ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στην Τρίπολη της Λιβύης

Του Κώστα Ιορδανίδη

Του Κώστα Ιορδανίδη

cior@otenet.gr

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Τρίπολη ήταν μια προσπάθεια «ελέγχου της ζημίας» που προεκλήθη από την απέλαση του Λίβυου πρέσβη στην Αθήνα, μετά τη συμφωνία καθορισμού της ΑΟΖ Λιβύης και Τουρκίας. Εν πάση περιπτώσει, όμως, καλώς μετέβη ο κ. Μητσοτάκης στην Τρίπολη, αλλά ουδεμία ένδειξη προέκυψε περί ακυρώσεως της επίμαχης συμφωνίας Τουρκίας και Λιβύης.

«Δώσαμε έμφαση στη σημασία όλων των συμφωνιών που μπορεί να οδηγήσουν στις κατάλληλες λύσεις, διατηρώντας ταυτοχρόνως τα δικαιώματα της Λιβύης, της Ελλάδος και της Τουρκίας», δήλωσε ενδεικτικά ο Λίβυος πρωθυπουργός Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά. Σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται να διεξαχθούν οι συνομιλίες για τον καθορισμό της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδος και Λιβύης.

Από μιαν άποψη όλα αυτά θα ήταν δυνατόν να θεωρηθούν παρεμπίπτοντα, διότι η ουσία του θέματος είναι ότι εδώ και χρόνια σταδιακώς η Ελλάς είχε αρχίσει να αποσύρεται από τις υποθέσεις της Εγγύς Ανατολής. Ωσάν να ήταν δυνατόν να διακτινισθεί στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη, λησμονώντας ότι η προστιθέμενη αξία της Ελλάδος στην Ε.Ε. είναι οι λειτουργικές της σχέσεις με τις χώρες του αμέσου περιβάλλοντός της.

Εάν υπάρχει κάτι το θετικό που προέκυψε από την πρόσφατη τουρκική επιθετικότητα, είναι ότι η χώρα μας ενίσχυσε και εμβάθυνε τις σχέσεις της με χώρες της περιφέρειας, αξιοποιώντας τις δυνατότητες που δημιουργούσε η πολιτική του τέως προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για προσέγγιση του Ισραήλ με κάποια αραβικά κράτη. Είναι μια επιστροφή στην περιοχή των αμέσων συμφερόντων της Ελλάδος, αρκεί να μην είναι περιστασιακή και να είναι ταυτόχρονα πολύπλευρη.

Πολλοί συρρέουν πλέον στη Λιβύη. Ο ανταγωνισμός θα είναι σκληρότατος, όχι απλώς με την Τουρκία αλλά και με φίλιες δυνάμεις. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Ιταλός κ. Μάριο Ντράγκι επέλεξε τη Λιβύη ως πρώτη χώρα που επισκέφθηκε από την ανάληψη της πρωθυπουργίας του. Ούτε είναι απλώς τυχαίο ότι ο κ. Ντράγκι έκρινε σκόπιμο να επισημάνει ότι «ουδέποτε η ιταλική σημαία έπαυσε να κυματίζει στην ιταλική πρεσβεία, από την επανάσταση του 2011», που οδήγησε στην ανατροπή του Μουαμάρ Καντάφι, έως σήμερα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Κώστα Ιορδανίδη

Κώστας Ιορδανίδης: Τελευταία Ενημέρωση

X