ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Με θέα το μέλλον

Του Ανδρέα Ανδρέου

Του Ανδρέα Ανδρέου

Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αποτελεί ένα σημαντικότατο σχέδιο, το οποίο οφείλουμε όλοι να αγκαλιάσουμε επειδή αποτελεί μια νέα βάση για να αλλάξουμε την χώρα μας. Κακώς έχει μετατραπεί σε προεκλογικό μήλο της έριδος, επειδή αποτελεί κοκορομαχία άνευ αντικειμένου. Και όταν λέμε «να αγκαλιάσουμε» εννοούμε φυσικά, να καταβάλουμε όλες μας τις δυνάμεις και συνεργασία για να πετύχουμε την εκταμίευση των όποιων κονδυλίων στο 100%.

Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της οικονομίας αφορά κονδύλια ύψους €1,2 δισ. εκ των οποίων το €1δισ. αφορά σε χορηγίες και τα €200 εκ. σε δάνεια. Μέσω αυτών, αναμένεται να ξεκλειδωθούν άλλα €1,4 δισ. ιδιωτικών κεφαλαίων, όπου συλλογικά θα δημιουργήσουν πολλαπλασιαστικό συντελεστή μέσα στην οικονομία τα επόμενα χρόνια.

Το πιο πάνω ποσό θα δοθεί στην χώρα μας από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ, σταδιακά αν, και μόνο αν, εμείς ως χώρα προχωρήσουμε σε μεταρρυθμίσεις. Για κάθε ορόσημο μεταρρυθμίσεων, θα λαμβάνουμε και μέρος του ποσού. Αυτό δεν ισχύει μόνο για εμάς ως χώρα, αλλά για όλες τις χώρες της ΕΕ. Και οι μεταρρυθμίσεις περνάνε από τη Βουλή. Συνεπώς εύχομαι και ελπίζω να επικρατήσει σύμπνοια μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων και λοιπών προσώπων που θα στελεχώνουν τη νέα Βουλή, που θα προκύψει σε μια βδομάδα, και να μην βλέπουμε ορόσημα να χάνονται και χρήματα να μην εκταμιεύονται επειδή ο κάθε ένας υποστηρίζει ανεδαφικά το μακρύ του και το κοντό του. Ένας σημαντικός άξονας του όλου σχεδίου αφορά τη γρήγορη μετάβαση στην πράσινη οικονομία. Προς επίτευξη αυτού του στόχου αναλογούν περίπου €500 εκ. Και παρόλο που εδώ υπάρχει πεδίον δόξης λαμπρόν, μια και ως χώρα είμαστε αρκετά πίσω από άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, ο τομέας των ακινήτων αποτελεί μια δυνατή βάση για να ανεβάσουμε την θέση μας σε αυτή την τόσο σημαντική κατηγορία.

Για να αναφέρω με απλά λόγια τρόπους με τους οποίους η κτηματαγορά μπορεί να συνεισφέρει τα μέγιστα, θα εστιάσω επιγραμματικά στα ακόλουθα:

Εκτεταμένη χρήση ηλιακής ενέργειας για ένα φάσμα οικιακών και εμπορικών εφαρμογών. Σε αυτήν εντάσσονται η αναβάθμιση/εγκατάσταση ηλιακών πλαισίων και φωτοβολταϊκών συστημάτων σε κτηριακό επίπεδο, για σκοπούς θέρμανσης, παραγωγής και αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Εγκατάσταση σύγχρονων συστημάτων ψύξης και θέρμανσης αντικαθιστώντας παλαιού τύπου συστήματα που χρησιμοποιούν ως καύσιμη ύλη το πετρέλαιο.

Αναβάθμιση όλου του κτηριακού στοκ που δεν ανταποκρίνεται στις νέες απαιτήσεις περί ενεργειακής απόδοσης, μέσω συνδυαστικών εφαρμογών θερμοπρόσοψης, θερμομόνωσης σε οροφές και θερμομονωτικών κουφωμάτων.

Το κάθε ένα από τα πιο πάνω παρέχει πολλαπλά οφέλη τόσο σε συλλογικό όσο και σε ατομικό επίπεδο και πρέπει πραγματικά να δώσουμε μεγάλη προσοχή. Αρχίζοντας από το τέλος, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πως ένα κτήριο που έχει πολύ καλή ενεργειακή απόδοση – είτε αυτό αφορά την κατοικία μας ή ένα εμπορικό κτήριο μεγάλης κλίμακας – σημαίνει τεράστιο οικονομικό όφελος για τον χρήστη. Το όφελος αποτιμάται με οικονομικούς όρους που στο τέλος της ημέρας σημαίνει περισσότερα χρήματα στην τσέπη μας παρά το πέταγμά τους για εξασφάλιση ενός αμφιβόλου ποιότητας αποτελέσματος. Η θωράκιση του κτηρίου έναντι απωλειών θέρμανσης και ψύξης μας σώζει πολλά χρήματα.

Αναβαθμίζοντας τα κτήριά μας με περιβαλλοντική συνείδηση οδηγούμαστε σε ένα πιο υγιές περιβάλλον, με λιγότερους ρύπους και βοηθούμε στην καταπολέμηση του φαινομένου του θερμοκηπίου που είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος στον πλανήτη που θέτει ακόμη και την ίδια την ανθρώπινη ύπαρξη σε κίνδυνο.

Η χώρα μας διαθέτει κάποιες δεκάδες χιλιάδες κτήρια τα οποία πληρούν από καθόλου, έως ελάχιστα, τις αυστηρές προδιαγραφές για ενεργειακή απόδοση. Η διαδικασία και μόνον να αναβαθμιστούν σκεφτείτε τι προοπτικές ανοίγει για την κυπριακή οικονομία, τόσο σε επίπεδο υπηρεσιών, όσο και σε επίπεδο κατασκευαστικό, με πολλαπλασιαστικά οφέλη στην αγορά εργασίας, στις επενδύσεις, στην κατανάλωση, στο ΑΕΠ – όλες οι παράμετροι που θέλουμε να τονωθούν και να ενισχυθούν ως μέτρο μόνιμης εξόδου από τις συνέπειες της πανδημίας, αλλά και με θέα το μέλλον αυτού του τόπου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ανδρέα Ανδρέου

Ανδρέας Ανδρέου: Τελευταία Ενημέρωση