ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Είμαι στη διάθεση των συλλογικών οργάνων του κόμματος

Τα χαμηλά ποσοστά, το κεφάλαιο Χριστόφια και το βρισίδι από το Κέντρο

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

«Είμαι στη διάθεση των σωμάτων του κόμματος» αναφέρει στην «Κ» ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, ερωτηθείς αν έκανε σκέψεις για ανανέωση της εντολής του από την Κεντρική Επιτροπή μετά και από τα χαμηλά ποσοστά, σημειώνοντας, ωστόσο, πως το κόμμα δεν θα καθοδηγηθεί από όσους προσπάθησαν καθέδρας να κάνουν τους δασκάλους. «Αυτό το κόμμα δεν αλλάζει πρόσωπο ανάλογα με το ποιος είναι στην εξουσία του κόμματος. Έχει 90 χρόνια ζωής και αυτά που έκαναν οι προηγούμενοι αφορούν κι εμάς» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Κυπριανού, απαντώντας στον χαρακτηρισμό που του αποδίδουν ως απολογητή της διακυβέρνησης Χριστόφια. Ξεκάθαρος εμφανίζεται και για την «κόντρα» με τον ενδιάμεσο, επισημαίνοντας ότι «δεν πρόκειται ποτέ για χάριν του να συνεργαστούμε μελλοντικά, να τους αφήνουμε να μας βρίζουν και να μην απαντούμε». Σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό, επισημαίνει ότι το ΑΚΕΛ ακολουθεί την ίδια θέση από το 1975 και επικρίνει τον ΔΗΣΥ ότι μετακινείται ανάλογα με τα συμφέροντα που έχει να εξυπηρετήσει.

–To 25,7% θεωρείται ένα ιδιαίτερα χαμηλό εκλογικό ποσοστό για το ΑΚΕΛ. Πού οφείλεται;
–Δεν έχουμε κάνει ακόμη ολοκληρωμένη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος. Κάναμε δύο πολύωρες συνεδριάσεις στο πολιτικό γραφείο, καταλήγοντας σε κάποια γενικότερα συμπεράσματα. Δεν έχουμε ωστόσο οριστικοποιήσει κάτι. Προτείναμε στην Κεντρική Επιτροπή να πάμε στις Κομματικές Ομάδες Βάσεις, χωρίς να καθοδηγήσουμε τη συζήτηση και εκεί να εκφραστούν ελεύθερα και να διατυπωθούν οι θέσεις των μελών. Όταν θα έχουμε το απαύγασμα αυτών των απόψεων, θα συνέλθει η Κεντρική Επιτροπή, θα τις αξιολογήσει και θα καταλήξει στην τελική εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος. Θέλω να πω όμως ότι σε σύγκριση με το εκλογικό αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών του 2011, όντως είχαμε μείωση σε απόλυτους αριθμούς 42.000 ψήφους, σε σχέση όμως με τις ευρωεκλογές, είχαμε αύξηση 21.000 ψήφους. Είναι εύκολο να λέει κάποιος ότι συγκρίνεις όμοιες εκλογές, ωστόσο η διαλεκτική λέει ότι δεν μπορείς να παραγνωρίζεις τα δεδομένα τα οποία δημιουργήθηκαν στο μεσοδιάστημα από τις προηγούμενες εκλογές. Είχαμε, για παράδειγμα, την παγκόσμια οικονομική κρίση, το ατύχημα στο Μαρί, την προσπάθεια όλων να μας φορτώσουν όλες τις ευθύνες για τις εξελίξεις, οπότε αυτά δεν μπορεί να παραγνωριστούν. Επαναλαμβάνω, ωστόσο, ότι ολοκληρωμένη αξιολόγηση του αποτελέσματος θα κάνουμε όταν θα έχουμε τις απόψεις των κομματικών μελών. Αποφασίσαμε, παράλληλα, να κάνουμε μία καινοτομία, να ακούσουμε απόψεις από φίλους και ψηφοφόρους του κόμματος, που ενδεχομένως σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση επέλεξαν να μη μας στηρίξουν. Θα ανοίξουμε διαδικτυακή πλατφόρμα για να μας μεταφέρουν τις απόψεις τους, τις οποίες και θα αξιολογήσουμε. Θα κάνουμε παράλληλα μία μεγάλη δημοσκόπηση και τα ευρήματά της θα τα αξιοποιήσουμε για περαιτέρω προβληματισμούς, όπως επίσης και focus groups.
Πέρασε από τη σκέψη σας να τεθεί ζήτημα ανανέωσης της εντολής σας από την Κεντρική Επιτροπή;
–Εάν και εφόσον τεθεί ένα τέτοιο ζήτημα, σίγουρα θα πάρουμε αποφάσεις. Εγώ είμαι στη διάθεση των οργάνων του κόμματος. Ό,τι αποφασίσουν τα συλλογικά όργανα του κόμματος. Να σημειώσω, παράλληλα, πως θα πάρουμε τις απόψεις των κομματικών μελών, κυρίως των ανθρώπων που σηκώνουν στις πλάτες τους το κόμμα. Δεν θα καθοδηγηθούμε από εκείνους που μας κάνουν από καθέδρας τους δασκάλους είτε πολέμησαν για να πλήξουν το κόμμα. Από εκεί και πέρα, επαναλαμβάνω ότι είμαι στη διάθεση των σωμάτων. Αν και έγινε συζήτηση στο Πολιτικό Γραφείο σε δύο συνεδριάσεις και δεν τέθηκε από κανέναν τέτοιο ζήτημα, θα πρέπει να ακούσουμε τα μέλη του κόμματος. Με εντυπωσιάζει, πάντως, το γεγονός ότι δείχνετε τέτοια ευαισθησία για το ΑΚΕΛ, που είπε πως θα πάρει 27% και πήρε 25,7% και δεν δείχνετε την ίδια ευαισθησία για τον Συναγερμό, που είπε πως θα πάρει 38-40%, πήρε 30,9% και ούτε γάτα ούτε ζημιά.
–Κατά την προεκλογική περίοδο είδαμε το ΑΚΕΛ να αμύνεται αρκετές φορές για τις επικρίσεις που δέχθηκε για τη διακυβέρνηση Χριστόφια, δίνοντας σε πολλούς την εντύπωση πως εσείς προσωπικά όλο αυτό το διάστημα αναλάβατε τον ρόλο του απολογητή της διακυβέρνησης Χριστόφια.
–Κάνετε ένα μεγάλο λάθος. Αυτό το κόμμα δεν αλλάζει πρόσωπο ανάλογα με το ποιος είναι στην εξουσία του κόμματος. Έχει 90 χρόνια ζωής και ό,τι έκαναν οι προηγούμενοι αφορά κι εμάς. Εμείς δεν σβήνουμε, δεν διαγράφουμε τι έκαναν οι προηγούμενοι και παρουσιαζόμαστε λες και ξεκινά η ζωή από τη μέρα που χειριζόμαστε εμείς τα ζητήματα. Ως εκ τούτου, λογοδοτούμε και για τα 90 χρόνια ζωής του κόμματος. Ένας σωστός ΑΚΕΛιστής έτσι θα έπρεπε να συμπεριφέρεται. Δεν ενδιαφέρεται μόνο για τον εαυτό του ούτε βγάζει την ουρά του απ’ έξω. Έχει την υποχρέωση να νιώθει οτι πρέπει να λογοδοτήσει για τα 90 χρόνια ζωής του κόμματος. Θα πρέπει να σημειώσω, όμως, πως δεν ήταν δική μας επιλογή να συζητούμε για τη διακυβέρνηση Χριστόφια. Όλοι οι άλλοι, 3,5 χρόνια μετά που έφυγε η κυβέρνηση Χριστόφια από την εξουσία, με τη βοήθεια των ΜΜΕ επέστρεφαν στη διακυβέρνηση Χριστόφια και προσπαθούσαν να κεφαλαιοποιήσουν με τα επιχειρήματα που προέβαλλαν. Έπρεπε στοιχειωδώς να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας.
–Η διακυβέρνηση Χριστόφια με την κριτική που δικαίως ή αδίκως δέχτηκε, έχει εξουδετερώσει την πιθανότητα η Αριστερά να επανέλθει στην εξουσία;
–Μου λέτε ότι 3,5 χρόνια μετά ένιωθα την ανάγκη να υπερασπιστώ τον Δημήτρη Χριστόφια και τώρα με ρωτάτε συνέχεια για τη διακυβέρνηση Χριστόφια. Δεν μπορεί κανένας να ακυρώσει την προοπτική της Αριστεράς για να επανέλθει στην εξουσία. Η Αριστερά, αργά ή γρήγορα, θα διεκδικήσει ξανά την εξουσία με δικό της υποψήφιο. Η ίδια θα μετρήσει ποια είναι η κατάλληλη στιγμή για να το πράξει. Δεν έχω αμφιβολία, όμως, ότι όσο θα απομακρυνόμαστε από κάποιες καταστάσεις και θα ξεθωριάζουν κάποια επιχειρήματα που κατάφεραν να συσκοτίσουν μία μεγάλη μερίδα του κόσμου, θα καταλαβαίνουν ποιος ενδιαφέρεται πραγματικά για την προώθηση των συμφερόντων του και ποιος εργάζεται εις βάρος του. Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι το μέλλον της ανθρωπότητας δεν μπορεί να είναι μία κοινωνία άδικη, που οι λίγοι θα ζουν πλουσιοπάροχα και η πλειοψηφία θα αντιμετωπίζει τεράστιες δυσκολίες. Θα απαιτήσει ο κόσμος περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη, περισσότερη δημοκρατία και τότε θα είναι ξανά η ώρα της Αριστεράς.
Έχετε πολλές φορές έρθει σε σύγκρουση με κόμματα που άλλοτε ήταν σύμμαχοί σας, αλλά και θα μπορούσαν να είναι εν δυνάμει σύμμαχοί σας στα κοινωνικο-οικονομικά ζητήματα. Πώς θα πετύχετε την προώθηση πολιτικών, αν βρίσκεστε απομονωμένο ως κόμμα;
–Λέτε ότι κατηγορούμε τα άλλα πολιτικά κόμματα, ωστόσο εμείς ουδέποτε ασχοληθήκαμε με τα άλλα κόμματα. Τα κόμματα του Κέντρου μάς βρίζουν και υποχρεωνόμαστε να υπερασπιζόμαστε τον εαυτό μας. Δεν πρόκειται ποτέ για χάριν του να συνεργαστούμε μελλοντικά να τους αφήνουμε να μας βρίζουν και να μην απαντούμε. Και βέβαια πολλά από αυτά τα κόμματα αντιλαμβάνονται τη συνεργασία μαζί μας, μόνο για να τους στηρίζουμε. Δεν μπορεί η συνεργασία να είναι ένας μονόδρομος μεταξύ πολιτικών κομμάτων. Είναι γεγονός ότι με κάποια από αυτά τα πολιτικά κόμματα έχουμε θέσεις παραπλήσιες στα οικονομικά ζητήματα και επιχειρούμε να συνεργαζόμαστε για αυτά τα συγκεκριμένα ζητήματα. Διαφωνίες με αυτά τα πολιτικά κόμματα έχουμε στο Κυπριακό. Και δεν είναι σημερινές όσο κι αν κάποιοι προσπαθούν να τις αποδώσουν στη σημερινή ηγεσία. Είναι διαφωνίες που υπάρχουν εδώ και δεκαετίες, με όλες τις διαδοχικές ηγεσίες του ΑΚΕΛ. Εγώ θυμάμαι επί αείμνηστου Εζεκία Παπαϊωάννου τις συγκρούσεις που είχαμε με τα άλλα πολιτικά κόμματα στο Κυπριακό. Είναι από τότε που μας κατηγορούσαν για δήθεν σύμπλευση με τον ΔΗΣΥ. Ως εκ τούτου, εμείς θα συνεργαζόμαστε εκεί και όπου υπάρχουν περιθώρια. Είναι επιθυμία μας, αλλά αυτή η συνεργασία πρέπει να βασίζεται σε κάποιες αρχές, σε πολιτική πλατφόρμα αλληλοσεβασμού και διαβούλευσης. Βρισίδι, όμως, από τη δική τους την πλευρά και σιωπή από τη δική μας πλευρά, δεν μπορούν να αποτελούν επιλογή.
–Έχετε πολλές φορές εκφράσει την ανησυχία σας για την πορεία της οικονομίας, μιλούσατε για εκποιήσεις εξπρές, νέα μνημόνια. Βλέπουμε, ωστόσο, πως η οικονομία σταθεροποιείται και η Κύπρος έχει εξέλθει του μνημονίου. Αυτό δεν πιστώνεται στην κυβέρνηση;
–Μιλούσαμε για νέα μνημόνια και υπήρξαν, καθώς τα επικαιροποιημένα μνημόνια σημαίνουν ουσιαστικά νέα μνημόνια. Σε ό,τι αφορά στο ότι εξήλθαμε του μνημονίου, είναι γεγονός ότι κάποιοι δείκτες παρουσιάζονται καλύτεροι, ωστόσο βλέποντας τον δείκτη ανάπτυξης σε σχέση με τον πληθωρισμό που υπάρχει, η ανάπτυξη για το 2016 μηδενίζεται. Εμείς δεν λέμε ότι δεν υπάρχει μία σχετική βελτίωση στην οικονομία. Η βελτίωση όμως αφορά στους λίγους και εκλεκτούς. Το 10% πλούτισε τα τελευταία χρόνια, ενώ το υπόλοιπο 90% είδε τα εισοδήματά του να μειώνονται δραστικά. Οι μισθοί και οι συντάξεις έχουν μεγάλες απώλειες, η μακροχρόνια ανεργία έχει διπλασιαστεί και κόσμος έχει αναγκαστεί να μεταναστεύσει στο εξωτερικό. Όλα αυτά θα πρέπει να τα παραγνωρίζουμε όταν κάνουμε αξιολόγηση για το ποια είναι η κατάσταση στην πραγματική οικονομία μας;
Η οικονομική κρίση και οι αντοχές του ΑΚΕΛ
–Η μεγάλη πλειοψηφία, όμως, εμπιστεύτηκε τον Συναγερμό που εκφράζει όπως λέτε πιο «αντιλαϊκές» πολιτικές, παρά τις δικές σας προτάσεις στην οικονομία.
–Υπάρχει μία λεπτομέρεια. Εκφράστηκε προεκλογικά μία άποψη από τον Αβέρωφ Νεοφύτου, ότι ο ΔΗΣΥ διαχειρίστηκε την κρίση και άντεξε. Δεν είναι ο ΔΗΣΥ που άντεξε. Την κρίση την φόρτωσαν στο ΑΚΕΛ. Είναι το ΑΚΕΛ που διαχειρίστηκε την κρίση και είναι το ΑΚΕΛ που άντεξε σε όλες τις κατηγορίες των υπολοίπων κομμάτων. Ο ΔΗΣΥ προεκλογικά παρουσιάστηκε ότι πήρε καμένη γη και έκανε να ανθίσει το χορτάρι. Επέρριψε σε μας την ευθύνη για την οικονομική κρίση και είναι εμείς που αντέξαμε τις συνέπειες για την οικονομική κρίση, όχι ο ΔΗΣΥ.
–Παρατηρείται αλληλοκατανόηση ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ στη διαδικασία των συνομιλιών, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να σας εμπιστεύεται στην όλη διαδικασία.
–Δεν ξέρω αν με εμπιστεύεται ο Πρόεδρος, εκείνο που θέλω να πω είναι ότι το ΑΚΕΛ έχει διαχρονικά μία γραμμή στην προσπάθεια λύσης του Κυπριακού. Για μας, η λύση του Κυπριακού είναι προτεραιότητα, όχι όμως η όποια λύση. Επιμένουμε σε λύση που βασίζεται σε αρχές, λύση που θα επανενώνει και θα απελευθερώνει το νησί, που δεν θα επιτρέπει τις ιμπεριαλιστικές παρεμβάσεις στο εσωτερικό της χώρας μας και θα μετατρέπει τους Ε/κ και Τ/κ αφέντες στην κοινή τους πατρίδα. Αυτή είναι η πολιτική που χάραξε το ΑΚΕΛ από το 1974, σε αυτή τη γραμμή κινείται μέχρι σήμερα. Ο ΔΗΣΥ μετακινείται ανάλογα με τα συμφέροντα που έχει για να εξυπηρετήσει σκοπιμότητες. Σε αυτή τη φάση μετακινήθηκε και συνάντησε τη γραμμή τακτικής, την οποία εμείς θεωρούμε σωστή. Πέραν αυτού, δεν υπάρχει σύμπλευση με τον ΔΗΣΥ. Να σημειώσω, όμως, ότι το ΑΚΕΛ, ανεξάρτητα με το ποιος θα είναι στην προεδρία της Δημοκρατίας, θα στηρίζει τις ίδιες θέσεις. Για μας προτεραιότητα είναι η λύση του Κυπριακού.
–Τι έφταιξε και αυτή τη φορά και δεν κατέστη εφικτό να εκλεγεί στην προεδρία της Βουλής ένα άτομο μεγαλύτερου πολιτικού φάσματος και ευρύτερης αποδοχής από τα κόμματα;
–Το παζάρεμα που έγινε μεταξύ Προέδρου της Δημοκρατίας, Δημοκρατικού Συναγερμού και Δ. Συλλούρη, από τη μία, και των κομμάτων του Κέντρου, από την άλλη, που προσπάθησαν να προκαταλάβουν τις εξελίξεις.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

Πώς ο αρχιεπίσκοπος Μακάριος μπορούσε να «ευλογήσει» εθνικά τον βασιλιά Παύλο και τη βασίλισσα Φρειδερίκη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο ...
Του Ανδρέα Χατζηκυριάκου
 |  ΠΟΛΙΤΙΚΗ
X