ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:02
 

Θα μας μείνει η πράσινη γραμμή

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Η άρση, και τυπικά, μιας πολύχρονης παραβίασης του στοιχειώδους δικαιώματος της επικοινωνίας μόνο θετικής υποδοχής μπορεί να τύχει. Η αποκατάσταση της επικοινωνίας ελεύθερων και κατεχόμενων περιοχών, ήταν ένα μέτρο πρώτης γραμμής. Αν υπάρχει κάτι που δικαιολογημένα μπορεί να προκαλέσει προβληματισμό δεν είναι το αποτέλεσμα, αλλά ο χρόνος ευόδωσης των προσπαθειών.

Δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο πως για ένα μέτρο όπως αυτό της ελεύθερης επικοινωνίας, χρειάσθηκαν έξι και πλέον χρόνια και η παρέμβαση των ηγετών των δυο κοινοτήτων. Υπό το πρίσμα αυτό εύλογοι είναι οι συνειρμοί που προκαλούνται για το βαθμό αποτελεσματικότητας των ΜΟΕ σε άλλες πτυχές του Κυπριακού, με μεγαλύτερο συντελεστή δυσκολίας. Διότι καλά είναι τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, αρκεί να μην χάνεται το δάσος για το δένδρο.

Καλό είναι επίσης και το κλίμα ευφορίας, όταν η ρωγμή του τείχους μεγαλώνει, αρκεί ο προσανατολισμός να παραμένει η επανένωση. Διαφορετικά τα ΜΟΕ θα εμπεδώσουν αυτό το οποίο επιδιώκουν οι πολέμιοι της λύσης. Τη «φιλική» συνύπαρξη δυο διαφορετικών λαών. Από την άρση στους περιορισμούς διακίνησης μέχρι και σήμερα, τα ΜΟΕ που εφαρμόσθηκαν βοήθησαν στον τελικό στόχο; Η απάντηση δεν μπορεί να είναι θετική.

Ο Ε/κ πρόσφυγας μπορεί να μεταβαίνει στα κατεχόμενα, μπορεί να επισκέπτεται την περιουσία του, δεν μπορεί όμως να την αγγίξει. Η διάνοιξη οδοφραγμάτων, τη συγκεκριμένη στιγμή, μπορεί να εξυπηρετεί πρακτικές ανάγκες τοπικών κοινωνιών, το ερώτημα όμως είναι αν εξυπηρετεί τον αντικειμενικό σκοπό. Η ιστορία των ΜΟΕ από αρχές της δεκαετίας του 90 έχει δείξει πως σε σοβαρά ζητήματα που άπτονται του Κυπριακού, τα θετικά αποτελέσματα είναι λιγοστά.

Σε αρκετές περιπτώσεις μάλιστα, όπως σημείωνε διπλωματική πηγή με πολύχρονη εμπειρία στο ΥΠΕΞ, τα ΜΟΕ λειτουργούσαν ως εργαλείο επίτευξης τουρκικών στόχων. Το άνοιγμα των οδοφραγμάτων εδραίωσαν τα σύμβολα της κατοχής μετατρέποντας τη γραμμή αντιπαράταξης, σε «σύνορο» με ελέγχους και «κρατικές» δομές.

Τουρκικές εταιρείες κινητής τηλεφωνίας που δραστηριοποιούνται στα κατεχόμενα, μερικές ώρες μετά την επισημοποίηση της άρσης των περιορισμών στη κινητή τηλεφωνία, στα μηνύματα επιβεβαίωσης ενεργοποίησης της περιαγωγής στα κατεχόμενα, αποκαλούσαν την Κυπριακή Δημοκρατία Νότια Κύπρος.

Το πιο βασικό όμως που δεν έχει απαντηθεί είναι: Τι αξία μπορούν να έχουν τα ΜΟΕ με την Κύπρο «περικυκλωμένη» από τουρκικά γεωτρύπανα, ερευνητικά και βοηθητικά σκάφη και πολεμικά πλοία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού;

ΣΧΟΛΙΑ

Τα ΜΟΕ είναι βήματα γιά λύση. Χωρίς λύση όμως τι είναι; ΔΙΑΙΩΝΙΣΗ μιας απαράδεκτης κατάστασης;

Elias
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Σχόλια αναγνωστών

Ερντογάν για την τουρκική εισβολή: Εάν χρειαστεί θα επαναλάβουμε το ίδιο βήμα

«Κάποιος να πει στον σουλτάνο το γνωστό `όταν ο Θεός θέλησε να καταστρέψει τον μύρμηγκα, του έδωσε φτερά`!!! ...»
ΑΚΑ  |  11:10

Μεγαλύτερα αεροπλάνα για το Λονδίνο επιστρατεύει η Egypt Air

«Μήπως είναι ακόμη ένα τρικ …μάρκετινγκ για να ανεβάσουν τις τιμές των εισιτηρίων;»
Ai Em  |  10:39

Στην αντεπίθεση οι γιατροί του δημοσίου

«Προς κυρία Έλενα Νεοκλέους: μην εκπλήττεστε για την αρνητική στάση του Κούμα. Ο άνθρωπος κάνει ...»
ΑΚΑ  |  09:23

Επιστολή Συνδέσμου Τραπεζών προς Πρόεδρο Βουλής για εκποιήσεις

«Mιλούμε για μια ομάδα 56 άχρηστων ατόμων! »
ΑΚΑ  |  09:18

Απόστολος Τομαράς: Τελευταία Ενημέρωση

X