να βρεθούν στο κενό.» Από τα τέσσερα βασικά σημεία του νομοσχεδίου οι συντεχνίες αντιμετωπίζουν με επιφυλάξεις τα δυο.

Στο κεφάλαιο της μετακίνησης στην δημόσια υπηρεσία π.χ οι συντεχνίες θεωρούν ότι το νομοσχέδιο δεν τους εξασφαλίζει αφού ο στόχος για οργανική θέση δεν επιτυγχάνεται. Όπως και στο θέμα της μεταβατικής περιόδου οι εργαζόμενοι ζητούν τρία χρόνια και ο ΥΠΟΙΚ δέχεται ένα χρόνο.

Οι διαφωνίες αλλά και οι επιφυλάξεις των συντεχνιών έχουν κωδικοποιηθεί και το κείμενο προς τον ΥΠΟΙΚ έχει ετοιμασθεί από ομάδα νομικών που τους συμβουλεύει. Οι συντεχνίες θεωρούν ότι με τις πρόνοιες που υπάρχουν το νομοσχέδιο δεν πρόκειται να περάσει από την βουλή.

Μάλιστα η ΠΑΣΕ ΑΤΗΚ που πρόσκειται στο Δημοκρατικό Κόμμα ασκεί πιέσεις στο κόμμα για να μην ψηφίσει το νομοσχέδιο όταν αυτό θα πάει στην βουλή. Προς τούτο την ερχόμενη Τετάρτη θα διοργανωθεί μεγάλη συγκέντρωση εργαζομένων της cyta στη παρουσία του προέδρου του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλου.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση