ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ελληνική: Κέρδος 692χιλ. το πρώτο τρίμηνο

Ψάχνει για ευκαιρίες που θα προκύψουν για επέκταση στην αγορά

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Με κέρδος 692 χιλ. ευρώ έκλεισε τα πρώτο τρίμηνο του 2016 η Ελληνική Τράπεζα.  Το πρώτο τρίμηνο οι αναδιαρθρώσεις δανείων που επιτεύχθηκαν ανέρχονταν στα €160 εκατομμύρια ενώ για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο τα επίπεδα των Μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων έχουν πτωτική πορεία. Κατά την 31η Μαρτίου 2016 και σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, μειώθηκαν κατά 3%. Την ίδια περίοδο ο δείκτης των Μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων ανήλθε στο 58% ενώ ο δείκτης κάλυψης χορηγήσεων βρισκόταν στο 49% και στα επίπεδα του Ευρωπαϊκού μέσου όρου. Τους πρώτους τρεις μήνες, η τράπεζα παραχώρησε 84 εκατομμύρια ευρώ σε νέα δάνεια προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά.
Παρά το γεγονός πως η αγορά κινείται σε συνθήκες χαμηλών επιτοκίων, σχολιάζει η τράπεζα, το επιτοκιακό περιθώριο αυξήθηκε από 2% στο τέλος του έτους στο 2,1% στις 31η Μαρτίου 2016. «Η αύξηση αυτή είναι αποτέλεσμα των ανατιμολογήσεων καταθέσεων καθώς και της εισροής εισοδημάτων από νέα δάνεια».

Οι κεφαλαιακοί δείκτες του ομίλου διατηρούνται πιο ψηλά από τις ελάχιστες απαιτήσεις των Εποπτικών αρχών. Κατά την 31η Μαρτίου 2016, ο Δείκτης Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1 (CET 1) βρισκόταν στο 13.8% τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είχε θέσει στο 11,75% τον ελάχιστο Δείκτη CET 1 για την Ελληνική Τράπεζα. Επιπλέον, το τέλος του 1ου τριμήνου του 2016 ο Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας του Ομίλου διαμορφώθηκε στο 17% και ο Δείκτης Κεφαλαίου της Κατηγορίας 1 στο 16,7%.

Ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις ήταν στο 51%. Την 31η Μαρτίου 2016 οι συνολικές καταθέσεις έφτασαν τα €6 δισ ενώ οι μεικτές χορηγήσεις τα €4,3 δισ.

Οι 2 στρατηγικοί στόχοι του Ομίλου για το υπόλοιπο του 2016 παραμένουν η μείωση των ΜΕΧ και η ανάπτυξη. Αναφορικά με τον πρώτο, «η Τράπεζα είναι έτοιμη να στηρίξει εκείνους τους πελάτες που δείχνουν προθυμία να συνεργαστούν προς τη ανεύρεση κοινά αποδεκτών λύσεων. Από την άλλη όμως, η Τράπεζα δηλώνει πως δεν πρόκειται να επιδείξει καμία ανοχή προς τον οποιονδήποτε αποδεδειγμένα μπορεί αλλά στρατηγικά δεν επιθυμεί να συνεργαστεί προς επίλυση των δανειακών του υποχρεώσεων». Σχετικά με το δεύτερο στρατηγικό στόχο, η Τράπεζα υπολογίζει στην επέκταση του δανειακού της χαρτοφυλακίου τόσο μέσω της συνεχούς στήριξης της εγχώριας αγοράς όσο και μέσω της αξιολόγησης ευκαιριών που πιθανόν να υπάρχουν εκτός Κύπρου.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση