ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ο ατμοσφαιρικός Νοέμβριος

Του Ανδρέα Ανδρέου

Του Ανδρέα Ανδρέου

Κάθε Νοέμβριος είναι όμορφος μήνας. Μας εντάσσει όλους στην ατμοσφαιρικότερη περίοδο του χρόνου που δεν είναι άλλη από αυτήν τον Χριστουγέννων. Ήταν μια εξίσου όμορφη περίοδος για την αγορά ακινήτων. Νομίζω πως ο Νοέμβριος δεν αποτέλεσε εξαίρεση για την ουσιαστικότερη επενδυτική αγορά της χώρας μας – μάλιστα είχαμε και ωραίες εκπλήξεις – αλλά ας δούμε τα πράγματα από κοντά.

Τον Νοέμβριο σημειώθηκαν συνολικά 1.403 πωλήσεις (μεταβιβάσεις) ακινήτων σε αντίθεση με τον Οκτώβριο όπου σημειώθηκαν συνολικά 1.334 πωλήσεις (μεταβιβάσεις) ακινήτων. Η αύξηση του 5% κρίνεται ως θετική σε σχέση και με τις υπόλοιπες επιδόσεις που θα δούμε πιο κάτω.

Για σκοπούς σύγκρισης, ο περσινός Νοέμβριος σημείωσε 1.426 πωλήσεις και ο Οκτώβριος του 2019 σημείωσε 1.362 πωλήσεις. Μπορεί ο περσινός να ήταν ελαφρώς καλύτερος, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι πέρσι λέγαμε ότι ο ανεβασμένος αριθμός συναλλαγών οφειλόταν σε μεγάλο βαθμό στο στοίβαγμα υποθέσεων που προέκυψαν λόγω των lockdown. Άρα η φετινή επίδοση του Νοεμβρίου έχει μεγαλύτερο ειδικό βάρος.

Από πλευράς αξίας συναλλαγών, τον φετινό Νοέμβριο αντάλλαξαν χέρια ακίνητα συνολικής αξίας της τάξης των €289 εκ. Συγκρινόμενη με τα €245 εκ. περίπου του Νοεμβρίου του 2020 και με τα €274 εκ. περίπου του Νοεμβρίου του 2019 , βλέπουμε πως ο φετινός Νοέμβριος έχει απογειωθεί σε ό,τι αφορά στη μέση συνολική αξία συναλλαγών.

Πώς διανέμεται αυτή η συνολική απόδοση του μήνα μεταξύ των επαρχιών;

Η Λευκωσία κατέγραψε 460 πωλήσεις με συνολικό όγκο συναλλαγών πέριξ των €78,3 εκ. Αυτή η απόδοση κατατάσσει τον Νοέμβριο ως ένα από τους «καλούς» μήνες της πρωτεύουσας. Ο φετινός Νοέμβριος ήταν με διαφορά ο καλύτερος Νοέμβριος της τριετίας σε αξία συναλλαγών και ο διάμεσος σε αριθμό συναλλαγών. Η Λευκωσία έχει μερίδιο αγοράς Νοεμβρίου 32,8 % επί του αριθμού πωλήσεων και μερίδιο 27,1% επί της αξίας συναλλαγών. Η Λεμεσός κατέγραψε 376 πωλήσεις με συνολικό όγκο συναλλαγών πέριξ των €103 εκ.

Η Λεμεσός έχει μερίδιο αγοράς Νοεμβρίου 26,8% επί του αριθμού πωλήσεων και μερίδιο 35,6% επί της αξίας συναλλαγών. Ο καλύτερος Νοέμβριος της τριετίας για τη Λεμεσό ήταν ο φετινός, τόσο σε αριθμό όσο και σε αξία συναλλαγών.

Η Λάρνακα ήταν το αστέρι των πέντε επαρχιών και μια πολύ ευχάριστη έκπληξη κατά τον Νοέμβριο. Κατέγραψε 256 πωλήσεις που την κατατάσσουν ελαφρώς πάνω σε σχέση με τις δύο προηγούμενες χρονιές. Όμως, στο συνολικό όγκο συναλλαγών πέτυχε εκτόξευση αφού κατέγραψε όγκο σχεδόν €79 εκ. που είναι υπερδιπλάσιος των δύο προηγούμενων χρονιών και ψηλότερος από τη Λευκωσία! Η Λάρνακα έχει μερίδιο αγοράς Νοεμβρίου 18,2% επί του αριθμού πωλήσεων και μερίδιο 27,3% επί της αξίας συναλλαγών. Μπράβο Λάρνακα!

Η Πάφος κατέγραψε 209 πωλήσεις με συνολικό όγκο συναλλαγών πέριξ των €50 εκ. Η Πάφος έχει μερίδιο αγοράς Οκτωβρίου 14,9% επί του αριθμού πωλήσεων και μερίδιο 17,3% επί της αξίας συναλλαγών. Ο καλύτερος Νοέμβριος της τριετίας για την Πάφο σε αριθμό συναλλαγών ήταν το 2019, ενώ σε αξία συναλλαγών ο φετινός ήταν ο καλύτερος.

Τέλος η Αμμόχωστος κατέγραψε 102 πωλήσεις με συνολικό όγκο συναλλαγών πέριξ των €13,2 εκ. Η Αμμόχωστος έχει μερίδιο αγοράς Νοεμβρίου 7,3% επί του αριθμού πωλήσεων και μερίδιο 4,6% επί της αξίας συναλλαγών. Ο καλύτερος Νοέμβριος της τριετίας για την Αμμόχωστο ήταν ο φετινός σε αριθμό συναλλαγών, αλλά ο χειρότερος σε αξία συναλλαγών.

Αν θυμάστε, κάθε τόσο τονίζαμε από τις αρχές του 2020 μέχρι πρόσφατα πως σημειώνονταν αυξημένες σε αριθμό συναλλαγές έστω μικρότερων σε αξία και πως αυτό ήταν καλό επειδή συντηρούσε την αγορά. Η αξία αυτού του πράγματος άρχισε να φαίνεται οριακά τώρα (και μακάρι να συνεχιστεί) όπου βλέπουμε και τους όγκους συναλλαγών να αυξάνονται. Αν συνεχιστεί αυτό θα σημαίνει πως η αγορά στάθηκε στα πόδια της και θα μιλούμε για συνθήκες ανάκαμψης.

Χαμόγελα προκαλεί η επίδοση της Λάρνακας επειδή τονίζαμε πως είναι η πιο αδικημένη επενδυτικά και πως έχει τις καλύτερες προοπτικές. Μακάρι το ενδιαφέρον να συνεχιστεί.

Μένει ένας μήνας για να δούμε πώς θα κλείσει η φετινή χρονιά. Είμαι σχεδόν βέβαιος πως θα έχουμε καλά πράγματα να πούμε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ανδρέα Ανδρέου

Ανδρέας Ανδρέου: Τελευταία Ενημέρωση