

Του Ονασαγόρα
Ως επιτυχία παρουσίασαν κομματάρχες και άλλοι πολιτικοί το γεγονός ότι ο Κανονισμός για το Απευθείας Εμπόριο με τα Κατεχόμενα έχει παγώσει για άλλη μια φορά. Επιτυχία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί εάν είχε αποσυρθεί.
Και δεν λέω, ο Φούλης το προσπάθησε με νύχια και με δόντια να πετύχει απόσυρση του κανονισμού, το δήλωσε σε Λευκωσία και Βρυξέλλες και έκανε ατελείωτες επαφές στην έδρα της ΕΕ. «Γνωρίζετε πολύ καλά ότι το ΕΛΚ είχε εδώ και αρκετά χρόνια τη θέση ότι αυτός ο κανονισμός και η πρόταση για το απευθείας εμπόριο στερείται νομικού υποβάθρου και ότι έπρεπε από καιρό να είχε αποσυρθεί» δήλωσε από την Πάφο αυτή τη φορά. Και συνέχισε: «Όμως είμαστε ένα πολιτικό κόμμα και μια ευρωπαϊκή πολιτική ομάδα με πραγματισμό. Από τη στιγμή που δεν μπορούμε και δεν βρίσκουμε την πλειοψηφία στο να αποσυρθεί οριστικά ο κανονισμός, θα συμπορευθούμε και με άλλες πολιτικές ομάδες, τουλάχιστον να μείνει παγοποιημένος», συμπλήρωσε, ξεκαθαρίζοντας ξανά πως για τον ΔΗΣΥ, όπως και για το ΔΗΚΟ και την ΕΔΕΚ επιβάλλεται η απόσυρση του σχετικού κανονισμού.
Σχεδόν στο άλλο άκρο βρίσκεται το ΑΚΕΛ, το οποίο από την αρχή εργάστηκε φιλότιμα για τη διατήρηση του κανονισμού στον πάγο και όχι για την απόσυρσή του. Και ο Άντρος Κυπριανού με τις δικές του επαφές στις Βρυξέλλες αλλά και οι ευρωβουλευτές του, κυρίως ο Νιαζί, υποστήριξαν σθεναρά την παγοποίηση. Μάλιστα ο Άντρος δήλωσε, κι αυτός από την Πάφο, ικανοποιημένος και ότι η ομάδα της Αριστεράς έχει διαδραματίσει έναν πρωταγωνιστικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση. Εξέφρασε μάλιστα την ικανοποίησή του που ομόφωνα με εξαίρεση την ομάδα της άκρας δεξιάς όλες οι πολιτικές ομάδες στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο συμφώνησαν το θέμα να μείνει παγωμένο. Καμιά κουβέντα για απόσυρσή του Κανονισμού...Γνωστός πολιτικός στην Λευκωσία σχολίαζε χθες πως «το θέμα με τον Κανονισμό δεν έκλεισε. Το πάγωμά του επιβεβαιώνει απλά ότι θα επανέλθει κάποια στιγμή και κανείς δεν ξέρει πως θα μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε. Ας ελπίσουμε ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις και το ΑΚΕΛ θα ενώσουν τις φωνές τους ο Κανονισμός να αποσυρθεί στερούμενος νομικής βάσης, όπως ο ΔΗΣΥ, το ΔΗΚΟ και η ΕΔΕΚ υποστηρίζουν».
Το θέμα σχολίασε χθες και ο τέως υπουργός Υγείας Γιώργος Παμπορίδης ο οποίος χαρακτήρισε την κατάσταση... tragic. Όπως έγραψε στο Twitter: «Η Κύπρος δεν κατάφερε στο Ευρωκοινοβούλιο να αποσυρθεί ο Κανονισμός για Απευθείας Εμπόριο με τα Κατεχόμενα. «Ικανοποιθήκαμε» πάλι με νέο πάγωμα της παράνομης προσπάθειας. Τραγικό το πόσο μικρή επιρροή ασκούμε σε επίπεδο ΕΕ. Και γι'αυτό φταίμε μόνο ΕΜΕΙΣ». Το tweet του σχολιάστηκε πολύ, όπως έμαθα. Ειδικά στον ΔΗΣΥ...
Πάντως τα πυρά του τέως Υπ. Υγείας έγιναν πιο συγκεκριμένα στον διάλογο που έκανε στο Twitter και έπιασαν και το ΥΠΕΞ. «Επιμένω ότι θα έπρεπε να υπήρχε Υφυπουργείο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων με πλήρη στελέχωση ώστε η Κύπρος να είναι πανταχού παρούσα σε όλα τα όργανα της ΕΕ ασκώντας κάθε εξουσία που μας παρέχει η ιδιότητα του Μέλους. Καταντήσαμε απλοί παρατηρητές». «Τελικά με ποιους τα βάζει, με τον Χριστοδουλίδη; με τον Αναστασιάδη; με τον Φούλη, με τον Άντρο ή με όλους μαζί;» ήταν η απορία που διατύπωσε Συναγερμικό στέλεχος που διάβασε τις αναρτήσεις του.
----------------------------------
*Στο νοητό σταυροδρόμι της εξουσίας της Κύπρου ο Πρόεδρος ξεκινά την ανάβασή του από τον πάτο του πηγαδιού των τειχών στην οδό Ομήρου που διαπερνά τον πολιτικό μας βουλευτικό πολιτισμό εντός του παρηκμασμένου πολυπολιτισμικού κήπου, για να ανέβει με κακουχίες ιερομάρτυρα τον Λόφο της Σεβέρη, ξαποσταίνοντας για λίγο από τα πολεμικά παίγνια υπό το θλιμμένο βλέμμα του υπό απόκρυψη τις νύχτες Κυριάκου Μάτση. Όταν όμως ο λόφος καταληφθεί, είτε συγκυριακά είτε από τακτική μαεστρία, τα λάφυρα είναι μεθυστικά. Τον κατήφορο της επιστροφής στην οδό Ομήρου δεν τον επέλεξε ποτέ κανείς.