ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το ΑΚΕΛ γυρίζει σελίδα σε κακές πρακτικές

Ο Χ. Χριστοφίδης μιλά για τις σκιές των σκανδάλων και το διακύβευμα των εκλογών

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Στο ΑΚΕΛ έχουμε οριστικά γυρίσει σελίδα στις κακές πρακτικές αναφέρει σε συνέντευξή του στην «Κ» το μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΑΚΕΛ και υποψήφιος στην επαρχία Λευκωσίας Χρίστος Χριστοφίδης, σχετικά με τις εισφορές επιχειρηματιών. Σημειώνει, μάλιστα, πως τα κακώς κείμενα του παρελθόντος δεν θα καθορίσουν οτιδήποτε σε σχέση με τα μεγάλα διλήμματα για τον τόπο που είναι το Κυπριακό και η κοινωνικοοικονομική πολιτική. Ο ίδιος θεωρεί πως μετά τον Μάιο επέρχονται σημαντικές εξελίξεις στο Κυπριακό, το οποίο αποτελεί ούτως ή άλλως ζήτημα επιβίωσης.
–Η Focus, η Δρομολαξιά και το πρόσφατο σκάνδαλο των σκουπιδιών καταρρίπτει τη συχνή τοποθέτησή σας ως ΑΚΕΛ ότι η διαφθορά είναι στοιχείo ξένo στην κουλτούρα της Αριστεράς, τουλάχιστον στα μάτια του κόσμου.
–Δεν υπάρχει συγκεκριμένη κατηγορία, για το πρόσφατο περιστατικό, θα πρέπει να αναμένουμε να δούμε τι συμβαίνει χωρίς να κάνουμε δίκες από τα ΜΜΕ. Αυτό το οποίο υπήρξε στο παρελθόν δεν είναι διαπλοκή, αλλά κακές πρακτικές. Σε μία περίοδο που οι εισφορές από επιχειρηματίες, για παράδειγμα, ήταν κάτι πολύ διαδεδομένο για όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Έχουμε γυρίσει οριστικά σελίδα ως ΑΚΕΛ σε αυτές τις κακές πρακτικές. Και με τη νομοθεσία του 2012 για τις χρηματοδοτήσεις κομμάτων, αλλά και με πολλά εσωτερικά μέτρα, τα οποία έχουν ληφθεί, έχουν γίνει σοβαρές βελτιώσεις προς την κατεύθυνση της πλήρους διαφάνειας.

-Βλέπετε θετικά την ψήφιση νόμου για απαγόρευση εισφορών από επιχειρηματίες με τη νέα βουλή;
Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε οποιαδήποτε πρόταση θα ενισχύσει την διαφάνεια και θα εμπεδώσει το αίσθημα περί τιμιότητας όλων όσων ασχολούνται με τον δημόσιο βίο στην κοινή γνώμη. Να λάβουμε υπόψη και τις παραμέτρους της έκθεσης Greco στην οποία υπάρχει και η αναφορά περί ανάγκης αλληλεπίδρασης των κομμάτων με την ίδια κοινωνία.

–Δεδομένων των σκανδάλων που εμπλέκουν οριζοντίως όλα τα κόμματα, γιατί κάποιος να κατέλθει στην κάλπη και να ψηφίσει το ΑΚΕΛ;
–Δεν συμφωνώ με την ισοπέδωση. Ταυτόχρονα, αυτά που συνέβησαν επτά, δέκα χρόνια πριν, δεν θα καθορίσουν οτιδήποτε σε σχέση με τα μεγάλα διλήμματα που μπαίνουν μπροστά στον λαό σήμερα. Και το πραγματικό διακύβευμα των εκλογών είναι, αφενός, πώς σοβαρά και υπεύθυνα προχωρούμε στο Κυπριακό και αφετέρου πώς αντιμετωπίζουμε τα τεράστια κοινωνικά προβλήματα που συσσώρευσε η εφαρμογή του μνημονίου στην Κύπρο. Ο κόσμος που αντιλαμβάνεται ότι χωρίς ένα δυνατό ΑΚΕΛ δεν μπορεί να υπάρξει λύση του Κυπριακού και ότι υπάρχει ο κίνδυνος να επιβληθούν δυνάμεις ακραίες με ακραίες απόψεις στη διαχείριση στο εθνικό και σε άλλα ζητήματα, θα ψηφίσει ΑΚΕΛ. Ο κόσμος που θέλει μία πραγματικά νέα πορεία στην κοινωνικοοικονομική πολιτική και την ύπαρξη μιας δυνατής αντιπολίτευσης, θα ενδυναμώσει αυτή τη δύναμη της εναλλακτικής πορείας, το ΑΚΕΛ – Αριστερά – Νέες Δυνάμεις.
–Ασκήσατε σφοδρή κριτική στον απολογισμό του Προέδρου, υπογραμμίζοντας τη φτώχια, την ανεργία και την κοινωνική ανισότητα. Θεωρείτε πως το 2012 τα πράγματα ήταν καλύτερα;
–Ο κ. Αναστασιάδης κρίνεται για τον απολογισμό της διακυβέρνησής του. Η προηγούμενη διακυβέρνηση έχει κριθεί και στις προεδρικές εκλογές και στις ευρωεκλογές. Είμαστε, ίσως, η μόνη χώρα στον κόσμο που ενώ συζητούμε για τον απολογισμό της παρούσας κυβέρνησης, κάποιοι προσπαθούν να πάρουν τη συζήτηση αλλού. Υπογραμμίζουμε πως αυτή τη στιγμή κρίνεται η διακυβέρνηση Αναστασιάδη. Κρίνονται όλα όσα είχε υποσχεθεί στον κυπριακό λαό και τι τελικά εφάρμοσε. Είχαν υποσχεθεί την άνοιξη, την επανεκκίνηση, αντ΄ αυτού επέλεξαν να επιβάλουν μία ταξική λύση που έκανε τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους.

–Ο ΔΗΣΥ, προβάλλοντας ως παράδειγμα τη διακυβέρνηση Χριστόφια και Τσίπρα, υποστηρίζει πως η αριστερή πολιτική έχει δοκιμαστεί και έχει αποτύχει.

–Να δούμε λίγο καλύτερα τι ακριβώς έχει δοκιμαστεί σε όλη την Ευρώπη. Σε όλη την Ευρώπη κυβερνά στην ουσία η Δεξιά. Με αποτέλεσμα να έχουμε έναν φαύλο κύκλο ύφεσης. Δεν είναι η Αριστερά που κυβέρνησε και οδήγησε στη συσσώρευση όλων αυτών των προβλημάτων. Δεν ήταν επειδή κυβέρνησε η Αριστερά στην Ελλάδα, Πορτογαλία, Ισπανία και Ιταλία, που προκλήθηκαν τόσα προβλήματα. Γιατί το ακραίο νεοφιλελεύθερο μοντέλο που επέλεξαν να επιβάλουν οι «φίλοι» του κ. Αναστασιάδη, οδήγησε σε τραγικά αδιέξοδα. Έχουμε, συνεπώς, μία συστημική κρίση σε όλη την Ευρώπη, με την τραπεζική της εκδοχή στην Κύπρο η οποία, αν και επιδιώκεται να φορτωθεί στο ΑΚΕΛ, στην ουσία της οφείλεται σε μία ακραία δεξιά πολιτική που πιστεύει στην ασυδοσία και δικτατορία της αγοράς. Είναι αυτές οι πολιτικές που εμποδίζουν την Ευρώπη και την Κύπρο να βγει εκτός κρίσης και να ακολουθήσει τον δρόμο της ανάπτυξης.

Σοβαρές εξελίξεις μετά τον Μάιο
–Στο Κυπριακό υπάρχουν όντως εξελίξεις που δικαιολογούν τις τοποθετήσεις για λύση μέχρι το τέλος του 2016;
–Μετά από τις βουλευτικές του Μαΐου, θα υπάρχουν σοβαρές εξελίξεις στο Κυπριακό, που απαιτούν σοβαρότητα και υπευθυνότητα.
–Γνωρίζετε κάτι συγκεκριμένο;
–Δεν γνωρίζουμε κάτι συγκεκριμένο, κάνουμε όμως μία αντικειμενική ανάλυση που λέει ότι ο ωφέλιμος χρόνος, προχωρώντας και προς τις προεδρικές εκλογές, μειώνεται. Θα έχουμε πιέσεις σχετικά με τα ενταξιακά κεφάλαια της Τουρκίας, κάτι για το οποίο προειδοποιούσαμε από τον Οκτώβρη τον κ. Αναστασιάδη. Υπάρχει βέβαια σημαντική πρόοδος στις συνομιλίες, επειδή αξιοποιήθηκαν τελικώς και οι συγκλίσεις. Αν οι συγκλίσεις στα κεφάλαια διακυβέρνησης, οικονομίας, Ευρωπαϊκής Ένωσης και περιουσιακού είναι επαρκείς, σημαίνει ότι μπαίνουμε στο τελικό στάδιο της διαπραγμάτευσης με τα κεφάλαια της ασφάλειας - εγγυήσεων και του εδαφικού. Βεβαίως, πρέπει να ξεπεραστεί ο σκόπελος του περιουσιακού, που δεν ξέρω πόσο εύκολο είναι να ξεπεραστεί.
–Τα χρονοδιαγράμματα δεν αποτελούν ευσεβοποθισμό κάποιων;
–Θα πρέπει να καταλάβουμε πως το Κυπριακό είναι ζήτημα επιβίωσης. Η ιστορία δεν είμαι σίγουρος ότι θα γράψει ότι οι Κύπριοι πέρασαν μία οικονομική κρίση, αλλά σίγουρα θα το γράψει, αν απολέσουμε για πάντα τη μισή μας πατρίδα. Αν οριστικοποιηθεί η διχοτόμηση και η κατοχή. Με την κατοχή, η Μόρφου, η Αμμόχωστος, η Κερύνεια και η Καρπασία θα μετατραπούν σε τουρκικές επαρχίες. Τα τουρκικά πλοία ανοικτά της Λεμεσού πρόσφατα, είναι η απόδειξη ότι χωρίς λύση δεν μπορεί να υπάρξει οριστική ασφάλεια και ευημερία. Ούτε διασφάλιση του μέλλοντος του λαού μας σε αυτόν τον τόπο. Το 1974 έγινε κάτι το οποίο δεν έγινε σε 3.000 χρόνια ιστορίας. Για πρώτη φορά ξεριζώθηκε το ελληνικό στοιχείο από τη μισή Κύπρο. Αν δεν καταφέρουμε να ανατρέψουμε αυτό το ιστορικό τετελεσμένο που δημιουργήθηκε με την εθνοκάθαρση του 1974, αυτός ο λαός ποτέ δεν θα είναι ασφαλής και ποτέ δεν θα μπορέσει να αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητες που πραγματικά έχει σε αυτό τον τόπο.

-Μία κοινοβουλευτική θητεία που δέχθηκε έντονες κριτικές φτάνει στο τέλος της. Που επιδιώκετε να επικεντρωθείτε με το ενδεχόμενο εκλογής σας στη νέα βουλή;
-Η απερχόμενη βουλή ψήφιζε τα τελευταία τρία χρόνια με το πιστόλι στον κρόταφο και εκτελώντας οδηγίες ξένων. Και αναφέρομαι στην πλειοψηφία της βουλής που συνήθως με μία ψήφο διαφορά επέβαλλε τα μνημονιακά νομοσχέδια. Στόχος μας είναι να αποκαταστήσουμε τον πραγματικά κυρίαρχο ρόλο της κυπριακής βουλής και από κει και πέρα να ενσκήψουμε στα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα χιλιάδες πολίτες. Για να είμαστε ειλικρινείς δε θα αλλάξει η κυβέρνηση, δε μπορεί να ανατραπεί η οικονομική πολιτική αλλά μπορούν να γίνουν διορθώσεις και να μπουν φραγμοί. Το βασικό ζητούμενο είναι ποιος μπορεί να στηρίξει καλύτερα τον πολίτη μέσα από τη βουλή. Αυτός είναι ο βασικός μας στόχος.

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

Πώς ο αρχιεπίσκοπος Μακάριος μπορούσε να «ευλογήσει» εθνικά τον βασιλιά Παύλο και τη βασίλισσα Φρειδερίκη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο ...
Του Ανδρέα Χατζηκυριάκου
 |  ΠΟΛΙΤΙΚΗ
X