

Του Ονασαγόρα
Τα «πολλαπλά μηνύματα» που στέλνει η εκλογή της Αννίτας Δημητρίου με μεγάλη διαφορά από τους ανθυποψήφιους της αλλά και η εκλογή του Δίπλαρου με αποκλεισμό του «παλιού» Ανδρέα Κυπριανού μελετούν στην Πινδάρου.
Όπως ακούω, ο... τίτλος που μπαίνει στην ερμηνεία του αποτελέσματος είναι πως «ο ΔΗΣΥ με τον Αβέρωφ Νεοφύτου προχωρεί με φόρα για την ανανέωση».
Εκτός από το debate Αβέρωφ-Άντρου που συζητείται πολύ στους διαδρόμους της Πινδάρου, σύμφωνα με πηγή μου άναψε και μία άλλη, σημαντική συζήτηση. Αφορά το ιδεολογικό στίγμα του κόμματος και το «ιδεολογικοπολιτικό» συνέδριο που εξήγγειλε για το Φθινόπωρο ο Φούλης. «Θα είναι ένα συνέδριο σταθμός το οποίο θα καθορίσει το μέλλον του κόμματος με αποφάσεις που θα έχουν επίδραση και στην ιδεολογία και στον χειρισμό του Κυπριακού από τον ΔΗΣΥ» μου ανέφερε η πηγή μου, σημειώνοντας πως οι αποφάσεις του συνεδρίου θα αποτελέσουν το όχημα με το οποίο το κόμμα θα οδεύσει προς τις βουλευτικές εκλογές αλλά και πολύ μακρύτερα, στις προεδρικές, με στόχο την πρωτιά και την αύξηση της εκλογικής του δύναμης.
Ωστόσο δεν αποκλείεται να υπάρξουν και αντιδράσεις και ισχυρός αντίλογος στα όσα σκοπεύει να προτείνει ο Αβέρωφ, κυρίως για το χειρισμό του Κυπριακού. «Κάποιοι έστησαν ήδη καρτέρι και αναμένουν» σύμφωνα πάντα με την πηγή μου.
Όπως νωρίς σας είχα γράψει, η ΕΔΕΚ μετά την πειθαρχική διαδικασία που ζήτησε ο Σιζό κατά του Παπαδάκη έχει χωριστεί σε δύο στρατόπεδα. Το Σάββατο αυτό έγινε εμφανές με την παρουσία του Παπαδάκη στο πειθαρχικό και την ομάδα που τον στήριξε και τον χειροκρότησε έξω από τα γραφεία του κόμματος. Όπως μαθαίνω η διαδικασία του πειθαρχικού που έγινε σε κλειστή συνεδρία τα είχε όλα και ενστάσεις και... εντάσεις. Ο δικηγόρος του Παπαδάκη μίλησε για «δίκη παρωδία» και χαρακτήρισε τα μέλη του Πειθαρχικού ως δικαστές και κατήγορους ταυτόχρονα με πλήρη μεροληψία. Εκείνο όμως που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι η αντεξέταση που ζήτησαν να κάνουν στον Σιζόπουλο.
Στέλεχος της ΕΔΕΚ υποστηρίζει πως «το κόμμα οδεύει σε άλλο ένα καταστροφικό χάσμα με ευθύνη της ηγεσίας» ενώ δεν αποκλείεται η κατάσταση να φτάσει στα άκρα εάν η υπόθεση οδηγηθεί στα δικαστήρια. «Ίσως και να μιλούμε για το τέλος της ΕΔΕΚ όπως τη γνωρίζουμε».
Την ώρα που ο Νικόλας Παπαδόπουλος ετοιμαζόταν να ανηφορίσει τον λόφο της εξουσίας μια ηχηρή παραίτηση γινόταν γνωστή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ήταν αυτή του υπεύθυνου του Τομέα Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης του Δημοκρατικού Κόμματος Μανώλη Κυριάκου.
Η παραίτησή του οφείλεται όπως ο ίδιος έγραψε σε λόγους αυστηρώς προσωπικούς αλλά δεν περιορίστηκε μόνο στην θέση εργασίας του αλλά και σε όλη την παρουσία του στο κόμμα: και ως μέλος της Κεντρικής Επιτροπής αλλά και ως απλό μέλος του ΔΗΚΟ! Η ολική αυτοδιαγραφή του από το κόμμα προκαλεί βεβαίως ερωτήματα ενώ κομματικά στελέχη υποστηρίζουν πως η δουλειά που έκανε ήταν σημαντική.
Υπάρχουν και κάποιοι υποστηρίζουν πως δεν αποκλείεται ο Κυριάκου να εμφανιστεί αργότερα, δυναμικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από άλλη θέση, όχι βεβαίως του ΔΗΚΟ...
Σε ποιο κόμμα μαζεύτηκαν πολλά στελέχη και η αργή έως μηδενική διαδικασία διαδοχής δημιουργεί όχι μόνο μουρμούρα αλλά και αυξανόμενα αλληλοφαγώματα;
Αληθεύει πως ο αρχηγός του κόμματος αν και θεωρείται υπεύθυνος για την κατάσταση προσπαθεί σχεδόν καθημερινά να δρα πυροσβεστικά χωρίς όμως ιδιαίτερη επιτυχία;
----------------------------------
*Στο νοητό σταυροδρόμι της εξουσίας της Κύπρου ο Πρόεδρος ξεκινά την ανάβασή του από τον πάτο του πηγαδιού των τειχών στην οδό Ομήρου που διαπερνά τον πολιτικό μας βουλευτικό πολιτισμό εντός του παρηκμασμένου πολυπολιτισμικού κήπου, για να ανέβει με κακουχίες ιερομάρτυρα τον Λόφο της Σεβέρη, ξαποσταίνοντας για λίγο από τα πολεμικά παίγνια υπό το θλιμμένο βλέμμα του υπό απόκρυψη τις νύχτες Κυριάκου Μάτση. Όταν όμως ο λόφος καταληφθεί, είτε συγκυριακά είτε από τακτική μαεστρία, τα λάφυρα είναι μεθυστικά. Τον κατήφορο της επιστροφής στην οδό Ομήρου δεν τον επέλεξε ποτέ κανείς.