ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πορεία προς την έξοδο

Του Κώστα Ιορδανίδη

Του Κώστα Ιορδανίδη

cior@otenet.gr

Από τον περίπου απόλυτο εγκλεισμό δύο μηνών, περάσαμε αιφνιδίως στην έξοδο. Έτσι, από τη μια στιγμή στην άλλη. Επί οκτώ εβδομάδες βομβαρδιστήκαμε οι Έλληνες πολίτες από προειδοποιήσεις των εγκυρότερων επιδημιολόγων για τον θανάσιμο κίνδυνο που ελλοχεύει εκτός θυρών.

Με άλλα λόγια, η επιβίωση και η ανάπτυξή μας θα εξαρτώνται πλέον σε έναν σημαντικό βαθμό από την έλευση επισκεπτών στη χώρα.

Στρατιές ολόκληρες επικουρικών εξέπεμπαν μηνύματα για μέτρα προφυλάξεως που οφείλαμε να λάβουμε, καλλιεργώντας υποτίθεται συνείδηση «ατομικής ευθύνης». Και ήταν απαραίτητα όλα αυτά και πράγματι σωτήρια για την υγεία όλων μας, και ενήργησε ορθότατα η κυβέρνηση και επιστώθη με την εμπιστοσύνη των πολιτών.

Αλλά έφτασε όμως, τελικώς, η ώρα της οικονομίας. Τους επιδημιολόγους –επιστήμονες ή αυτοσχέδιους– διαδέχθηκαν οι οικονομολόγοι, κάθε αποχρώσεως. Σε αυτή τη φάση διαπιστώθηκε για ακόμη μία φορά ότι όταν εν Ελλάδι λέμε οικονομία, εννοούμε κυρίως τον τουρισμό και την πληθώρα των επαγγελματικών δραστηριοτήτων που συνδέονται με αυτόν.

Με άλλα λόγια, η επιβίωση και η ανάπτυξή μας θα εξαρτώνται πλέον σε έναν σημαντικό βαθμό από την έλευση επισκεπτών στη χώρα.

Κάποιοι οικτίρουν την κατάσταση αυτή, διότι ο ιός δεν καταπολεμήθηκε ακόμη. Ας αναλογιστούν ωστόσο ότι αμέτρητα ήσαν τα δισεκατομμύρια των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων προς την Ελλάδα, από την ένταξή της στην ΕΟΚ, το 1980, που κατασπαταλήθηκαν αντί να αξιοποιηθούν για την εκ βάθρων αναδιάρθρωση της οικονομίας. Η προσχώρηση στη Ζώνη του Ευρώ διόγκωσε τον δανεισμό και επήλθε τελικώς η χρεοκοπία.

Βεβαίως, όταν μετά τον Πόλεμο και τον οικτρό ανταρτοπόλεμο ο Σπύρος Μαρκεζίνης έθεσε σε εφαρμογή πρόγραμμα δραστικής αναδιαρθρώσεως της οικονομίας, η Ελλάς, παρά τις σοβαρότατες πολιτικές κρίσεις και τις εγγενείς στρεβλώσεις, πορευόταν αναπτυσσόμενη έως το 1974. Διότι απλούστατα οι αλλαγές είχαν γίνει στην ώρα τους.

Δημιουργήθηκαν βεβαίως τα τελευταία χρόνια και κάποιες σοβαρές και παραγωγικές επιχειρήσεις. Αλλά αυτό που πουλάμε κυρίως είναι Ακρόπολη, λιακάδα, μαγευτικές ακτές και ξεγνοιασιά. Αυτά ας αξιοποιήσουμε λοιπόν. Και εάν ο κορωνοϊός κατέστησε επικίνδυνο το ευημερείν αυτού του είδους, δεν έχουμε άλλη επιλογή και θα το διακινδυνεύσουμε. Καλή μας τύχη συνεπώς.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Κώστα Ιορδανίδη

Σχόλια αναγνωστών

ΥΠΟΙΚ: Ορατός ο κίνδυνος στάσης πληρωμών αν απορριφθεί ο προϋπολογισμός

«Tο ΑΚΕΛ ως βλαπτικό κόμμα για την Κύπρο επιθυμεί την διαβάθμιση της οικονομικής κατάστασης της Κύπρου, ...»
ΑΚΑ  |  22:09

Μας πήρε ο δαίμονας

«Dio erotimata gia skepsi kai isos na xrizoun kapion perisoteron dieukriniseon apo tous emplekomenous: ...»
G.  |  16:02

Νέος ρεαλισμός

«Όταν σε ένα πολιτικό κόμμα υπάρχουν εντελώς αντίθετες απόψεις για να ικανοποιούν όλες τις τάσεις τα ...»
Άδωνις Γιάγκου  |  07:19

Έκλεισε το θέμα, έμειναν οι πληγές

«Όταν σε ένα πολιτικό κόμμα υπάρχουν εντελώς αντίθετες απόψεις για να ικανοποιούν όλες τις τάσεις τα ...»
Άδωνις Γιάγκου  |  07:16

Κώστας Ιορδανίδης: Τελευταία Ενημέρωση