

Του Ονασαγόρα
Οι φρουρές των πολιτικών αρχηγών αλλά και του Νίκαρου είναι το πεδίο αντιπαραθέσεων και πολιτικής φιγούρας. Η απόφαση της κυβέρνησης για μείωση των φρουρών των πολιτικών αρχηγών κατά 21 φαίνεται, παρά τα όσα λένε, ότι ενόχλησε κάποιους πολιτικούς αρχηγούς.
Όπως έγκαιρα σας έγραψα, η Γιολίτη και το υπουργείο της μελετούσαν τρόπους χειρισμού του θέματος και μείωσης του αριθμού των αστυνομικών που διαθέτουν οι πολιτικοί αρχηγοί και άλλα πολιτικά πρόσωπα, οι πρώην πρόεδροι της Δημοκρατίας και της Βουλής.
Ο νέος πρόεδρος της Βουλής Αδάμος Αδάμου δήλωσε μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά του ότι δεν νιώθει να κινδυνεύει και δεν χρειάζεται όλους τους αστυνομικούς που τον φυλάνε.
Αλλά και ο Πάφιος Φούλης φρόντισε έγκαιρα και πρώτος απ' όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, πριν ακόμα ανοίξει καλά, καλά το θέμα με τους φρουρούς, με επιστολή του προς τον αρχηγό της Αστυνομίας να ξεκαθαρίσει ότι δεν θέλει να έχει αστυνομικούς-οδηγούς.
Τώρα ξαφνικά όλοι οι κομματάρχες δείχνουν να αρνούνται τους φρουρούς των οποίων τις υπηρεσίες απολάμβαναν τόσες δεκαετίες χωρίς... παράπονο. Τώρα, μετά την απόφαση για μείωση του αριθμού τους όλοι σχεδόν δηλώνουν ότι δεν έχουν πρόβλημα να μειωθεί ο αριθμός τους. Δεν το έκαναν όμως πιο πριν. Ούτε το πρότειναν.
Η δε αντιπολίτευση βρήκε και ένα αντίβαρο: τους φρουρούς αλλά και τους συμβούλους του Προέδρου. Τόσο ο Άντρος όσο και ο Νικόλας ζητούν να μειωθεί η προεδρική φρουρά κάτι που δεν αποκλείεται να γίνει αφού ο Πρόεδρος δεν φέρεται να έχει πρόβλημα εάν βγαίνουν οι σκοπιές και οι υποχρεώσεις που απαιτεί η προεδρία. Για τους Προεδρικούς συμβούλους που ο Νικόλας ζητά να μειωθούν θα αναφερθούμε προσεχώς.
Αν και υπάρχει μια τεράστια διαφορά μεταξύ κομματαρχών και εκλελεγμένου προέδρου, η αντίδραση ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ όταν τους ζητήθηκε να μειωθεί η δική τους φρουρά δεν πείθει ότι το «συναινούν» με το κέφι τους. Χωρίς να σημαίνει πως δεν πρέπει να τεθεί και εξεταστεί σε κάποια στιγμή και η μείωση του αριθμού της Προεδρικής φρουράς.
Φαίνεται όμως πως η κυβέρνηση θα πληρώσει την απόφαση για μείωση κατά 21 των αστυνομικών φρουρών των πολιτικών αρχηγών.
Ο Άντρος Κυπριανού έγραψε τις προάλλες στο Twitter ότι ουδέποτε απαίτησε να έχει φρουρά. Ουδέποτε όμως και ζήτησε αυτή να μειωθεί ή να αφαιρεθεί...
Ο Νικόλας Παπαδόπουλος χαρακτήρισε χθες ορθή την απόφαση για μείωση των φρουρών των πολιτικών προσώπων ζητώντας, όπως και το ΑΚΕΛ, να περιοριστούν οι αστυνομικοί και οι σύμβουλοι του προεδρικού για να επιτευχθεί ουσιαστική εξοικονόμηση χρημάτων. Η απορία είναι γιατί αυτή η εισήγηση δεν έγινε και μάλιστα με επιμονή πρωτύτερα και έγινε τώρα που μειώνεται η φρουρά των κομματικών αρχηγών.
Μια χαρά απολάμβαναν όλοι τους φρουρούς τους και τις υπηρεσίες τους μέχρι τώρα και δεν είχε σκεφτεί κανένας τρόπους για να μειωθεί ο αριθμός τους και το κόστος που πληρώνει ο λαός.
Επιβεβαίωσαν ξανά οι πολιτικοί αρχηγοί πως όταν χάνουν προνόμια τα αποδέχονται μόνον αν τα χάσουν και άλλοι. Και όχι επειδή όντως θεωρούν ότι ήταν λάθος να τα έχουν και να τα απολαμβάνουν με περιττό κόστος στις πλάτες του λαού.
Μήπως για το θέμα των φρουρών και του Προέδρου αλλά και των κομμάτων να αποφάσιζε μια ανεξάρτητη επιτροπή, που να μην έχει σχέση ούτε με την εκάστοτε κυβέρνηση αλλά ούτε και τη Βουλή και τα κόμματα; Το ίδιο και για την κομματική χορηγία και τα κονδύλια για συμβούλους του Προέδρου και των κοινοβουλευτικών συνεργατών;
--------------
*Στο νοητό σταυροδρόμι της εξουσίας της Κύπρου ο Πρόεδρος ξεκινά την ανάβασή του από τον πάτο του πηγαδιού των τειχών στην οδό Ομήρου που διαπερνά τον πολιτικό μας βουλευτικό πολιτισμό εντός του παρηκμασμένου πολυπολιτισμικού κήπου, για να ανέβει με κακουχίες ιερομάρτυρα τον Λόφο της Σεβέρη, ξαποσταίνοντας για λίγο από τα πολεμικά παίγνια υπό το θλιμμένο βλέμμα του υπό απόκρυψη τις νύχτες Κυριάκου Μάτση. Όταν όμως ο λόφος καταληφθεί, είτε συγκυριακά είτε από τακτική μαεστρία, τα λάφυρα είναι μεθυστικά. Τον κατήφορο της επιστροφής στην οδό Ομήρου δεν τον επέλεξε ποτέ κανείς.