ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η χειρότερη επένδυση σε ακίνητα

Του Ανδρέα Ανδρέου

Του Ανδρέα Ανδρέου

Πολλά λέμε για το πόσο καλές είναι οι επενδύσεις σε ακίνητα. Μάλιστα επιχειρηματολογούμε γιατί είναι οι καλύτερες επενδύσεις μεταξύ των επενδυτικών μέσων και επιλογών που υπάρχουν. Καλά, αν είναι τόσο καλές και αν όλα είναι τόσο ρόδινα γιατί δεν επενδύουμε όλοι σε ακίνητα και να ζούμε τρισευτυχισμένοι.

Είτε επειδή το ζήσατε, είτε επειδή το ακούσατε, η επένδυση στα ακίνητα διαφέρει – δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο – από άλλες επενδύσεις. Σκεφτείτε την επένδυση σε μια μετοχή και μετά σκεφτείτε το χειρότερο δυνατό σενάριο. Μην πάτε μακριά · πριν οκτώ και κάτι χρονάκια υπήρχαν επενδυτές που είχαν επενδυμένα τα χρήματά τους σε «bluechip» τραπεζικούς τίτλους. Εν μια νυκτί, η τράπεζα χρεοκόπησε, η επένδυσή τους στους τίτλους της εξανεμίστηκε και έχασαν τα λεφτά τους.

Αν είχα επενδύσει από τα δικά μου χρήματα €10.000 ή €100.000 ή €1.000.000 σε αυτούς τους τίτλους πριν από αυτή την ημερομηνία, ανεξαρτήτως τι αξία είχε η επένδυσή μου κατά την ημερομηνία του συμβάντος, με το συμβάν η αξία πήγε στο μηδέν. Αυτό ήταν το χειρότερο δυνατό σενάριο. Το ήξερα ή έπρεπε να το ξέρω όταν επένδυα, αλλά πήρα το ρίσκο επειδή πίστευα πως ήταν απειροελάχιστη η πιθανότητα να συμβεί κάτι τέτοιο και δυστυχώς η απόφασή μου, μου βγήκε ξινή. Από τη στιγμή που η επένδυση έγινε με δικά μου λεφτά, κανένας δεν ήρθε ξοπίσω μου να μου ζητά και ρέστα επειδή χρεοκόπησε η τράπεζα.

Με μια επένδυση σε ακίνητα τα πράγματα σπάνια είναι τόσο … απλά. Και για να σας δώσω μια δωρεάν συμβουλή, αυτή είναι: «Ποτέ, μα ποτέ μην εμπλακείτε σε μια συναλλαγή που δεν κατανοείτε». Η χειρότερη δυνατή επένδυση σε ακίνητα είναι αυτή που δεν κατανοείτε.

Τι εννοώ λοιπόν με αυτό;

Κατ’ αρχήν, για να υπάρξει «εμπλοκή» θα πρέπει να υπάρξει καταβολή χρημάτων από την τσέπη σας ή συνδυασμός δικών σας χρημάτων και δανεισμού. Αν δεν υπάρξει κανένα από τα δύο δεν μπορούμε να μιλάμε για εμπλοκή σας σε συναλλαγή αφού αυτό θα σημαίνει ότι απλά διερευνάτε… Άρα, κατά δεύτερον, χωρίς χρηματική δέσμευση, δεν υπάρχει και συναλλαγή. Και κατά τρίτον, για να υπάρξει κατανόηση, θα πρέπει να υπάρχει πλήρης επίγνωση όλων των πιθανών κινδύνων που με τη σειρά της μας οδηγεί στην κατανόηση του χειρότερου δυνατού σεναρίου.

Τα παραδείγματα που αυτή η συλλογιστική αλυσίδα έσπασε με αποτέλεσμα ο επενδυτής να ζει το χειρότερο δυνατό σενάριο είναι άπειρα και το χειρότερο δυνατό σενάριο είναι ένας εφιάλτης χωρίς τέλος. Αν μια συναλλαγή πάει λάθος επειδή δεν μελετήσαμε ή παραβλέψαμε τους κινδύνους, όχι μόνο θα χάσουμε την επένδυσή μας (δηλαδή τα δικά μας χρήματα ή και αυτά που δανειστήκαμε), αλλά είναι πολύ πιθανόν να μας τρέχουν οι δανειστές για να πάρουν τι έχουμε και δεν έχουμε ή μπορεί να ανακαλύψουμε πως η επένδυσή μας είναι ένας λάκκος που ρίχνουμε μέσα χρήματα χωρίς τέλος και χωρίς επιστροφή.

Όπως είπα τα παραδείγματα είναι άπειρα. Ας δούμε μερικά που όντως έχουν συμβεί.

Αποφασίζετε να αγοράσετε ένα μεταχειρισμένο διαμέρισμα και επειδή δεν είστε τυχαίος, βάζετε σαν όρο να έχει δικό του ξεχωριστό τίτλο ιδιοκτησίας. Βρίσκετε ένα που είναι και σχετικά «φτηνό», το αγοράζετε προς €82.000 και μετά την μεταβίβαση ανάβετε το πούρο της επιτυχίας. Μετά από ένα μήνα λαμβάνετε μια επιστολή από τη διαχειριστική επιτροπή ότι θα γίνει αναγκαία αναβάθμιση του κτηρίου και θα πρέπει ο κάθε ιδιοκτήτης να πληρώσει €8.000. Η επιλογή του να μην πληρώσετε θυμίζει την περίπτωση του χωριάτη με το σχοινί. Πληρώνοντας, αυτόματα πληρώνετε 10% της αξίας του διαμερίσματος που αγοράσατε για έξοδα που οφείλατε να γνωρίζατε από πριν επενδύσετε. Μήπως τώρα δεν είναι τόσο καλή η επένδυσή σας.

Πόσοι και πόσοι ανακαλύψατε μετά που αγοράσατε το «σουλουπωμένο» σπίτι σας, πως έπρεπε να ξηλώσετε δάπεδα, ταβάνια και τοίχους για να αλλάξετε υδραυλική εγκατάσταση, ηλεκτρολογική εγκατάσταση, θέρμανση και κλιματιστικά, επειδή δημιουργούσαν πρόβλημα; Πόσοι αναγκαστήκατε να σπάσετε περιμετρικά βεράντες για να κάνετε μονώσεις που δεν έγιναν ποτέ;

Υπήρχε περίπτωση που ένας αγόρασε παραθαλάσσιο κτήμα τριών στρεμμάτων για να πραγματοποιήσει το όνειρο του δίπλα στον έρωτα του, την θάλασσα, για να ανακαλύψει εκ των υστέρων ότι όλο το κτήμα ήταν σε ζώνη προστασίας της παραλίας και με δυσκολία μπορούσε να φυτέψει μποστάνι, όχι να κτίσει σπίτι! Ο άλλος ήταν βουνίσιος · αγόρασε το χωράφι για να μάθει μετά ότι ενέπιπτε σε περιοχή Natura επειδή μέσα στο κτήμα του βλαστούσε το «Κρίνο της Παναγίας»... Πόσοι και πόσοι την έπαθαν ενοικιάζοντας το υποστατικό τους σε φίλους ή σε «συστημένους» από φίλους και περιμένουν να εισπράξουν ενοίκια.

Πόσοι και πόσοι την έπαθαν από developers που χρεοκόπησαν, εξαφανίστηκαν, τους τα άφησαν στη μέση και δεν πήραν όχι μόνο τίτλους, αλλά ούτε καν τέσσερις τοίχους. Πόσοι και πόσοι την έπαθαν επειδή επένδυσαν έχοντας κατά νουν μόνο το καλύτερο δυνατό σενάριο και κατέληξαν να τους τα παίρνουν οι τράπεζες.

Η επένδυση στα ακίνητα ίσως είναι η καλύτερη που μπορεί να πραγματοποιήσετε, φτάνει όχι μόνο να μην έχετε άγνοια κινδύνου αλλά να γνωρίζετε όλες τις παγίδες, τους κινδύνους, το ρίσκο και να είστε εκ των προτέρων προετοιμασμένοι με λύσεις αν συμβούν. Τότε είστε υποψήφιοι να κερδίσετε και να απολαύσετε τους καρπούς. Αυτό είναι και το καλύτερο διαπραγματευτικό σας χαρτί όταν πάτε να αγοράσετε. 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ανδρέα Ανδρέου

Ανδρέας Ανδρέου: Τελευταία Ενημέρωση