ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

#PoliticsBlog Η αγωνία του Προεδρικού και τα μαλλιοτραβήγματα στα κόμματα

= ΔΕΥΤΕΡΑ 22 ΜΑΡΤΙΟΥ 2021

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

Μαλλιοτραβήγματα στα κόμματα 

Στα χέρια παρ’ ολίγον να πιαστούν υποψήφιοι σε μεγάλο κόμμα μετά την έντονη αντιπαράθεση που προέκυψε μεταξύ τους για αθέμιτο προεκλογικό. Οι λεκτικές αντιπαραθέσεις οδηγήθηκαν στα άκρα με κάποιους να φοβούνται ακόμα και χειροδικία.
Επεισόδια όμως υπήρξαν και σε άλλο μεγάλο κόμμα που σε συγκεκριμένη επαρχία δύο σημαντικά στελέχη δεν κρύβουν τη μεταξύ τους αντιπάθεια, ακόμα και δημόσια. Όπως μαθαίνω, παρά τις προειδοποιήσεις από την ηγεσία του κόμματος να βάλουν νερό στο κρασί τους, δεν υπήρξε συμμόρφωση. Όπως μου λέχθηκε, πρόσφατα η νευρικότητα αυξήθηκε πολύ λόγω και της ανάγνωσης των αποτελεσμάτων κομματικής δημοσκόπησης.

Η αγωνία Αναστασιάδη για την Ε.Ε. 

Έντονη είναι η ανησυχία της κυβέρνησης για το κατά πόσον θα συμμετέχει και με ποιο τρόπο η Ε.Ε. στην Πενταμερή της Γενεύης. Παρά τις διαβεβαιώσεις κοινοτικών αξιωματούχων ότι η Ε.Ε. θα βρίσκεται τόσο στην Πενταμερή όσο και στις συνομιλίες, εάν και όταν αυτές αρχίσουν, εκείνο που προκαλεί πονοκέφαλο είναι η απουσία επίσημης πρόσκλησης από τον Γκουτιέρες στην Ε.Ε. Τουλάχιστον μέχρι το τέλος της εβδομάδας που μας πέρασε ο γ.γ. του ΟΗΕ φέρεται να μην είχε καλέσει την Ε.Ε. στην Πενταμερή, ακολουθώντας τις τουρκικές υποδείξεις. Ως γνωστόν η Τουρκία δεν θέλει με τίποτα τη συμμετοχή της Ε.Ε. στην Πενταμερή και στις συνομιλίες και την κατηγορεί για μεροληψία υπέρ των Ελληνοκυπρίων και της Ελλάδας. Ο Τατάρ μάλιστα δηλώνει με σιγουριά πως η Ε.Ε. δεν πρόκειται να είναι στην Πενταμερή ύστερα από δική τους απαίτηση…

Όπως πληροφορούμαι ο Αναστασιάδης έχει ζητήσει επανειλημμένα τη συμμετοχή της Ε.Ε. και η αγωνία του αφορά το γεγονός ότι παρά τις προφορικές διαβεβαιώσεις δεν υπάρχει ουσιαστική δέσμευση για κατοχύρωση της παρουσίας της Ε.Ε. στην Πενταμερή, όχι τόσο από τους κοινοτικούς αξιωματούχους αλλά από τον Αντόνιο Γκουτιέρες. 

Σύμφωνα με πηγή μου που γνωρίζει, σε περίπτωση που αρχίσουν εις βάθος συνομιλίες η Ε.Ε. θα συμμετέχει σε αυτές. 

Παγωμένες είναι ήδη οι ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Τουρκίας, ό,τι και να λέγεται δημόσια. Τη Δευτέρα το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων και την Πέμπτη-Παρασκευή η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. θα συζητήσουν την έκθεση του Μπορέλ για τις ευρωτουρκικές σχέσεις. Το Reuters μετέδωσε ότι η Ε.Ε. αποφάσισε να «παγώσει» την επιβολή νέων κυρώσεων για τις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και τις «διαβεβαιώσεις» ότι αυτές βρίσκονται ακόμα στο τραπέζι λίγοι τις πιστεύουν. Βοήθησε βέβαια η μερική αποκλιμάκωση που έκανε η Άγκυρα στην ΑΟΖ της Κύπρου και στην Ανατολική Μεσόγειο, την οποία σκοπεύει να εξαργυρώσει πολύ ακριβά. 

Σύμφωνα με έγκυρη διπλωματική μου πηγή, μπορεί η έκθεση Μπορέλ να εισηγείται ρητά την επιβολή κυρώσεων εάν η Τουρκία αρχίσει ξανά τις προκλήσεις, ωστόσο θα επιχειρηθεί η συμφωνία των ευρωπαίων στη λεγόμενη θετική ατζέντα για να εισρεύσει στην Τουρκία νέα χρηματοδότηση για τη φιλοξενία προσφύγων. Δεν αποκλείεται και απόφαση από τη Σύνοδο Κορυφής για προώθηση του εκσυγχρονισμού της τελωνειακής σύνδεσης Ε.Ε. – Τουρκίας που τα τελευταία χρόνια έχει παγώσει. 

Πάντως εάν αληθεύουν οι πληροφορίες για τις τόσες παροχές από τους Ευρωπαίους προς την Άγκυρα, η κατοχύρωση από μέρους της ΕΕ της συμμετοχή στην Πενταμερή και στις συνομιλίες θα έπρεπε να θεωρείται λεπτομέρεια. 

Ο υποψήφιος που ήθελε να αλλάξει το σύστημα...

Μεγάλη συζήτηση έγινε την εβδομάδα που μας πέρασε για τα χυδαία σχόλια του υποψηφίου των Οικολόγων, Μ. Παρασκευά, σε βάρος της υπουργού Δικαιοσύνης Έμιλυς Γιολίτη. Χειρότερη εντύπωση προκάλεσε η προσπάθεια επανόρθωσης και του ιδίου και των Οικολόγων με αναρτήσεις που δεν συνιστούσαν ούτε απολογία, ούτε αναγνώριση του λάθους. 

Πάντως, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αυξάνονται οι φωνές που ζητούν από τους Οικολόγους να αποσύρουν από το ψηφοδέλτιό τους τον Μ. Παρασκευά ενώ αυτή την εβδομάδα αποφασίζει και η ΠΟΕΔ κατά πόσον θα εξακολουθήσει τη συνεργασία μαζί του ως νομικού συμβούλου. Μαζί με αυτά ήρθε και η αγωγή που του κίνησε ο πρώην διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλος Χριστοδούλου για συκοφαντική δυσφήμιση.

Το αξιοσημείωτο με τον συγκεκριμένο υποψήφιο είναι η αναφορά που υπάρχει καρφιτσωμένη στο προφίλ του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης που λέει: «Όταν συνειδητοποίησα ότι δεν μπορώ να αλλάξω το σύστημα, άρχισα να αγωνίζομαι να μη με αλλάξει αυτό. Αγωνίζομαι να μείνω άνθρωπος. Και αυτό είναι η κορυφαία πολιτική μάχη. Να μπορείς να αποφύγεις τη βαρβαρότητα αυτής της εποχής. Να μπορείς να παραμείνεις άνθρωπος με τρυφερότητα»...

ΚΟΥΙΖ: Ποιος αρχηγός κόμματος δεν ξέρει πια πως να αντιμετωπίσει τις έντονες επικρίσεις που δέχεται καθημερινά για την κατάταξη του κόμματός του στις δημοσκοπήσεις;

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ονασαγόρα

Politics Blog: Τελευταία Ενημέρωση