ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Διχοτόμηση... χαλαρά

Του Γιώργου Κακούρη

Του Γιώργου Κακούρη

Δεν περιμένει πλέον κανείς από την σημερινή κυβέρνηση να σκεφτεί δυο φορές πριν προχωρήσει σε ενέργειες που ενισχύουν την εντύπωση ότι υπάρχουν σκληρά σύνορα εντός της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η τελευταία ενέργεια του Υπουργού Εσωτερικών Νίκου Νουρή να απλώσει συρματόπλεγμα στην περιοχή της Δένειας, ενέργεια που αν γινόταν από την τ/κ πλευρά θα θεωρείτο προσπάθεια εδραίωσης διχοτομικών δεδομένων (και θα ήταν), προκάλεσε αμέσως συγκρίσεις με την περσινή μονομερή απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει ορισμένα από τα οδοφράγματα με αφορμή τον κορωνοϊό και χωρίς συντονισμό με την τ/κ πλευρά μέσω την Ηνωμένων Εθνών.

Η σύγκριση με την απόφαση για τα οδοφράγματα δεν είναι ακριβής. Γιατί η τελευταία ενέργεια του Υπουργού Εσωτερικών είναι χειρότερη.

Η απόφαση για τα οδοφράγματα ήταν μυωπική, σχεδιασμένη και προωθημένη με λανθασμένο τρόπο, ενδεχομένως για να προετοιμάσει τον δρόμο για την αποξένωση των κατεχομένων (ως αποτέλεσμα της παραίτησης Αναστασιάδη από το Κυπριακό μετά το 2017). Όμως έγινε τηρώντας τα προσχήματα των αποτελεσματικών ελέγχων στην Πράσινη Γραμμή.

Η απόφαση για την τοποθέτηση συρματοπλέγματος στη Δένεια είναι χειρότερη γιατί παραπέμπει στη δημιουργία σκληρού συνόρου στην Πράσινη Γραμμή. Και είναι χειρότερη γιατί λαμβάνεται και υιοθετείται με χαλαρότητα και με αδιαφορία για τους συμβολισμούς που ξυπνά.

Οι συμβολισμοί είναι ξεκάθαροι: Ο Υπουργός Εσωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, με την έγκριση και ανοχή και του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Υπουργού Εξωτερικών ως αρμόδιου για θέματα που αφορούν το Κυπριακό, ύψωσε συρματοπλέγματα στην γραμμή αντιπαράταξης λίγο πριν την επανέναρξη συνομιλιών.

Απαντώντας στις επικρίσεις και από τις δύο πλευρές, ο Υπουργός Εσωτερικών απάντησε με ρωτώντας τα τ/κ κόμματα «τι κάνουν για να εμποδίσουν την κατοχική Τουρκία που συστηματικά διοχετεύει παράνομους μετανάστες στο κατεχόμενο μέρος της Κύπρου και από εκεί τους στέλνει στις ελεύθερες περιοχές μέσω της διαχωριστικής γραμμής».

Και πρόσθεσε «δεν θα είχαμε καμία πρόθεση να τοποθετήσουμε αυτό το εμπόδιο εάν υπήρχε έλεγχος από την πλευρά των Τουρκοκυπρίων».

Με αυτή του τη δήλωση ο κ. Νουρής ανοίγει μια τεράστια τρύπα στην επιχειρηματολογία της πλευράς μας πως η Κυπριακή Δημοκρατία είναι το μόνο κράτος στο νησί. Γιατί δεν είναι οι Τ/Κ που λαμβάνουν κονδύλια και στήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση για σωστή διαχείριση των μεταναστευτικών ροών. Δεν είναι η τ/κ διοίκηση που αναγνωρίζεται από την ΕΕ ως ο μόνος νόμιμος συνομιλητής. Τα σύνορα της χώρας βρίσκονται γύρω από το νησί και μόνος διαχειριστής τους είναι η Κυπριακή Δημοκρατία.

Μήπως ο Υπουργός Εσωτερικών ζητά από την Ευρωπαϊκή Ένωση να χρηματοδοτήσει την τ/κ «κυβέρνηση» για φύλαξη της Πράσινης Γραμμής; Σε αυτή την περίπτωση, θα έδινε στους Τ/Κ και νόμιμα και τον έλεγχο της εισόδου στο νησί μέσω των κατεχομένων; Θα ζητούσε από τις Βρυξέλλες να στείλουν εκατομμύρια στους Τ/Κ για αυτόν τον στόχο;

Αυτό δεν είναι κάτι που προτείνει αυτό το άρθρο. Αλλά προκύπτει από τις δηλώσεις του Υπουργού. Οι οποίες είναι το λιγότερο απρόσεκτες, και στην χειρότερη των περιπτώσεων ταυτίζονται με τις θέσεις της Άγκυρας για ύπαρξη δύο κυρίαρχων κρατών.

Το μεταναστευτικό δεν είναι κρίση. Δεν είναι ζήτημα «προστασίας της κουλτούρας μας». Η κουλτούρα μας γνωρίζει από προσφυγιά, έχει μεταναστεύσει για οικονομικούς λόγους και έχει συνεισφέρει στην ανάπτυξη άλλων κοινωνιών που ήξεραν πώς να τους εντάξουν και δεν κρύβονταν πίσω από δικαιολογίες.

Είναι ένα ζήτημα που συντεταγμένα και σοβαρά κράτη καλούνται να διαχειριστούν και μπορούν να διαχειριστούν.

Η κυβέρνηση θα μπορούσε να αυξήσει τις περιπόλους της Εθνικής Φρουράς στην Πράσινη Γραμμή, να αξιοποιήσει καλύτερα την ακτοφυλακή της και να επισπεύσει την επίλυση του Κυπριακού ώστε η μια νόμιμη κυβέρνηση της επανενωμένης Κυπριακής Δημοκρατίας να ελέγχει την είσοδο σε όλη την επικράτεια της.

Η ΕΕ χρηματοδοτεί την Κύπρο για αύξηση της ταχύτητας των ελέγχων των αιτήσεων και για την ανθρώπινη μεταχείριση όσων οι αιτήσεις τους εκκρεμούν.

Όχι για την φυλάκιση αιτητών σε ανεπαρκείς εγκαταστάσεις και την δημιουργία συνόρων εντός της χώρας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Γιώργου Κακούρη

Γιώργος Κακούρης: Τελευταία Ενημέρωση