ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ακτινογραφία συναλλαγών Μαΐου

Του Ανδρέα Ανδρέου

Του Ανδρέα Ανδρέου

Βαδίζουμε τον έκτο μήνα του έτους και πλέον έχουμε στοιχεία για την κίνηση στις πωλήσεις του Μαΐου. Εννοείται ότι λόγω της έκρυθμης κατάστασης με την πανδημία, οι κρατικές υπηρεσίες υπολειτουργούν με αποτέλεσμα να υπάρχει χρονική υστέρηση κάποιων εβδομάδων μεταξύ της ημερομηνίας συναλλαγής και της μεταβίβασης ιδιοκτησίας, οπότε και βλέπουμε την εικόνα με κάποια καθυστέρηση. Αλλά ας είναι. Παγκύπρια, ο Μάιος του 2021 σημείωσε 1.161 συναλλαγές συνολικής αξίας €210 εκ. περίπου, ενώ ο Μάιος του 2019 σημείωσε 1.317 συναλλαγές συνολικής αξίας €280 εκ. περίπου. Δηλαδή, φέτος έχουμε μια μείωση στον αριθμό συναλλαγών της τάξης του 12%, ενώ η αξία συναλλαγών μειώθηκε κατά 25%. Αυτά τα δεδομένα δείχνουν ότι το 2021 εξακολουθεί να εξελίσσεται με μειωμένη δύναμη, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι το 2019 ήταν σε συνθήκες πλήρους άνθισης, ενώ το 2021 βαριά λαβωμένο από πολυάριθμες συνθήκες και δη την πανδημία.

Η Λευκωσία τον φετινό Μάιο κατέγραψε 413 συναλλαγές συνολικής αξίας περίπου €71 εκ. ενώ τον Μάιο του 2019 είχε καταγράψει 392 συναλλαγές συνολικής αξίας σχεδόν €88 εκ. Αυξημένες οι συναλλαγές κατά 5,4% αλλά μειωμένες σε αξία κατά 19,3%.

Η Λεμεσός τον φετινό Μάιο κατέγραψε 302 συναλλαγές συνολικής αξίας περίπου €66 εκ. ενώ τον Μάιο του 2019 είχε καταγράψει 347 συναλλαγές συνολικής αξίας σχεδόν €108,5 εκ. Μειωμένες οι συναλλαγές κατά 13% και η αξία συναλλαγών σοβαρά μειωμένη κατά 39%.

Η Λάρνακα τον φετινό Μάιο κατέγραψε 217 συναλλαγές συνολικής αξίας περίπου €35 εκ. ενώ τον Μάιο του 2019 είχε καταγράψει 263 συναλλαγές συνολικής αξίας σχεδόν €34 εκ. Μπορεί η Λάρνακα να είχε μείωση στον αριθμό συναλλαγών κατά 17,5%, αλλά τα ακίνητα που αντάλλαξαν χέρια είχαν οριακά αυξημένη αξία κατά 3%. Η Αμμόχωστος τον φετινό Μάιο κατέγραψε 90 συναλλαγές συνολικής αξίας περίπου €16,5 εκ. ενώ τον Μάιο του 2019 είχε καταγράψει 87 συναλλαγές συνολικής αξίας σχεδόν €14,9 εκ.

Η Αμμόχωστος είναι η μοναδική επαρχία που κατέγραψε άνοδο και στις δύο μετρήσεις: 3,4% στις συναλλαγές και 10,7% στην αξία συναλλαγών.

Η Πάφος τον φετινό Μάιο κατέγραψε 139 συναλλαγές συνολικής αξίας περίπου €23,7 εκ. ενώ τον Μάιο του 2019 είχε καταγράψει 228 συναλλαγές συνολικής αξίας σχεδόν €46 εκ. Είναι ξεκάθαρο πως η Πάφος κατέγραψε σοβαρή καθίζηση και στις δύο μετρήσεις: 39% στις συναλλαγές και 48,5% στην αξία συναλλαγών.

Εξάγεται λοιπόν το συμπέρασμα πως η Λευκωσία οδηγεί την κούρσα των συναλλαγών, με την εξελικτική υπεροχή της έναντι της Λεμεσού που διαπιστώσαμε, όταν βλέπαμε τους προηγούμενους μήνες, να εδραιώνεται.

Από τις υπόλοιπες παραλιακές πόλεις η Αμμόχωστος είναι αυτή που παρουσιάζει καλύτερη εικόνα εξέλιξης με τη Λάρνακα να ακολουθεί σε αυτή την εικόνα. Η Πάφος φαίνεται να εξακολουθεί να είναι αρκετά λαβωμένη.

Αναντίλεκτα, ο σοβαρός αρνητικός επηρεασμός της κατάργησης του ΚΕΠ και της μηδενικής έως ελάχιστης προσέλευσης ξένων επισκεπτών στην χώρα μας λόγω των διεθνών περιορισμών εξαιτίας της πανδημίας είναι δεδομένος. Δεν υπάρχει τρόπος να γίνει επιμερισμός μεταξύ των δύο αυτών εστιών του προβλήματος στο παρόν στάδιο, οπότε δεν μπορούμε να ξέρουμε ποια από τις δύο εστίες συνεισφέρει περισσότερο στο πρόβλημα. Η προσωπική μου άποψη είναι πως ο βαθμός επηρεασμού της κάθε εστίας έχει τοπικό χαρακτήρα.

Η κτηματαγορά κινείται με ίδια κεφάλαια για τουλάχιστον 14 μήνες και με σοβαρούς περιορισμούς. Παρόλα αυτά, δεν διαπιστώνεται κραχ. Κραχ θα βιώναμε αν όλες οι επαρχίες είχαν την εικόνα της Πάφου. Από εδώ και πέρα, ενώσω απελευθερώνεται η αγορά με την άρση των περιορισμών και την εξέλιξη του εμβολιαστικού προγράμματος, θα βλέπουμε καλύτερες επιδόσεις. Σε αυτό πιστεύω θα συνεισφέρει και το γεγονός ότι τελείωσαν οι εκλογές και μαζί τους το άκρως τοξικό κλίμα που ήταν κύριο χαρακτηριστικό τους τελευταίους μήνες που αποθάρρυνε τις σοβαρές επενδύσεις αφού η πολιτική αστάθεια είναι αποσταθεροποιητικός παράγοντας στις όποιες επενδύσεις.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ανδρέα Ανδρέου

Ανδρέας Ανδρέου: Τελευταία Ενημέρωση