ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η μεγάλη εικόνα και το γάλα

Του Γιώργου Κακούρη

Του Γιώργου Κακούρη

Πριν μερικές εβδομάδες, κυριαρχούσε παγκοσμίως η είδηση της αύξησης των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας παγκοσμίως λόγω της αύξησης της τιμής του φυσικού αερίου.

Αν υπήρχε η οποιαδήποτε εντύπωση πως η χώρα μας, η οποία δεν έχει εντάξει στο μείγμα της παραγωγής ηλεκτρισμού το φυσικό αέριο, δεν θα επηρεαζόταν, οι αυξήσεις των τιμών στα είδη πρώτης ανάγκης των τελευταίων ημερών μας θυμίζει πως δεν ζούμε χώρια από τον υπόλοιπο κόσμο και την υπόλοιπη Ευρώπη.

Η αύξηση της τιμής της ενέργειας παγκόσμια και στην Ευρώπη προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσεις στις αλυσίδες προμήθειας, τις εισαγωγές και την παραγωγή στα εργοστάσια. Και οι αυξήσεις αυτές, μαζί με τις αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας και στην Κύπρο (γιατί δεν ακριβαίνει μόνο το φυσικό αέριο, αλλά και το πετρέλαιο που καίμε για να παράγουμε ενέργεια), καταλήγουν ζημιά στην τσέπη των πολιτών.

Ας μη μπούμε σε λεπτομέρειες: η ουσία είναι πως σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους οποίους μοιράστηκε σήμερα με τους δημοσιογράφους η Κομισιόν, οι υψηλές τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να σταθεροποιηθούν και να αρχίσουν να μειώνονται τον ερχόμενο Απρίλιο, όταν θα μειωθεί και η αυξημένη ζήτηση για φυσικό αέριο που προκαλεί ο χειμώνας και η ανάκαμψη από την πανδημία, χωρίς πάντως να επιστρέφουν στα περσινά επίπεδα όταν η παγκόσμια οικονομία είχε παγώσει.

Και αυτές οι ανατιμήσεις, θα συνεχίσουν να ακολουθούν ως ντόμινο και την Κύπρο. Στην «εργαλειοθήκη» πιθανών μέτρων που μπορούν να αναλάβουν τα κράτη μέλη (των οποίων αρμοδιότητα είναι τα θέματα ενέργειας) καταγράφονται πάντως εισηγήσεις που αφορούν και την Κύπρο, όπου και οι τιμές του ηλεκτρισμού είναι επίσης υψηλές, και αφορούν τις ευκολίες πληρωμής ή την αναστολή πληρωμών του ηλεκτρισμού, την μείωση της φορολογίας στην ενέργεια.

Αυτό όμως που χρειάζεται η Κύπρος, παράλληλα με αλλά και πέρα από την εισαγωγή του φυσικού αερίου για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, είναι η συνέχιση της μετάβασης στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Όχι μόνο για λόγους περιβαλλοντικής ηθικής και βιωσιμότητας, αλλά και για βελτίωση των τιμών. Η Επίτροπος για την Ενέργεια Κάντρι Σίμσον, παρουσιάζοντας τις εισηγήσεις της Κομισιόν ανέφερε πως τα κράτη μέλη έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν για στήριξη των ευάλωτων, καθώς τα έσοδα από το Σύστημα Εμπορίας Εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου της ΕΕ έχουν αυξηθεί κατά 10,8 δις πανευρωπαϊκά τους πρώτους εννέα μήνες του 2021 σε σχέση με πέρσι.

Την ίδια στιγμή όμως, οι πολίτες στην Κύπρο συνεχίζουν να πληρώνουν το αποτέλεσμα της επιβάρυνσης της ΑΗΚ για τις εκπομπές ρύπων. Μακροπρόθεσμα η προσθήκη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα βελτιώσει την κατάσταση και θα απαλύνει το βάρος στο κόστος της ενέργειας και τη συνεπακόλουθη αύξηση των τιμών σε ολόκληρη την οικονομία.

Η δοκιμασία όμως των αυξημένων τιμών του ηλεκτρισμού και των βασικών προϊόντων ας μας γίνει μάθημα για κάτι πολύ απλό: η ευρύτερη μετάβαση στην πράσινη οικονομία δεν είναι μια θεωρητική άσκηση, αλλά επηρεάζει τις ζωές μας άμεσα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Γιώργου Κακούρη

Γιώργος Κακούρης: Τελευταία Ενημέρωση