ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Καταδικασμένες οι ευκαιριακές συνεργασίες

Η Συμμαχία πρέπει να επιδιώξει συνεργασία με όλους πλην ΑΚΕΛ-ΔΗΣΥ, λέει ο Σ. Αμερικάνος

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

«Προτεραιότητα έχει η πολιτική απόφαση συνεργασίας των κομμάτων πέραν ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ και προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να κινηθεί και η Συμμαχία Πολιτών. Έπεται η συζήτηση του υποψηφίου» αναφέρει σε συνέντευξή του στην «Κ» ο αναπληρωτής πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Στέλιος Αμερικάνος. Ο ίδιος σχετικά με τη φημολογία συζήτησης με το ΑΚΕΛ ξεκαθαρίζει πως ευκαιριακές συνεργασίες πολιτικών σχηματισμών μεταξύ των οποίων υπάρχει χάσμα απόψεων είναι καταδικασμένες σε αποτυχία και θα τις αποβάλει η ίδια η κοινωνία.

Πού οφείλεται το αδιέξοδο στις συνομιλίες και ποιο είναι το επόμενο βήμα για να διασωθεί η διαδικασία;
–Τo αδιέξοδο είναι επί της ουσίας και όχι διαδικαστικό. Όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι το «ενωτικό δημοψήφισμα» υπήρξε η αφορμή και όχι η αιτία αποχώρησης της τουρκικής πλευράς από τον διάλογο. Η τουρκική πλευρά σε κανένα στάδιο των συνομιλιών δεν έχει καταθέσει προτάσεις οι οποίες θα άνοιγαν τον δρόμο για μία λύση δίκαιη και βιώσιμη. Το σύνολο των απαιτήσεών της υπηρετούσε μια καθαρά διχοτομική λογική σε όλα τα επίπεδα. Επί του εδάφους, των θεσμών του κράτους και του πληθυσμού. Συνεπώς ακόμα και να επαναρχίσουν οι συνομιλίες σε αυτή τη βάση και με αυτές της τουρκικές προτεραιότητες η διαδικασία δεν διασώζεται, αντίθετα θα λαθροβιώνει. Δεν υπάρχει αντικειμενικά η δυνατότητα απόδοσης θετικού αποτελέσματος. Είναι στη βάση αυτών των πραγματικών δεδομένων που χωρίς αμφιβολία η πολιτική Αναστασιάδη, συνεπικουρούμενη από το ΑΚΕΛ, έχει αποτύχει παταγωδώς.

–«Να αλλάξουμε τη στρατηγική μας εκ βάθρων και να καταστήσουμε το κόστος κατοχής ασύμφορο για την Τουρκία, αναφέρετε συχνά. Η στρατηγική αυτή δεν εφαρμόστηκε επί Τάσσου Παπαδόπουλου; Γιατί δεν πέτυχε;

–Η ακολουθούμενη στρατηγική, εάν υπάρχει τέτοια, είναι στρατηγική εμπέδωσης και παγίωσης της κατοχής, αυτό έχουν αποδείξει τέσσερις και πλέον δεκαετίες. Είναι ατελέσφορη, εάν συνεχίσει θα οδηγήσει είτε σε οριστικό αδιέξοδο, είτε σε λύση τουρκικών προδιαγραφών. Στηρίζεται αποκλειστικά στην καλή θέληση της τουρκικής πλευράς, που δεν υπάρχει. Πρέπει συνεπώς να καμφθεί η τουρκική αδιαλλαξία και αυτό θα γίνει με μια νέα στρατηγική στηριζόμενη άξονες: Να καθιστά ασύμφορη για την Τουρκία τη συνέχιση της κατοχής, να καθιστά άλλους στρατηγικούς της στόχους ανέφικτους, να πεισθούν ΗΠΑ, Βρετανία και Ε.Ε. ότι η μη λύση Κυπριακού επηρεάζει αρνητικά δικά τους συμφέροντα και να ενταχθεί η ποιότητα λύσης στη λογική της ασφάλειας και της σταθερότητας της περιοχής. Αυτή η στρατηγική ουδέποτε εφαρμόστηκε, αντίθετα, ενώ έχει συγκροτημένα κατατεθεί από τη Συμμαχία Πολιτών, δεν έχει καν συζητηθεί ουσιαστικά ακόμα και στο επίπεδο του Εθνικού Συμβουλίου.

–Στηρίζεται τη συνένωση του ενδιάμεσου χώρου. Ωστόσο, η προσπάθεια κάθε φορά τορπιλίζεται. Πού οφείλεται;

–Στηρίζω τη συνεργασία των κομμάτων περάν ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ στις επικείμενες προεδρικές εκλογές γιατί μεταξύ αυτών των κομμάτων υπάρχουν ουσιαστικές συγκλίσεις κυρίως στο Κυπριακό αλλά και σε πλείστα άλλα ζητήματα. Από την άλλη εκτιμώ ότι υφίσταται αδήριτη ανάγκη απαλλαγής από τη διακυβέρνηση Αναστασιάδη αλλά και των πολιτικών ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ. Για το τραγικό αδιέξοδο του Κυπριακού βεβαίως ευθύνη φέρει η τουρκική αδιαλλαξία. Ευθύνες φέρει όμως και ο κ. Αναστασιάδης, η πολιτική του οποίου έχει χρεοκοπήσει. Συνυπεύθυνο είναι και το ΑΚΕΛ που αποτελεί το κύριο στήριγμα του Αναστασιάδη στο Κυπριακό. Επιμερίζονται επίσης τις ευθύνες και για την κατάρρευση της οικονομίας, το κούρεμα των καταθέσεων, την αύξηση της ανεργίας. Η πολιτική βολέματος ημετέρων, η αναξιοκρατία και η διαπλοκή αποτελεί επίσης κοινό τόπο. Είναι συνεπώς απόλυτα φυσιολογική και αναμενόμενη η συνεργασία μεταξύ των κομμάτων πέραν ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ στις επικείμενες προεδρικές εκλογές, με έναν κοινό υποψήφιο.

Με δεδομένο ότι τρεις αρχηγοί του χώρου ενδιαφέρονται για την προεδρία, πώς μπορούμε να κάνουμε ακόμα λόγο για κοινό υποψήφιο;
–Είναι κατανοητές οι όποιες προσωπικές φιλοδοξίες μέχρι του σημείου που δεν προβάλλονται με τη λογική «ή εγώ ή κανένας άλλος», γιατί σε τέτοια περίπτωση δυναμιτίζουν την κοινή προσπάθεια στην οποία όλοι πιστεύουμε. Προτεραιότητα έχει η πολιτική απόφαση συνεργασίας των κομμάτων πέραν ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ και προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να κινηθεί και η Συμμαχία Πολιτών. Έπεται η συζήτηση του υποψηφίου.

–Είναι κοινό μυστικό πως Άντρος Κυπριανού και Γιώργος Λιλλήκας συζητούν το ενδεχόμενο στήριξης του κ. Λιλλήκα στις επικείμενες εκλογές. Πώς αντιμετωπίζετε μία ενδεχόμενη συμπόρευση Συμμαχίας Πολιτών-ΑΚΕΛ στις επικείμενες εκλογές;
–Προτεραιότητα για τη Συμμαχία Πολιτών θα πρέπει να έχει, για τους λόγους που έχω αναφέρει πιο πάνω, η συμπόρευση με τα κόμματα πέραν ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ. Σε αυτό το πλαίσιο μπορεί και πρέπει να κατατεθεί προς συζήτηση και η υποψηφιότητα του προέδρου της Συμμαχίας Πολιτών. Γενικότερα, οι συνεργασίες μεταξύ κομμάτων πρέπει να εδράζονται στη βάση κοινών στόχων, κοινών θέσεων και αντιλήψεων ή τουλάχιστον μέγιστων συγκλίσεων στο Κυπριακό και στα καίρια ζητήματα που ταλανίζουν τον τόπο. Ευκαιριακές συνεργασίες πολιτικών σχηματισμών μεταξύ των οποίων υπάρχει χάσμα απόψεων επί παντός επιστητού είναι καταδικασμένες σε αποτυχία και θα τις αποβάλει η ίδια η κοινωνία.

Το ΔΗΚΟ δεν έκλεισε την πόρτα στην υποψηφιότητα Λιλλήκα
–Ποια θέση θα εκφράσετε στη σημερινή συνεδρία της Πολιτικής Συγκλήτου;
–Θα πρέπει αρχικά να ξεκαθαρίσει το πολιτικό πλαίσιο με βάση το οποίο θα πολιτευθεί η Συμμαχία Πολιτών για τις προεδρικές εκλογές. Αυτό το πολιτικό πλαίσιο θα πρέπει να στηρίζεται στις πάγιες θέσεις της Συμμαχίας Πολιτών στο Κυπριακό και στην ανάγκη απαλλαγής από τις πολιτικές του ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ. Προς υλοποίηση αυτού του πολιτικού πλαισίου θα πρέπει να επιδιωχθεί συνεργασία με τις υπόλοιπες δυνάμεις πέραν ΑΚΕΛ-ΔΗΣΥ και εντός αυτής της διαδικασίας μπορεί και πρέπει να κατατεθεί η υποψηφιότητα του Προέδρου της Συμμαχίας προς συζήτηση, ως κατάλληλου υποψηφίου ικανού να κερδίσει τις εκλογές.

–Άρα να μην παρθεί τελική απόφαση;

–Η άποψή μου είναι όπως την έχω εκθέσει πιο πάνω. Έτσι κι αλλιώς η προκαταρκτική απόφαση που έχει ληφθεί είναι ότι προκρίνεται, δεν εξαγγέλλεται, υποψηφιότητα.

–Στη συνάντηση με το ΔΗΚΟ είδατε να υπάρχει έδαφος για συζήτηση υποψηφιότητας Γιώργου Λιλλήκα;
–Οι προσεγγίσεις σε ό,τι αφορά τις επόμενες προεδρικές συγκλίνουν, δεν έχει αποκλειστεί καμία υποψηφιότητα. Αυτό που πρέπει να επιδιωχθεί είναι συναπόφαση των κομμάτων εκτός ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ, ότι πρέπει να συνεργαστούν για τις προεδρικές και μετά να αρχίσει διάλογος για καθορισμό προγράμματος και επιλογή υποψηφίου. Συνεπώς δεν έχει κλείσει καμία απολύτως πόρτα, ούτε έχω αντιληφθεί ότι δεν υπάρχει έδαφος συζήτησης της υποψηφιότητας Γιώργου Λιλλήκα.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Γενικά: Τελευταία Ενημέρωση