ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 10:19
 

Πόσο αόρατος ήταν ο S 200;

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Ο πύραυλος που έσκασε στη βουνοπλαγιά του Πενταδακτύλου, θα προστεθεί στις περιπτώσεις εκείνες που δεν πρόκειται να μάθουμε, πως έφθασε στην Κύπρο. Όπως δεν μάθαμε πως έπεσε το ελικόπτερο με τον αρχηγό της Εθνικής Φρουράς και τους υπόλοιπους αξιωματικούς, ή το αεροπλάνο της Ήλιος, ή η έκρηξη στο Μαρί. Θα παρουσιαστεί μια αληθοφανής εκδοχή και το θέμα θα κλείσει εκεί.

Μπορεί όμως να θεωρηθεί λήξασα μια ιστορία, που από καθαρή τύχη δεν είχε ανθρώπινες απώλειες; Η απάντηση είναι όχι. Το ό,τι ο πύραυλος έσκασε σε κατεχόμενα εδάφη δεν έχει καμία απολύτως σημασία. Το περιστατικό συνέβη εντός της κυπριακής επικράτειας και ως τέτοιο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από της αρχές της Δημοκρατίας. Το μείζον ζήτημα που προκύπτει δεν είναι ο χώρος του συμβάντος, αλλά το πώς ο πύραυλος εισήλθε εντός της κυπριακής επικράτειας και παρέμεινε αόρατος μέχρι να αυτοκαταστραφεί.

Με βάση γεγονότα, όχι πληροφορίες, ουδείς εντός της κυπριακής επικράτειας αντιλήφθηκε το περιστατικό παρά μόνο όταν σημειώθηκε η έκρηξη στον Πενταδάκτυλο. Το αν ο πύραυλος έπιασε στον ύπνο της κατοχικές δυνάμεις είναι ένα θέμα που διόλου πρέπει να απασχολεί. Το αν ο πύραυλος έπιασε στον ύπνο την Εθνική Φρουρά πρέπει να προβληματίσει. Μέχρι σήμερα δεν έχουν δοθεί ξεκάθαρες απαντήσεις αν τα ηλεκτρονικά μάτια της Ε.Φ είδαν ή όχι το άγνωστο αντικείμενο που κατευθυνόταν προς Κύπρο.

Υπάρχουν μόνο ενδείξεις ότι ο πύραυλος δεν έγινε αντιληπτός από τότε που εισήλθε εντός κυπριακής επικράτειας, μέχρι και το τελικό σημείο της διαδρομής του. Καλές οι καθησυχαστικές δηλώσεις, βεβαίως η Κύπρος δεν είναι σε εμπόλεμη ζώνη, αλλά τι γίνεται με συμβάντα όπως αυτό του Πενταδακτύλου; Είμαι της άποψης πως σε θέματα άμυνας πρέπει να υπάρχει μια ιδιαιτερότητα που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη απ’ όσους χειρίζονται ευαίσθητες πληροφορίες.

Στην προκειμένη περίπτωση, τα ερωτηματικά που έχουν προκληθεί και χρήζουν απαντήσεων δεν έχουν να κάνουν με ευαίσθητα δεδομένα. Αν το περιστατικό κατέδειξε κενά, κατ’ εμέ ναι, ο πολίτης οφείλει να γνωρίζει τις προθέσεις των αρμοδίων για να κλείσουν. Επίσης μια πειστική απάντηση πρέπει να δοθεί, εάν υπάρχουν θεσμοθετημένες διαδικασίες αντιμετώπισης ανάλογων περιστατικών χωρίς το οποίες, μέσα και δυνατότητες είναι κενό γράμμα. Κάτι που είναι καλά γνωστό εντός της Ε.Φ.

Ως επίλογο κάτι που μου έθεσε, περισσότερο, με αυτοσαρκασμό ένας καλός Τ/κ συνάδελφος. «Φαντάσου ο πύραυλος να κατέστρεφε τη «σημαία». Θα είχαμε πόλεμο».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Δύσκολοι καιροί για κόμματα και πρίγκιπες

«Δυστυχώς δεν υπάρχει αντιπολίτευση αφού βάζουν διαγωνισμό ηλιθιότητας μεταξύ τους....»
Αρμαγεδών  |  12:27

Την Τετάρτη ξανά στις αγορές η Κύπρος

«Γεια σας και Καλώς ήλθατε στο Spotcap Global Loan Services, Το όνομά μου είναι Claudia Klein, είμαι ...»
Claudia Klein  |  16:31

#PoliticsBlog Οι παραιτήσεις στο ΔΗΚΟ, οι καθαρές συνειδήσεις και ο Παμπορίδης

«Να μη ξεχνούμε και την μείωση θητείας σε 13 μήνες....»
Αρμαγεδών  |  12:32

#PoliticsBlog Οι αποφάσεις του Νίκαρου, ο Νετανιάχου και το «κοινό» restart

«Δυστυχώς το Ισραήλ είναι η μόνη χώρα που μπορεί να βοηθήσει αν πάει κάτι στραβά και είναι δίπλα μας... ...»
Αρμαγεδών  |  14:02

Απόστολος Τομαράς: Τελευταία Ενημέρωση

X