ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η Bουλή δεν είναι βιοποριστικό επάγγελμα

Ο περιορισμός θητειών των βουλευτών και το στοίχημα του ΔΗΚΟ για τον Μάιο

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Η Βουλή δεν είναι βιοποριστικό επάγγελμα αναφέρει ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ Άθως Αντωνιάδης στην «Κ» προτείνοντας μεταξύ άλλων τον περιορισμό θητειών σε δύο για τους βουλευτές. Απορρίπτοντας τα περί διάσπασης, επισημαίνει ότι το ΔΗΚΟ θα παραμείνει ο ρυθμιστικός παράγοντας του Κέντρου και μετά από τις εκλογές. Ξεκαθαρίζει πως ο Νικόλας Παπαδόπουλος δεν θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της Βουλής και κάνει λόγο για ηλικιακή ανανέωσή της, καθώς νέα ηλικιακά πρόσωπα δεν είναι εξαρτώμενα και έχουν τάση συναίνεσης για τα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες.

–Επικρίνετε τη διαπλοκή και το παλαιοκομματικό σύστημα. Το ΔΗΚΟ, με τη συμμετοχή του στις εκάστοτε κυβερνήσεις, δεν ήταν μέρος αυτής της κατάστασης;
–Στη διαπλοκή και τη διαφθορά δεν υπάρχουν συλλογικές ευθύνες. Οδηγούνται στη Δικαιοσύνη στελέχη από όλα τα κόμματα που έχουν εμπλακεί σε ζητήματα διαφθοράς και διαπλοκής για προσωπικό πλουτισμό. Ελπίζω να δούμε όλες τις εν λόγω υποθέσεις να οδηγούνται στη Δικαιοσύνη. Αν κάποια στελέχη από ένα κόμμα ή πολιτειακός αξιωματούχος που ανήκει σε συγκεκριμένο πολιτικό χώρο χρησιμοποίησε τη θέση του για ιδιωτικό πλουτισμό, δεν σημαίνει ότι είμαστε όλοι το ίδιο. Αν υπάρχουν κόμματα που χρησιμοποίησαν εξουσία για όφελος του κόμματος, τότε και αυτό πρέπει να καταδικαστεί, αλλά επιμένω πως δεν είμαστε όλοι το ίδιο. Εκεί που έχουμε συλλογική ευθύνη, είναι με τη νέα βουλή να δώσουμε στους ανεξάρτητους αξιωματούχους ό,τι χρειάζονται για να πατάξουν τη διαπλοκή και να οδηγήσουν όλους τους ενόχους στη Δικαιοσύνη. Η περιφρόνηση του κόσμου δεν είναι αρκετή.
–Ποιο στοίχημα καλείται να κερδίσει το ΔΗΚΟ;
–Το στοίχημα που θα κερδίσει το ΔΗΚΟ είναι ότι θα παραμείνει ο ρυθμιστικός παράγοντας του κέντρου ως ο γνήσιος και μεγαλύτερος εκφραστής του κέντρου διαχρονικά. Η δύναμη που θα ρυθμίζει με την κοινοβουλευτική της παρουσία το ισοζύγιο μεταξύ λαϊκισμού και αντιλαϊκών πολιτικών και στο Κυπριακό να παραμείνει το ανάχωμα απέναντι σε οποιαδήποτε κακή λύση. Το ΔΗΚΟ θα έχει αυξημένα ποσοστά και θα αποτελέσει τη θετική έκπληξη των εκλογών. Θα είναι ψηλά η κοινοβουλευτική ομάδα, θα είναι πολύ δυνατή, το στοίχημα πλέον είναι όσο πιο ψηλά μπορούμε.
Να αναμένουμε διεκδίκηση προεδρίας της Βουλής από τον Νικόλα Παπαδόπουλο;
–Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ δήλωσε πως δεν ενδιαφέρεται για την προεδρία της Βουλής. Να δούμε ποια κόμματα θα καταφέρουν να μπουν στη Βουλή, ποιοι θα είναι οι βουλευτές του κάθε κόμματος και σίγουρα θα γίνουν συζητήσεις. Εύχομαι να υπάρξει συναίνεση στην εκλογή του προέδρου της Βουλής. Δεν ξέρω ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος, πάντως δεν θα είναι ο Νικόλας Παπαδόπουλος .
Το ΔΗΚΟ οδηγείται διασπασμένο στις επικείμενες εκλογές;
–Ο κόσμος του ΔΗΚΟ είναι ενωμένος γύρω από το κόμμα του, γύρω από τις θέσεις του κόμματος, γύρω από την ηγεσία που εκφράζει αυτές τις θέσεις. Αυτό δείχνει η επαφή μας με τον κόσμο και οι δημοσκοπήσεις που δείχνουν αύξηση της συσπείρωσης και των ποσοστών μας όσο φτάνουν οι εκλογές. Πέραν τούτου, το κάθε στέλεχος έχει το δικαίωμα να αποφασίσει πότε έφτασε η στιγμή να κλείσει τον κοινοβουλευτικό του κύκλο. Απόλυτα σεβαστή απόφαση.
Σε όσους εντός και εκτός ΔΗΚΟ κάνουν λόγο για απορριπτισμό;
–Η διεκδίκηση της συνέχισης της Κυπριακής Δημοκρατίας για μας είναι πολιτικός ρεαλισμός και όχι ακρότητα. Είναι πολιτικός ρεαλισμός να ζητούμε και να διεκδικούμε τα ελάχιστα που δικαιούμαστε. Και η συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι το ελάχιστο και το πλέον σημαντικό που πρέπει να διεκδικήσουμε σε μία λύση.
–Κάνετε λόγο για ΔΗΣΑΚΕΛ στο Κυπριακό, μπορεί να λεχθεί το ίδιο για ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ στην οικονομία;
–Είμαστε υπεύθυνη πολιτική δύναμη. Στηρίξαμε την Κυπριακή Δημοκρατία, στηρίξαμε την κυπριακή κοινωνία, τροποποιώντας και στηρίζοντας συγκεκριμένα νομοσχέδια. Ο ρόλος του ΔΗΚΟ δεν θα είναι ποτέ εις βάρος κοινωνίας και Κυπριακής Δημοκρατίας, ασκώντας στείρα αντιπολίτευση.
Ηλικιακή ανανέωση στη Βουλή
–Πώς εσείς, ως πολιτικό πρόσωπο που διεκδικείτε εκλογή, θα φροντίσετε να ανατραπεί η άσχημη εικόνα που εντυπώθηκε από την απερχόμενη Βουλή;
–Δεν μου αρέσει η ισοπέδωση. Η απερχόμενη Βουλή, όπως και η προηγούμενη, έχουν κάνει πολλά λάθη, αλλά έχουν παράξει και έργο. Σίγουρα όμως, έχουμε δει πρακτικές που προσβάλλουν τον κάθε πολίτη και πρέπει να σταματήσουν. Ευελπιστώ πως στη νέα Βουλή θα υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός νέων προσώπων και ανθρώπων για να μπορούμε να συνεννοηθούμε χωρίς πικρίες και λάθη του παρελθόντος. Στα καθημερινά που απασχολούν τον πολίτη θεωρώ ότι όλα τα κόμματα θα πρέπει να θέλουμε το ίδιο: καλύτερη Παιδεία, καλύτερη Υγεία, καλύτερη εξυπηρέτηση. Οι νεότεροι από όλα τα κόμματα, νέα πρόσωπα μπορούμε να συνεννοηθούμε. Είναι φυσιολογικό να έχουμε διαφωνίες σε ιδεολογικά ζητήματα και στο εθνικό, αλλά στα καθημερινά υπάρχει έδαφος συνεννόησης και στη νέα Βουλή πρέπει να μπουν άνθρωποι που δεν είναι εξαρτώμενοι από άτομα και συμφέροντα, οι νεότεροι δεν είναι ακόμα εξαρτώμενοι.
Υπάρχει μία λεπτή γραμμή μεταξύ κοινωνικής πολιτικής και λαϊκισμού…
–Στόχος είναι σίγουρα η βοήθεια στον πολίτη, αλλά πολιτική σημαίνει να παράγω πολιτικές θέσεις, νομοσχέδια, για το καλό του πολίτη. Ακριβώς επειδή η γραμμή είναι πολύ λεπτή μεταξύ πολιτικής και λαϊκισμού, παράδειγμα πολιτικής είναι η θέση που πέρασε το ΔΗΚΟ για πληρωμή των κοινωνικών ασφαλίσεων με δόσεις, με αποτέλεσμα κανένας συμπατριώτης μας να μην πάει φυλακή για €1.000. Αυτό θεωρείται πολιτική. Λαϊκισμός είναι κάποιοι να εκμεταλλεύονται τον πόνο αυτών των ανθρώπων, να πληρώνουν €5.000 για να αποφυλακίζονται συμπατριώτες μας και να το διαφημίσουν στην τηλεόραση για ψηφοθηρικούς λόγους. Εμείς παράγουμε πολιτική για τον πολίτη, άλλοι λαϊκίζουν.
Βάσει δημοσκοπήσεων, η αποχή αγγίζει επικίνδυνα ποσοστά. Υπάρχει τρόπος να αντιμετωπιστεί;
–Υπάρχει χάσμα μεταξύ πολιτικής και πολίτη και πρέπει να αντιμετωπιστεί με πράξεις. Ο περιορισμός της βουλευτικής ασυλίας σε ό,τι ψηφίζεται στη Βουλή είναι ένα βήμα, όπως και η δημοσιοποίηση του πόθεν έσχες κάθε χρόνο. Σημαντικό θα ήταν και η κατάργηση όλων των αφορολόγητων δικαιωμάτων των βουλευτών. Ξέρετε, η Βουλή δεν είναι βιοποριστικό επάγγελμα και θεωρώ θετικό τον περιορισμό των κοινοβουλευτικών θητειών σε δύο. Η Βουλή δεν είναι επαγγελματική στέγη ούτε βήμα καριέρας. Δίνεις ,προσφέρεις, φτάνει η ώρα να γίνει αλλαγή. Θα πρέπει με τη συμπεριφορά μας και με το τι νομοσχέδια ψηφίζουμε να δούμε και τα καθημερινά προβλήματα του πολίτη, πέραν της υψηλής πολιτικής.

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

Πώς ο αρχιεπίσκοπος Μακάριος μπορούσε να «ευλογήσει» εθνικά τον βασιλιά Παύλο και τη βασίλισσα Φρειδερίκη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο ...
Του Ανδρέα Χατζηκυριάκου
 |  ΠΟΛΙΤΙΚΗ