ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Να μην είναι πολιτικός αρχηγός ο υποψήφιος των πέντε

Προσωπικότητα που να προέρχεται από την κοινωνία εισηγείται ο Γιώργος Περδίκης

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Άνθρωπος που να προέρχεται από την κοινωνία και όχι πολιτικός αρχηγός από τα πέντε κόμματα υποστηρίζει πως θα πρέπει να είναι ο υποψήφιος του λεγόμενου Ενδιάμεσου, σε συνέντευξή του στην «Κ» ο πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης. Ο ίδιος ξεκαθαρίζει πως τη δεδομένη στιγμή, τα κόμματα του υπόλοιπου χώρου πλην ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, κατέχουν μαζί ένα μεγαλύτερο ποσοστό από αυτό των δύο μεγάλων κομμάτων και συνεπώς μπορούν να διεκδικήσουν με μία κοινή υποψηφιότητα την προεδρία. Ο ίδιος, ωστόσο, δεν παραλείπει να απαντήσει και στο ΔΗΚΟ, που φιλοδοξεί να έχει τον ηγετικό ρόλο στις διαβουλεύσεις, πως δεν έχει την εκλογική δύναμη αλλοτινών εποχών και πως πλέον δεν είναι κυρίαρχο σε αυτό τον χώρο.

–Με τη διακοπή των συνομιλιών διακόπτεται και η «διολίσθηση του Κυπριακού» που συχνά επικαλείστε;
–Η διακοπή των συνομιλιών δεν συνεπάγεται με διακοπή της διολίσθησης του Κυπριακού.

–Άρα πώς προχωράμε;

–Με αλλαγή αντιμετώπισης του Κυπριακού και με αλλαγή φιλοσοφίας από πλευράς της ηγεσίας του τόπου.

–Δηλαδή εσείς τι προτείνετε;

–Το Κυπριακό δεν είναι ένα επιστημονικό πείραμα που διεξάγεται μέσα σε ένα κλειστό εργαστήριο. Δεν είναι αποκομμένο από την κοινωνία ούτε από τα ευρύτερα προβλήματα της περιοχής. Το Κυπριακό αλλιώς πρέπει να προσεγγίζεται όταν υπάρχει αραβοϊσραηλινή σύγκρουση και αλλιώς όταν υπάρχει σύγκρουση Ισλάμ - Δύσης όπως έχουμε σήμερα. Δεν είναι δυνατόν να προσεγγίζεται με τον ίδιο τρόπο και να θεωρείς ότι άλλαξε όλος ο κόσμος γύρω σου εκτός από τον εαυτό σου. Δυστυχώς αυτό συμβαίνει στην Κύπρο. Η κυπριακή πολιτική ηγεσία έχει κολλήσει πάνω σε στερεότυπα γι’ αυτό και είναι δρομολογημένη και η εξέλιξη των διαπραγματεύσεων. Πρέπει να αλλάξει προσέγγιση ο τρόπος που αντιμετωπίζουν το Κυπριακό οι πολιτικές ηγεσίες. Πρέπει πρώτα να υπάρξει πιο κοινωνική προσέγγιση του Κυπριακού και κατά δεύτερο μία προσπάθεια διαμόρφωσης των πολιτικών συνθηκών που θα αλλάξουν τις ισορροπίες ούτως ώστε η Τουρκία να αντιμετωπίσει μία ευρύτερη συμμαχία συμφερόντων που να την αναγκάσει να εγκαταλείψει την άτεγκτη της στάση.

–Μετά και από τις επεισοδιακές αποχωρήσεις από το τραπέζι των συνομιλιών εκτιμάτε πως το Κυπριακό μπαίνει στον πάγο μέχρι και το ’18;

–Κατά τη δική μου την εκτίμηση δεν έγιναν αποχωρήσεις, αλλά μία από πλευράς του κ. Ακιντζί. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παραμένει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και οφείλω να στηρίξω αυτή τη θέση του αν και διαφωνώ στις εν γένει πολιτικές του θέσεις στο Κυπριακό. Μία από τις επιλογές που διαφωνώ είναι να παγώσει το Κυπριακό – αν είναι αυτό επιλογή βεβαίως – μέχρι τον ερχόμενο Μάρτη. Κάποια ζητήματα πρέπει να αξιοποιηθούν σωστά. Κάποια από αυτά που έχουμε καταθέσει στο Εθνικό Συμβούλιο ήδη υλοποιούνται από τον Πρόεδρο και αναφέρομαι στις σχέσεις και συμμαχίες όπως με την Αίγυπτο, το Ισραήλ, τον Λίβανο, την Ιορδανία, χώρες που είναι διατεθειμένες να έρθουν σε κλιμάκωση με την Τουρκία. Συνεπώς θα έλεγα ότι αυτό είναι ένα από τα οποία μπορεί να κάνει η Κυπριακή Δημοκρατία για να αλλάξει τον συσχετισμό δυνάμεων. Η άλλη κατηγορία των ενεργειών που μπορούμε να κάνουμε είναι προς την πλευρά της Ε.Ε. ιδιαίτερα τώρα που είναι στο χειρότερο σημείο οι σχέσεις τους. Να μη γίνει ό,τι πάθαμε με τη Ρωσία εκείνο το διάστημα των πολύ άσχημων σχέσεων Ρωσίας - Τουρκίας η Κύπρος καθόταν και παρακολουθούσε χωρίς να παίρνει πρωτοβουλίες. Να μην ξεχνάμε και τον παράγοντα της νέας αμερικανικής διοίκησης.

Θεωρείτε ότι μπορεί να λειτουργήσει υπέρ μας η εκλογή Τραμπ;
–Αν δεν το ζητήσουμε, αν δεν το διεκδικήσουμε, αν δεν εμπλακούμε σε μια τέτοια διαδικασία πώς θα βγούμε κερδισμένοι; Με το να καθόμαστε, να τρέχουμε τις εκλογές μας και να πάμε τον Μάρτιο του ’18 να ανοίξουμε το δωμάτιο και να νομίζουμε ότι θα βρούμε μέσα κλεισμένο το παιδί των διαπραγματεύσεων και θα συνεχίσουμε από εκεί και πέρα;

–Άρα ο χρόνος λειτουργεί εναντίον μας…

–Ο χρόνος μπορεί να λειτουργήσει εναντίον μας αν εμείς τον αφήσουμε να λειτουργήσει εναντίον μας. Αντίθετα μπορεί λειτουργήσει υπέρ μας αν προσπαθήσουμε εντατικά και σχεδιασμένα να τον αξιοποιήσουμε θετικά.

–Άρχισαν ήδη οι πρώτες ζυμώσεις για τις προεδρικές εκλογές. Μπορεί ο Ενδιάμεσος να προχωρήσει συντονισμένα αυτή τη φορά με δικό του υποψήφιο για μία νέα στρατηγική στο κυπριακό;

–Αυτό είναι μία φυσιολογική και πατροπαράδοτη ιστορία. Έχουμε τα δύο μεγάλα κόμματα το ΑΚΕΛ και τον ΔΗΣΥ και από κει και πέρα στον υπόλοιπο χώρο παρατηρείται μία παραδοσιακή πολυδιάσπαση. Κάποτε υπήρχαν δύο κόμματα τώρα είναι πέντε. Ταυτόχρονα έχουν φτάσει στο υψηλότερο ποσοστό σε βουλευτικές εκλογές σήμερα. Μετά από πολλά χρόνια αυτά τα κόμματα συγκεντρώνουν ποσοστό που αγγίζει το 40% και ξεπερνά αυτό των δύο μεγάλων κομμάτων . ‘Άρα είναι πρόκληση και πρόσκληση. Δημιουργεί προϋποθέσεις ώστε αυτός ο χώρος να διεκδικήσει από μόνος του την εξουσία. Να ξεκαθαρίσω πως εμείς δεν θεωρούμε ότι ο μόνος συνδετικός κρίκος αυτών των κομμάτων είναι το κυπριακό. Με σεβασμό στις διαφορετικές απόψεις θεωρούμε ότι αυτά τα κόμματα είναι κόμματα που δεν είχαν την εμπλοκή που είχαν τα δύο μεγάλα κόμματα στην εξουσία δεν έχουν τόση ευθύνη.

–Το ΔΗΚΟ δεν ήταν χρόνια μέρος της εξουσίας;

–Το ΔΗΚΟ πλέον δεν είναι το κυρίαρχο σε αυτό τον χώρο. Πέρασε η εποχή που το ΔΗΚΟ ήταν το 15% και οι άλλοι ήταν 10%. Σήμερα είναι 13% και οι υπόλοιποι έχουν το 27%. Ο υπόλοιπος χώρος, πλην του ΔΗΚΟ, μπορεί να δώσει χαρακτήρα σε αυτόν το χώρο, ενώ σε περασμένες εκλογές το ΔΗΚΟ κυριαρχούσε και έδινε χαρακτήρα. Σε αυτές τις εκλογές μπορούμε να έχουμε ένα χαρακτήρα που να απέχει από αυτό το ΔΗΚΟ. Να περιλαμβάνει τις δυνάμεις του ΔΗΚΟ αλλά να μπορέσει να δώσει ένα χαρακτήρα πιο εναλλακτικό που να απέχει από γνωστό κλίμα του παλαιοκομματισμού της διαφθοράς και διαπλοκής. Έχει αυτή τη δυνατότητα και πιστεύω ότι είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα του χώρου που αν το αξιοποιήσει σωστά μπορεί να διεκδικήσει με πολλές αξιώσεις την προεδρία.

Λέτε πως δεν έχει την ισχύ που είχε άλλοτε; Επειδή προσφάτως το ΔΗΚΟ επεσήμανε πως ως το μεγαλύτερο κόμμα του χώρου θέλει ουσιαστικό ρόλο στη συζήτηση για τις προεδρικές εκλογές.
–Εξ αντικειμένου δεν έχει την ισχύ που είχε άλλοτε. Όταν συνεργαστήκαμε την πρώτη φορά με το ΔΗΚΟ το 2003 η ΕΔΕΚ είχε 9%, 2% εμείς και το ΔΗΚΟ 16%. Τα νούμερα τώρα είναι πολύ διαφορετικά. ΕΔΕΚ, Οικολόγοι μαζί και με την Αλληλεγγύη έχουν μεγαλύτερο ποσοστό από το ΔΗΚΟ. Αν συνυπολογίσουμε και τη Συμμαχία Πολιτών, έχουμε και περισσότερους βουλευτές από το ΔΗΚΟ. Να τους θυμίσουμε πως οι καιροί του 18% και του 20% που είχε το ΔΗΚΟ έχει περάσει ανεπιστρεπτί.

–Επιδιώκετε όμως όλα αυτά τα κόμματα να προχωρήσετε με μία κοινή υποψηφιότητα;

–Θέλουμε μία κοινή υποψηφιότητα. Εμείς από τον Αύγουστο του 2016, καταθέσαμε πρόταση ώστε ο διεκδικητής του χώρου να μην είναι ηγέτης κανενός από τα πέντε κόμματα.

Αυτή είναι η προϋπόθεσή σας για συνεργασία;
–Εισήγηση. Εγώ δήλωσα πως δεν ενδιαφέρομαι και ότι περιμένω και από τους υπόλοιπους τέσσερις να κάνουν το ίδιο. Με μία τέτοια υποψηφιότητα δεν θα δημιουργηθούν αντιδράσεις μεταξύ των κομμάτων και θα σταλεί μήνυμα στην κοινωνία ότι γίνεται υπέρβαση πολιτικών φιλοδοξιών. Ότι όλοι μαζί, εκτός ΑΚΕΛ-ΔΗΣΥ, ενωνόμαστε για τη σωτηρία της πατρίδας μας. Αυτή η προοπτική θα δημιουργούσε ελπίδα μέσα στον λαό και θα κέρδιζε την πραγματική εξουσία και όχι την καρέκλα.

Ωστόσο, ο Γιώργος Λιλλήκας ετοιμάζεται να εξαγγείλει.
–Ναι, προφανώς η πρόταση μας αυτή ξεπερνιέται από τα ίδια τα γεγονότα. Φαίνεται να δημιουργείται μία κατάσταση που θα έχουμε δύο υποψήφιους από τον χώρο των υπόλοιπων κομμάτων.

–Γιώργος Λιλλήκας και Νικόλας Παπαδόπουλος;

–Έτσι φαίνεται.

Οι Οικολόγοι δεν είμαστε σχήμα ευκαιρίας
–Το ιδανικό προφίλ υποψήφιου για την προεδρία για εσάς ποιο είναι;
Καλός γνώστης του Κυπριακού, καλός γνώστης των προβλημάτων του απλού πολίτη. Να μην έχει εμπλακεί σε σκάνδαλα που έχουν αγγίξει οριζόντια όλο το κατεστημένο. Να είναι άνθρωπος από την κοινωνία παρά από τον χώρο της κατεστημένης πολιτικής και γιατί όχι γυναίκα; Να το σκεφτούμε σοβαρά.
–Έχετε κάτι υπόψη σας;
–Δεν έχουμε κάνει καμία βολιδοσκόπηση ούτε έχουμε δεχτεί βολιδοσκόπηση από κανέναν και βέβαια τα περιθώρια αυτής της σκέψης στενεύουν, όταν έχουμε ενώπιόν μας συγκεκριμένες εξαγγελίες ή πρόθεση εξαγγελίας.
Κακώς κατά την άποψή σας δηλαδή ο Γιώργος Λιλλήκας ετοιμάζεται να εξαγγείλει;
–Από τη δική του πλευρά του μπορεί να μην είναι κακώς. Μπορεί να μην πιστεύει σε αυτό το όραμα που περίγραψα, δεν πιστεύει ότι μπορεί να βρεθεί ένας τέτοιος άνθρωπος που να συγκεντρώνει αυτά τα χαρακτηριστικά και να πιστεύει στη δική του υποψηφιότητα. Από τη δική του πλευρά ίσως καλώς προχωρά σε αυτή την κίνηση. Για να ξεκαθαρίζουν τα πράγματα και για να τοποθετείται στη σκακιέρα. Στη θέση του μπορεί να έκανα και εγώ το ίδιο.
Στις βουλευτικές εκλογές καταφέρατε να πάρετε ένα καλό ποσοστό και να αυξήσετε τις έδρες σας. Πού οφείλεται το εκλογικό αποτέλεσμα; Ήταν ψήφος διαμαρτυρίας και πυροτέχνημα;
–Πυροτέχνημα δεν ήταν γιατί αρκετούς μήνες μετά στις δημοτικές, διπλασιάσαμε τους δημοτικούς μας συμβούλους και τα ποσοστά μας εκεί που μπορούσαμε να κάνουμε μία παρουσία. Είναι μεγάλη πρόκληση για εμάς που ομολογώ δεν την έχουμε αντιμετωπίσει σωστά το πώς να διαχειριστούμε δηλαδή αυτό το ποσοστό. Δεν είναι μια έκρηξη το ποσοστό μας, ο κόσμος είναι εκεί δεν θα περιμένει πολύ καιρό όμως αν δεν κινητοποιηθεί το Κίνημα, αν δεν κλείσει τα κενά του, αν δεν αντιμετωπίσει τις αδυναμίες θα χάσει το παιχνίδι. Ελπίζουμε να συγκρατήσουμε τα ποσοστά μας και να τα αυξήσουμε. Οι οικολόγοι δεν είμαστε σχήμα ευκαιρίας, για να πάρει ένας πολιτικός μία καρέκλα, μία θέση και μετά να σβήσει το κόμμα που εκπροσωπεί.

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πρόσωπα: Τελευταία Ενημέρωση