ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Νέες χρηματοδοτήσεις και προοπτικές οικιστικών ακινήτων

Του Ανδρέα Ανδρέου

Του Ανδρέα Ανδρέου

Τα επιτόκια δανεισμού που αφορούν την αγορά κατοικίας βρίσκονται σε ιστορικό χαμηλό επίπεδο: με επιτόκιο ελαφρώς κάτω του 2,2% αποτελούν μια σοβαρή κινητήρια δύναμη για αγορά κατοικίας από νοικοκυριά. Νοείται ότι την ίδια στιγμή υπάρχει και το σοβαρό αντικίνητρο των ιστορικά χαμηλών επιτοκίων για καταθέσεις το οποίο φλερτάρει με το μηδέν (0,07%) και το οποίο σπρώχνει τους καταθέτες προς άλλες επενδυτικές κατευθύνσεις.

Υπάρχει σοβαρό υπόβαθρο για να ελπίζει η αγορά των ακινήτων σε καλύτερες μέρες μετά την πανδημία ή μήπως τα χαμηλά επιτόκια είναι δώρον άδωρον Ας δούμε λίγο τα δεδομένα.

Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν δημοσιευτεί από την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου (ΚΤΚ), τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2019 (Ιανουάριο μέχρι Απρίλιο) χορηγήθηκαν νέα δάνεια για αγορά κατοικίας €293 εκ. και άλλα €18,5 εκ. για αναδιαρθρώσεις. Την αντίστοιχη περίοδο του 2020 χορηγήθηκαν νέα δάνεια για αγορά κατοικίας €183,6 εκ. και άλλα €59 εκ. για αναδιαρθρώσεις. Φυσικά υπενθυμίζουμε πως από τα μέσα Μαρτίου του 2020 είχαμε lockdown. Τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2021 χορηγήθηκαν νέα δάνεια για αγορά κατοικίας €314,6 εκ. και άλλα €56,8 εκ. για αναδιαρθρώσεις.

Αν συγκρίνουμε το 2019 με το 2021 για την αντίστοιχη περίοδο Ιανουαρίου – Απριλίου, φέτος παρατηρείται μια αύξηση της τάξης του 7,4% στην χορήγηση καθαρών νέων δανείων για αγορά κατοικίας, ενώ σε σχέση με το 2020, φέτος παρατηρείται μια εκτόξευση της τάξης του 71,4%. Φυσικά, δεν είναι σωστό να συγκρίνουμε την φετινή χρονιά με την περσινή για τους ίδιους λόγους που αποφεύγουμε να το κάνουμε για τις επιδόσεις της κτηματαγοράς.

Η αύξηση του 7,4% σε σχέση με το 2019 όταν επικρατούσαν συνθήκες ενός κόσμου που δεν θα δούμε ξανά σύντομα, προκαλεί (συγκρατημένη) αισιοδοξία. Αφενός γιατί δείχνει μια ροπή, μια τάση των νοικοκυριών να θέλουν να αποκτήσουν τη δική τους στέγη ως μέσο ιδιοκατοίκησης και επένδυσης που με τη σειρά του δείχνει πως βλέπουν το μέλλον με κάποια θετική προοπτική. Αφετέρου δείχνει πως οι τράπεζες αξιολογούν θετικά τους αιτητές στεγαστικών δανείων και τους παραχωρούν νέα δάνεια παρά το σαφώς αυστηρότερο πλαίσιο και αυτό πάει κόντρα στις γενικές και αόριστες τοποθετήσεις κάποιων (εν είδει κουτσομπολιού) πως όλοι είναι χρεοκοπημένοι και πως δεν υπάρχει μέλλον. Άλλωστε οι συνολικές καταθέσεις των σχεδόν €30 δισ. των νοικοκυριών μάλλον καταρρίπτουν αυτό τον μύθο.

Σε τι μεταφράζεται αυτός ο νέος δανεισμός ανά μήνα για την κτηματαγορά;

Πολύ απλά σημαίνει μερικές εκατοντάδες μονάδες να πωλούνται παγκύπρια. Ας δούμε ένα απλοϊκό παράδειγμα. Με μέσο μηνιαίο νέο δανεισμό €80 εκ., πρακτικά σημαίνει αγορές στεγαστικών ακινήτων αξίας πέραν των €100 εκ. ανά μήνα αφού απαιτείται και ιδία συνεισφορά από τον δανειζόμενο. Αν υποθέσουμε μια μέση τιμή αγοράς τις €200.000, τότε 500 μονάδες πωλούνται ανά μήνα. Αν για σκοπούς περαιτέρω απλοποίησης θεωρήσουμε πως μια τυπική οικιστική πολυκατοικία διαθέτει 10 διαμερίσματα, τότε 50 τέτοιες πολυκατοικίες πωλούνται ανά μήνα παγκύπρια. Δεν ξέρω αν μπορείτε να αντιληφθείτε τα μεγέθη, αλλά αυτό είναι σημαντικό για μια χώρα που διαβαίνει μια παγκόσμια πανδημία, που είναι λαβωμένη από την έλκυση ξένων επενδυτών, που δεν έχει σημαντικό τουριστικό ρεύμα και που έζησε ένα πολύ τοξικό κλίμα λόγω εκλογών.

Με αυτά τα δεδομένα, είναι λογικό να αναμένεται μια ενδυνάμωση του κατασκευαστικού τομέα σε ό,τι αφορά τις main stream οικιστικές προτάσεις – οι οποίες ειρήσθω εν παρόδω έγιναν αρκετά απαιτητικές από κάθε άποψη, αλλά και των ιδιωτικών αναπτύξεων κατοικιών και άρα της αγοράς οικιστικών οικοπέδων.

Όπως εξερχόμαστε από την πανδημία, η εξέλιξη του τομέα θα είναι ενδιαφέρουσα, όπως επίσης και οι επιπτώσεις του στην οικονομία.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ανδρέα Ανδρέου

Ανδρέας Ανδρέου: Τελευταία Ενημέρωση