ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αυτοδιοίκηση στη This is Cyprus

Του Ανδρέα Ανδρέου

Του Ανδρέα Ανδρέου

Προχθές είχαμε τον προϋπολογισμό. Σήμερα έχουμε την τοπική αυτοδιοίκηση. Και δεν σταματάμε εδώ. Δεκάδες άλλα θέματα τα οποία χρήζουν άμεσης μεταρρύθμισης για να καταστεί αυτός ο βράχος που μας έταξε ο Θεός να ζήσουμε, ένα σύγχρονο – έστω μικρό – κράτος, σκοντάφτουν σε πολιτικές του καφενέ που τα τουμπάρουν.

Χθες, ήταν ο Άλφα πρόεδρος και η Βήτα αντιπολίτευση, σήμερα ο Γάμμα πρόεδρος και η Δέλτα αντιπολίτευση, αύριο θα είναι ο Έψιλον πρόεδρος και η Ζήτα αντιπολίτευση και πάει λέγοντας. Είναι σα να μην έχει καμία σημασία: όλοι θα δουν από το δικό τους προσωπικό συμφέρον, άντε μέχρι και το μικροπολιτικό κομματικό τους συμφέρον. Οι μεν θα φταίξουν τους δε και οι δε θα δείχνουν το δακτυλάκι τους στους μεν, σε μια ατελείωτη επίδειξη ψευτομαγκιάς. Τον κόσμο τον έχουν γραμμένο στα παλαιότερα των υποδημάτων τους, …. για να μην εκφραστώ πιο ελεύθερα.

Το απόγειο της κοροϊδίας είναι η επίκληση του (δήθεν) δημοκρατικού δικαιώματος των πολιτών στο να έχουν λόγο και ρόλο στον καθορισμό της τύχης τους. Λες και στερείται του αδιαπραγμάτευτου αυτού δικαιώματος ο λαός όταν κάθε τρεις και λίγο καλείται σε εκλογές. Τότε τι στο καλό κάνουμε εκλογές για να σας δώσουμε αξιώματα άμα θα πρέπει να πηγαίνουμε ξανά σε εκλογές για να αποφασίσουμε εμείς για το πόσα δημαρχεία – ας πούμε – χρειαζόμαστε. Γιατί στην ευχή χρεωθήκαμε συμβούλους και μελέτες από το εξωτερικό αφού τις πετάξατε στα σκουπίδια και θα πρέπει ο κάθε αδαής να εκφράσει την όποια ατεκμηρίωτη και καθόλα κομματικά υποκινούμενη «άποψη».

Προσέξτε τι κράτος επί της ουσίας θέλετε: να διοικεί ένας διορισμένος Γενικός Ελεγκτής, η «δικαιοσύνη» να απονέμεται με λαϊκά δικαστήρια που ειρήσθω εν παρόδω στήνονται μέσω των μέσων κοινωνικής αποχαύνωσης και εμείς να ψηφίζουμε επί παντός επιστητού. Συνάμα μας θέλετε να πληρώνουμε φόρους, να μας κουρεύετε τις καταθέσεις μας και να σφυρίζουμε αδιάφορα μπροστά στα όποια σκάνδαλα εμπλέκεστε, όταν παρακάμπτετε νόμους και κανονισμούς που εσείς ψηφίζετε. Άμα είναι έτσι τι θέλουμε προέδρους και θεσμούς;

Το γινάτι με τον προϋπολογισμό μπορεί να διήρκησε τρεις βδομάδες, αλλά η πληγή που δημιούργησε πήρε τον κόσμο, τις επιχειρήσεις, την οικονομία και την χώρα πολύ πιο πίσω. Αν πιστεύετε ότι ήταν ένα κουμπί που τελικά πατήθηκε και ήρθε πίσω το φως – ως συνήθως – πλανάστε οικτρά. Αλλά τι σας ενδιαφέρει Εσείς τέλος του κάθε μήνα θα πάρετε τους μισθούς και τα επιδόματά σας. Τον Μάιο θα μαντρίσετε το 70% των ψηφοφόρων σας, η πλειοψηφία θα πετύχετε επανεκλογή και άντε παιχτούν, δεν παιχτούν 5-6 έδρες συνολικά για να καθοριστεί το «νέο πολιτικό τοπίο».

Μετά, business as usual. Μια εκ των οποίων θα είναι να προσπαθείτε να μας πείσετε ότι μια ολόκληρη Κύπρος που δεν είναι καν εξαπλάσια της γεωγραφικής έκτασης του Λονδίνου και με λιγότερο από το ένα δέκατο του πληθυσμού του, θέλει και πρέπει να έχει περισσότερους από πέντε Δήμους. Τους πέντε Δήμους που σας είπαν οι μελέτες που πληρώσαμε, τους τραβήξατε από τη μια, τους τραβήξατε από την άλλη και τους κάνατε 17! Και σαν να μην έφτανε αυτό το ξεχείλωμα τώρα θέλετε να τους κάνετε 22-23 με (δήθεν) βούλα του … λαού!

Το μοντέλο είναι καλά δουλεμένο σε όλο το φάσμα. Μεταξύ άλλων, είναι αυτό που έκανε και όλους τους δρόμους στην Κύπρο να έχουν στροφές ακόμη και όταν δεν απαιτείτο: λίγο το μέσο του ενός, λίγο το μέσο του άλλου, λίγο η εκδούλευση, λίγο το συμφέρον, έκαναν τη σύντομη ευθεία μια «κωλοσυρμαθκιάν της κουφής». Το είπα πολλές φορές · η μόνη ευθεία οδός της Κύπρου είναι η Λεωφόρος Αθαλάσσης στη Λευκωσία. Και αυτό επειδή την έκαναν οι Άγγλοι που δεν κοίταζαν να εξυπηρετήσουν κανένα, πέραν του κυκλοφοριακού…

Προφανώς έννοιες όπως συνέργειες, οικονομικό όφελος για τους δημότες, καλύτερες υπηρεσίες σε ποιότητα και ταχύτητα, αποτελεσματικότερη εφαρμογή πολεοδόμησης, σωστός προγραμματισμός έργων, καλύτερη διαχείριση, καλύτερη ποιότητα ζωής και λοιπά, είναι αρλούμπες και ψιλά γράμματα «κοπελλουθκιών» που θέλουν να χαλάσουν τη μανέστρα… Είναι ποτέ δυνατόν να θέλετε τη δημιουργία μικρού αριθμού ισχυρών δημάρχων που αύριο ίσως τολμήσουν την εκλογή και στο ανώτατο αξίωμα χωρίς τον «ρυθμιστικό» σας ρόλο

Ποτέ! This is Cyprus.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑ

“Οι πολιτικοί και οι πάνες πρέπει να αλλάζονται συχνά και για τον ίδιο λόγο.” Mark Twain

Leon
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ανδρέα Ανδρέου

Ανδρέας Ανδρέου: Τελευταία Ενημέρωση