ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

FT: Δεν χρειάστηκε να ασκήσει βέτο η Κύπρος

Αναφορά στη χώρα κάνει εκτενές άρθρο για τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Εφόσον το διπλωματικό θρίλερ της Πέμπτης και της Παρασκευής με τη Σύνοδο Κορυφής μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας είχε θετική κατάληξη, πλέον η προσοχή στρέφεται τόσο στην ανάλυση της συμφωνίας, όσο και κυρίως στην εφαρμογή της.

Επί αυτού και οι FT και άλλα ειδησιογραφικά δίκτυα, κάνουν εκτενή ρεπορτάζ περιγράφοντας τα όσα έλαβαν χώρα.

Αναλύεται δε και η θέση της Κύπρου στη Σύνοδο, εφόσον ως γνωστό είχε υπάρξει πίεση κατά τη διάρκεια της προηγούμενης προς τη χώρα από τις απαιτήσεις της Τουρκίας.

Αναγνωρίζεται όμως πλέον, πως οι χθεσινές συνομιλίες είχαν θετικό αποτέλεσμα, και δεν ανάγκασαν την Κύπρο να θέσει βέτο, κάτι που διαφαινόταν ως ισχυρή πιθανότητα αν αφενός συνέχιζε η Τουρκία να διατηρεί τις απαιτήσεις της δίχως την εφαρμογή των κυπρογενών υποχρεώσεων της και αφετέρου δεν κατάφερνε η ΕΕ να θέσει όρια και να βρει μια χρυσή τομή.

Και οι FT τονίζουν πως αυτό θα ήταν ένα βήμα που θα υπονόμευε τις συνομιλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη για το κυπριακό.

Στην εκτόνωση της κατάστασης συνέβαλε και η Γαλλία, αίροντας επί της ουσίας το πάγωμα στο άρθρο 33 που αφορά τον προϋπολογισμό, έστω και αν η Τουρκία σε επίπεδο εντυπώσεων θεωρεί το συγκεκριμένο ως επανεκίνηση των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων.

Κάτι που υπονόησε και ο Αχμέτ Νταβούτογλου κατά την ομιλία του, κάνοντας λόγο για αρχή και ότι στη συνέχεια θα ανοίξουν και άλλα κεφάλαια.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση