ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Δυσχέρειες απεμπλοκής

Του Κώστα Ιορδανίδη

Του Κώστα Ιορδανίδη

cior@otenet.gr

Στη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών, η αντίληψη που κυριαρχούσε στη Δύση –και στην Αθήνα ειδικότερα με κάποια δυσκολία– ήταν πως το απολύτως απευκταίο ήταν μια Τουρκία ελευθέρως διακινούμενη και ενεργούσα, θέτοντας σε κίνδυνο στρατηγικές ισορροπίες μείζονος σημασίας στην περιοχή.

Την άποψη αυτή υιοθέτησαν οι κυβερνήσεις της Ελλάδος, και την ανάγκη φιλοτιμίαν ποιούμενες, είχαν δεχθεί συμβιβασμούς, που οδήγησαν κατά την άποψη ορισμένων στη φινλανδοποίηση του Αιγαίου. Σήμερα η κατάσταση μοιάζει να είναι εκτός ελέγχου. Ωστόσο, τα πράγματα δεν έχουν φθάσει ακόμη στο σημείο αυτό.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από την πρώτη εμφάνισή του στην πολιτική σκηνή ακολούθησε σαφώς μια άκρως συγκρουσιακή πολιτική. Η αντιπαράθεση στο εσωτερικό και εκτός συνόρων τρέφει και ενισχύει τον κ. Ερντογάν. Τόσο η Ελλάς όσο και η Κύπρος το διαπιστώνουν με τρόπο βάναυσο το τελευταίο διάστημα. Αλλά δεν έχει παύσει να είναι πολιτικός.

Η διαμεσολάβηση της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ ήταν καταδικασμένη σε αποτυχία από τη στιγμή που ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έχει εκδηλώσει φιλοδοξία καλύψεως του κενού που αφήνει η διαφαινόμενη απόσυρση των ΗΠΑ από την Ανατολική Μεσόγειο, αμφισβητώντας ευθέως τις αντίστοιχες επιδιώξεις του Τούρκου ομολόγου του.

Πέραν τούτου, το γεγονός ότι η Ελλάς και η Κύπρος είναι μέλη της Ε.Ε. στερούν κατά την Άγκυρα την αξιοπιστία του διαμεσολαβητικού ρόλου της κ. Μέρκελ, καθώς οι εταίροι μας είναι υποχρεωμένοι να επιδείξουν την αλληλεγγύη τους –έστω ρητορικώς– προς την Αθήνα και τη Λευκωσία.

Ωστόσο, ρήξη των σχέσεων της Ε.Ε. με την Τουρκία δεν είναι προς το συμφέρον κανενός και ούτε φυσικά της Ελλάδας. Διότι η Ελλάς δεν είναι και ούτε θα έπρεπε να γίνει το «νέο Ισραήλ», όπως κάποιοι ευφάνταστοι υποστηρίζουν.

Η κρίση δημιουργείται εύκολα. Η αποκλιμάκωσή της είναι η μεγάλη δυσκολία. Διότι προϋποθέτει διαχείριση της κοινής γνώμης προκειμένου να πεισθεί –έστω προσωρινώς– ότι συνομιλίες διεξάγονται από θέση ισχύος και εξυπηρετούν το εθνικό συμφέρον. Όμως, αυτή είναι η τέχνη της απεμπλοκής.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Κώστα Ιορδανίδη

Κώστας Ιορδανίδης: Τελευταία Ενημέρωση

X