ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η Κύπρος μπορεί να κερδίσει την Ευρωπαϊκή Ένωση

Του Λευτέρη Χριστοφόρου*

Αναμφίβολα η ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. από όλες τις προσεγγίσεις ,πρέπει να θεωρείται μία θετική και εθνικά ωφέλιμη εξέλιξη. Δικαίως θεωρείται και χαρακτηρίζεται σημαντική εθνική επιτυχία.

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός ήταν η πρώτη πολιτική δύναμη του τόπου που πίστευσε πραγματικά στην Ένταξη μας στην Ενωμένη Ευρώπη. Με πολιτική διορατικότητα, με ξεκάθαρους ιδεολογικοπολιτικούς στόχους και με σαφέστατη στόχευση καθόριζε ως βασική του πολιτική την πορεία ένταξης της Κύπρου, από το 1976 , στην τότε ΕΟΚ και στη σημερινή Ε.Ε. Ο Ευρωπαϊκός Προσανατολισμός του Δημοκρατικού Συναγερμού δεν ήταν απλά μία πολιτική αναφορά. Ήταν ισχυρή πολιτική θέση, στόχος και επιδίωξη που κατατέθηκε στην Ιδρυτική του Διακήρυξη στις 4 Ιουλίου του 1976.

Αναλογιζόμενοι το πολιτικό περιβάλλον, την κοινωνική κατάσταση και τα έντονα σημάδια της καταστροφής 2 χρόνια μετά την εισβολή, όπου κυριαρχούσε η λαϊκή οργή για τους Δυτικούς και την Ευρώπη και ευδοκιμούσαν συνθήματα του τύπου ‘’ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο’’, τότε αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι η φιλοευρωπαϊκή θέση του ΔΗ.ΣΥ. ήθελε και τόλμη και πολιτικό κόστος.

Χαιρόμαστε γιατί η στρατηγική επιλογή μας έστω και αργοπορημένα απέκτησε στη πορεία των χρόνων ευρύτερη λαϊκή και κομματική στήριξη και με τη πρωταγωνιστική συμβολή του ιστορικού μας ηγέτη Γλαύκου Κληρίδη, η Κύπρος εντάχθηκε στην Ε.Ε. Για να αντιληφθεί κάποιος την αξία και τη σημασία της παρουσίας μας στην Ευρώπη, φτάνει να αναλογισθεί τι θα σήμαινε για τη Κύπρο, μια μικρή απειλούμενη χώρα, να έμενε εκτός Ευρώπης, έστω και για μία μέρα
Όμως οφείλω να επισημάνω ότι Ε.Ε. για τη Κύπρο δεν είναι μόνο η ισότιμη συμμετοχή στα Ευρωπαϊκά Όργανα, το δικαίωμα veto, η ισχυροποίηση της θέσης μας και η θωράκιση της εθνικής και φυσικής μας επιβίωσης.

Η Ε.Ε. είναι και οι τεράστιες ευκαιρίες και δυνατότητες που παρέχονται σε όλα τα επίπεδα. Συμμετοχή σε Χρηματοδοτικά Προγράμματα, ευκαιρίες και δυνατότητες για τους νέους, αξιοποίηση και άντληση κεφαλαίων για κοινωνικούς και οικονομικούς τομείς. Όλα αυτά οφείλουμε ως Κύπρος να τα αξιοποιήσουμε και καθημερινά να δίνουμε τη μάχη για να στηρίξουμε τη πατρίδα μας και τους πολίτες μας.

Έτσι πολύ ορθά ο Δημοκρατικός Συναγερμός συνεχίζει σταθερά να δίνει το παρόν του στην Ε.Ε., την οποία πρέπει να θεωρούμε δικό μας σπίτι και δικό μας γήπεδο, όπου μπορούμε να εξαντλήσουμε τις δυνατότητες μας τόσο για τη διεκδίκηση των εθνικών συμφερόντων όσο και για την αξιοποίηση της Ε.Ε για την οικονομία και την κοινωνία μας.
Μέσα σε αυτά τα πλαίσια ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου ,παρά το ότι είναι προεκλογική περίοδος, προτίμησε να αφιερώσει αρκετές μέρες στο Ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο για την προώθηση των συμφερόντων της πατρίδας μας και των Κυπρίων Πολιτών.

Με σημαντικές επαφές με όλα τα όργανα της Ε.Ε., σχεδόν με όλους τους Επιτρόπους και το Πρόεδρο της Ε.Ε., με τη ηγεσία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, της μεγαλύτερης πολιτικής δύναμης στην Ευρώπη και στο Ευρωκοινοβούλιο, με σημαίνοντα στελέχη του Ευρωκοινοβουλίου και της Ε.Ε., κατόρθωσε πραγματικά να προβάλει, προωθήσει και πείσει για πολλά ζητήματα που αφορούν τη πατρίδα μας, τόσο σε εθνικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο.

Πιστεύω είναι πολύ σημαντικό να ενδυναμώνουμε τις σχέσεις και τις επαφές μας, με την Ε.Ε. και η παρουσία μας να καταστεί έντονη και διαρκής. Αρκεί να αναφέρουμε ότι όλες οι αποφάσεις που λαμβάνονται είτε στο Ευρωκοινοβούλιο είτε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή επηρεάζουν άμεσα τη ζωή όλων μας. Είναι γνωστό ότι πέραν του 80% των νομοθετημάτων προέρχονται από την Ε.Ε. Πέραν τούτων οι πλείστες χρηματοδοτήσεις για μικρά και μεγάλα έργα από το πιο μικρό χωριό μέχρι τη πρωτεύουσα φέρουν τη χρηματοδοτική σφραγίδα της Ε.Ε.

Ενδεικτικά αναφέρω ότι ένα από τα πολλά σημαντικά θέματα που έθεσε και που διεκδίκησε ο Πρόεδρος του ΔΗ.ΣΥ. στις επαφές του στο Στρασβούργο , είναι η δυνατότητα και η υποβοήθηση της Κύπρου για να αξιοποιήσει το Επενδυτικό Σχέδιο Juncker που παρέχει απεριόριστη χρηματοδότηση τόσο για Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις όσο και για μεγάλα έργα.
Το μήνυμα και τα συμπεράσματα είναι ξεκάθαρα. Εμείς έχουμε ξεκάθαρη Ευρωπαϊκή Πολιτική και Επιλογή. Θα συνεχίσουμε να είμαστε παρόντες στην Ε.Ε., εδώ είναι ο χώρος που ανήκει η πατρίδα μας, εδώ είναι ο χώρος που μπορεί να κερδίζει η Πατρίδα μας. Διεκδικώντας και προωθώντας με υπευθυνότητα και σοβαρότητα, τα συμφέροντα του τόπου μας και των πολιτών μας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Προσωπικότητες στην ''Κ'': Τελευταία Ενημέρωση