ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Οι Κτηματικές Επιδόσεις του Φεβρουαρίου

Του Ανδρέα Ανδρέου

Του Ανδρέα Ανδρέου

Ο Ιανουάριος δεν ήταν ιδιαίτερα καλός μήνας για Λεμεσό και Λάρνακα, ενώ οι άλλες τρεις επαρχίες έδωσαν μια κάπως πιο συγκεχυμένη εικόνα. Από την άλλη, ο Ιανουάριος ποτέ δεν αποτελεί μια ασφαλή ένδειξη για το τι θα ακολουθήσει μέσα στη χρονιά, γι’ αυτό και αναμένουμε με ανυπομονησία να δούμε τι πορεία θα πάρουν οι τοπικές αγορές των ακινήτων. Ας μην ξεχνάμε πως όπως φωτογραφίζεται σήμερα η οικονομική κατάσταση, έχουμε από τη μια ένα ξεφούσκωμα του πληθωρισμού και από την άλλη δισταγμό σε μειώσεις των επιτοκίων με αποτέλεσμα το κόστος δανεισμού να παραμένει ψηλό. Πώς φιλτράρεται αυτό είτε με έμμεσο ή με άμεσο τρόπο στις αποφάσεις των αγοραστών και επενδυτών Πάμε να αναλύσουμε τα τελευταία στοιχεία.

Τον Φεβρουάριο του 2024 σημειώθηκαν συνολικά 1.543 πωλήσεις (μεταβιβάσεις) ακινήτων. Ένα νούμερο σαφώς αυξημένο σε σύγκριση με τον Ιανουάριο, αλλά και σαφώς αυξημένο σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2023 που είχαν σημειωθεί συνολικά 1.346 πωλήσεις (μεταβιβάσεις) ακινήτων. Η αγορά φέτος μεγεθύνθηκε κατά 14,6%.

Σε επίπεδο πωλητηρίων εγγράφων (μελλοντικές μεταβιβάσεις ακινήτων που έγιναν), η παγκύπρια εικόνα για τον Φεβρουάριο είναι επίσης αυξημένη κατά 14%, αφού φέτος κατατέθηκαν συνολικά 1.284 πωλητήρια έγγραφα σε αντίθεση με 1.131 πωλητήρια έγγραφα πέρσι τον ίδιο μήνα.

Η συνολική αξία συναλλαγών τον Φεβρουάριο φέτος, κυμάνθηκε πέριξ των €327,8 εκατ. Συγκρινόμενη με τον Φεβρουάριο του 2023, όπου η αξία ήταν πέριξ των €272,6 εκατ., βλέπουμε μια αξιοσημείωτη αύξηση της τάξης του 20,2%.

Πώς διανέμεται αυτή η συνολική απόδοση του μήνα μεταξύ των επαρχιών; Συμπεριφέρθηκαν όλες οι επαρχίες κατά αντίστοιχο τρόπο;

Η Λευκωσία κατέγραψε 443 πωλήσεις φέτος και 378 πωλήσεις πέρσι (αύξηση 17,2%). Ο συνολικός όγκος συναλλαγών ήταν πέριξ των €66,6 εκατ. φέτος και πέρσι πέριξ των €54 εκατ. Άρα φέτος έχουμε αύξηση 23,3%. Είχε μερίδιο στη συνολική αγορά τον Φεβρουαρίου 28,7% επί του αριθμού πωλήσεων και μερίδιο 20,3% επί της αξίας συναλλαγών. Επιπλέον, η Λευκωσία κατέγραψε και 280 πωλητήρια έγγραφα που είναι κατά 47% αυξημένα σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2023. Κατ’ ακρίβεια, η Λευκωσία είχε τη μεγαλύτερη άνοδο σε πωλητήρια έγγραφα κλείνοντας έτσι δυνατά τον χειμώνα.

Η Λεμεσός κατέγραψε 394 πωλήσεις φέτος και 388 πωλήσεις πέρσι (οριακή αύξηση 1,5%). Ο συνολικός όγκος συναλλαγών ήταν πέριξ των €116,4 εκατ. φέτος και πέριξ των €102,2 εκατ., πέρσι σημειώνοντας αύξηση 13,9%. Είχε μερίδιο στη συνολική αγορά του Φεβρουαρίου 25,5% επί του αριθμού πωλήσεων και μερίδιο 35,5% επί της αξίας συναλλαγών. Επιπλέον, η Λεμεσός κατέγραψε και 378 πωλητήρια έγγραφα που είναι κατά 5% μειωμένα σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2023. Η Λεμεσός δείχνει κόπωση στη δραστηριότητα της αγοράς παρόλο που εξακολουθεί να ηγείται στην αγορά του ακριβού real estate. Όμως οι Λεμεσιανοί φαίνεται να έχουν περιθωριοποιηθεί εντελώς, και αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό αν συμβαίνει παρατεταμένα.

Η Λάρνακα κατέγραψε 297 πωλήσεις φέτος και 241 πωλήσεις πέρσι (αύξηση 23,2%). Ο συνολικός όγκος συναλλαγών ήταν πέριξ των €49,9 εκατ. φέτος, και πέριξ των €49,2 εκατ. πέρσι, σημειώνοντας οριακή αύξηση 1,4%. Είχε μερίδιο στη συνολική αγορά του Φεβρουαρίου 19,2% επί του αριθμού πωλήσεων και μερίδιο 15,2% επί της αξίας συναλλαγών. Επιπλέον, η Λάρνακα κατέγραψε και 247 πωλητήρια έγγραφα που είναι κατά 22% αυξημένα σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2023. Μετά τη Λευκωσία, η Λάρνακα είχε την καλύτερη επίδοση στα νέα πωλητήρια έγγραφα.

Η Πάφος κατέγραψε 334 πωλήσεις φέτος και 247 πωλήσεις πέρσι, σημειώνοντας αύξηση 35,2%. Ο συνολικός όγκος συναλλαγών ήταν πέριξ των €83,9 εκατ. φέτος, και πέριξ των €45,9 εκατ. πέρσι, σημειώνοντας έκρηξη 82,8%. Είχε μερίδιο στη συνολική αγορά του Φεβρουαρίου 21,6% επί του αριθμού πωλήσεων και μερίδιο 25,6% επί της αξίας συναλλαγών. Η Πάφος κατέγραψε και 310 πωλητήρια έγγραφα που είναι κατά 17% αυξημένα σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2023. Η Πάφος, αν και πιο μικρή αγορά από Λευκωσία, συνολικά είχε την καλύτερη συνολική επίδοση μέσα στον Φεβρουάριο.

Η Αμμόχωστος κατέγραψε 75 πωλήσεις φέτος και 92 πωλήσεις πέρσι, σημειώνοντας μείωση 18,5%. Ο συνολικός όγκος συναλλαγών ήταν πέριξ των €11 εκατ. φέτος, και πέριξ των €21,2 εκατ. πέρσι, σημειώνοντας κατρακύλα 48,1%. Είχε μερίδιο στη συνολική αγορά του Φεβρουαρίου 4,9% επί του αριθμού πωλήσεων και μερίδιο 3,4% επί της αξίας συναλλαγών. Η Αμμόχωστος κατέγραψε και 69 πωλητήρια έγγραφα που είναι κατά 7% μειωμένα σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2023. Η Αμμόχωστος είχε μια πρωτοφανή επίδοση πέρσι τον Φεβρουάριο και συνεπώς είναι νωρίς μέσα στη νέα χρονιά να σχολιαστεί αρνητικά.

Η μείωση στον πληθωρισμό επέφερε μια σχετική σταθεροποίηση στο κατασκευαστικό κόστος και αυτό λειτουργεί προς το παρόν κάπως αντισταθμιστικά στα ψηλά επιτόκια. Οι ενδείξεις δείχνουν προς σταδιακή αποκλιμάκωση των επιτοκίων εντός του τρέχοντος έτους, βοηθώντας την αγορά να οδεύει με θετικό ορίζοντα. Φυσικά οι γεωπολιτικές εξελίξεις πάντα παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο και άρα αυτή η εικόνα μπορεί εύκολα να ανατραπεί.

Ο κ. Ανδρέας Α. Ανδρέου, MRICS, είναι CEO της APS Andreou Property Strategy - Chartered Surveyors.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ανδρέα Ανδρέου

Ανδρέας Ανδρέου: Τελευταία Ενημέρωση