ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Το σύνδρομο της Κίνας

Του Σταύρου Χριστοδούλου

Τα Ιουλιανά

Τα Ιουλιανά

Πώς κατέρρευσε η Ευγενία η Καλαμαρού; Εντελώς ξαφνικά, όπως καταρρέουν οι άνθρωποι, όταν τους έρθει ντουβρουτζάς, για να το θέσουμε όσο πιο επιστημονικά γίνεται. Έπειτα από τη διαβεβαίωση, πάντως, του δόκτορα Πάμπη Νικολαΐδη, ότι «η κυρία χαίρει άκρας υγείας», η Ιουλία Παλαιολόγου Ουίλσον ήταν σε θέση να παρουσιάσει τη δική της διάγνωση για το περιστατικό: «Μπορεί ο άνθρωπος Ευγενία να είναι καλά, η φιλόλογος Καλαμαρού, όμως, λύγισε φευ από το ύπουλο κτύπημα της μοίρας».

Πόσα ν’ αντέξει αλήθεια μια ευαίσθητη καρδιά φιλολόγου και δη συνταξιούχου; Η μετωπική σύγκρουση του Χρύσανθου Τσουρούλλη με την ελληνική γλώσσα (είπε επί λέξει «μεταξύ τύρου και αχλάδας»!) προκάλεσε, όπως ήταν αναμενόμενο, παράπλευρες απώλειες. «Πολύ ιπποτικό να υπερασπιστεί την Έμιλυ στο Twitter, αλλά έπρεπε να πυροβολήσει εξ επαφής και τα λίγα ελληνικά που απέμειναν όρθια; Εκεί έξω σέρνονται εγκεφαλικά μάνα μου…» σχολίασε η Ιουλία και πρότεινε στο καρέ να απαντήσουν διά της ομοιοπαθητικής. Τουτέστιν, με μια σεμνή τελετή όπου θα έκαιγαν τα ελληνικά λεξικά για να ξορκίσουν την παλιοκατάσταση.

Πρωί-πρωί βρέθηκαν κάτω από το γιοφύρι της Ζάχα. Άναψαν μια φωτιά στα θεμέλια του γλυπτού και παρέδωσαν τα λεξικά των Τριανταφυλλίδη, Μπαμπινιώτη και Τεγόπουλου – Φυτράκη στα τρεμάμενα χέρια της Καλαμαρούς. «Στην πυρά, στην πυρά!» την προέτρεψε το καρέ, για να ξορκίσουν τον τύρο, την αχλάδα και το κακό συναπάντημα. «Και τώρα, η σφαγή του κόκορα!» διέταξε η τελετάρχης, καλώντας την Γκαλένα –μια κούκλα Βουλγάρα, φτυστή η Γκολίνο– να πλησιάσει. «Άλλο κακό να μη μας βρει» φώναξαν εν χορώ οι κυρίες κάτω από το γλυπτό γιοφύρι, ενώ τρεις Πακιστανοί χειροκροτούσαν σε έξαλλη κατάσταση με βουρκωμένα μάτια. Και τότε, σαν να λύθηκαν αίφνης τα μάγια, έλαμψαν τα μάτια της Ευγενίας της Καλαμαρούς και υπέβαλε τη λάθος ερώτηση: «Πώς τα πήγε ο πρόεδρος στην Επιτροπή;» ρώτησε ζωηρά. « Έκανε τον Κινέζο» απάντησε η αριστερή (με την καλή έννοια) Κουλλίτσα Κυριακού, ρισκάροντας την επαναφορά τους στη δυσοίωνη κατάσταση.

Όταν επέστρεψαν στο διαμέρισμα της οδού Κωστή Παλαμά, οι κυρίες θεώρησαν υποχρέωσή τους να μεταφέρουν στην Καλαμαρού όσα κατέθεσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας στην Επιτροπή: «Μετά την εκλογή μου πρέπει να ήμουν ο δημοφιλέστερος στην Κίνα. Οποιοσδήποτε θα έκανε επένδυση, κάποιος με έπαιρνε τηλέφωνο και μου έλεγε: Πρόεδρε, σε παρακαλώ δες τον έστω για ένα λεπτό, να βγάλει μια φωτογραφία μαζί σου». Μεσολάβησε μια αμήχανη σιωπή. Όχι τόσο για την εικόνα, ο Αναστασιάδης να βγάζει σέλφι με τους Κινέζους φανς του, αλλά για τη διαπίστωση ότι η πολιτική κληρονομιά του Δημήτρη Χριστόφια διασώζεται στον λόφο του Προεδρικού.

Ποιος μπορεί να ξεχάσει, άλλωστε, τις γλαφυρές περιγραφές του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων κι ας πέρασαν τόσα χρόνια; «…στην πόλη Τσανγκαχά, στο ξενοδοχείο Ντόλτον, στην επαρχία Χουάν, οι υπάλληλοι του ξενοδοχείου ανέβηκαν στον 41ο όροφο όπου βρισκόταν η σουίτα στην οποία φιλοξενήθηκε ο κύριος Χριστόφιας και η σύζυγός του και άρχισαν να χειροκροτούν και να επευφημούν το ζεύγος». Αλλά και εκείνη τη συγκλονιστική ανταπόκριση, η οποία είχε προκαλέσει ρίγη συγκίνησης στη χρυσοπράσινή μας βραχονησίδα… «Το “Μία Κίνα - Μία Κύπρος” ακούστηκε πολλές φορές καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής του κυρίου Δημήτρη Χριστόφια στην Κίνα». «Αλλά εδώ, ένα ψωροεκατομμύριο κόσμος και δεν έχουν ευχαρίστηση» σχολίασε πικρά η αριστερή (με την καλή έννοια) Κουλλίτσα Κυριακού. Τότε, λοιπόν, σε μια σπάνια στιγμή ομοθυμίας, ένωσαν οι κυρίες τα χέρια τους και σιγοτραγούδησαν: «Αν η μισή μου καρδιά βρίσκεται, γιατρέ, εδώ πέρα, η άλλη μισή στην Κίνα βρίσκεται…».

Ήρεμες πλέον και ενθαρρυμένες από το γεγονός ότι η πολιτική ζωή του τόπου έχει συνέχεια, προχώρησαν σε αυτό που ήξεραν να κάνουν καλύτερα: μοίρασαν τα χαρτιά της μπιρίμπας και διεξήλθαν την ατζέντα των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών. Όπως ήταν φυσικό, το ψηφοδέλτιο του Δημοκρατικού Συναγερμού είχε την τιμητική του και οι κεραίες του καρέ έπιασαν βεβαίως τον ΠΠ. «Σε μια χώρα που ο Προ έκανε μια αρκούντως φωτογενή πολιτική καριέρα, γιατί όχι και ο ΠΠ;» προσπάθησε η Ευγενία να υπερασπισθεί το πουλέν με το πολλά υποσχόμενο όνομα Παντελής Ποιητής. «Γιατί με το βίντεό του στο παλιό Λεπροκομείο –με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά της λέπρας!– ο αγαπητός ΠΠ το τερμάτισε» απάντησε η Ιουλία. «Και να σκεφτείτε, ακόμα δεν έχουμε αρχίσει…». «Το παιχνίδι φέτος παίζεται αλλιώς» σχολίασε με νόημα η Κουλλίτσα Κυριακού και άνοιξε το βιογραφικό της Μίνας Σαμψών.

«Θυγατέρας του γνωστού και μη εξαιρετέου Νίκου Σαμψών» συμπλήρωσε η Κουλλίτσα το αυτονόητο κι ευθύς ανάγνωσε στο καρέ κάποιες ενδιαφέρουσες πληροφορίες από το βιογραφικό της φιλόδοξης Μίνας, καθότι στις μέρες μας ό,τι μαθαίνει ο άνθρωπος για καλό είναι. «Η Μίνα μεταξύ άλλων διοργανώνει φιλανθρωπικές εκδηλώσεις, αγαπά τον χορό και μέχρι τα 20 εκπαιδευόταν στο κλασικό μπαλέτο, μιλά τρεις γλώσσες, έχει σαν χόμπι τη μαγειρική, συλλέγει παλαιά αντικείμενα, είναι χορτοφάγος και λατρεύει τα ζώα, καθώς έχει μεγαλώσει στη φάρμα αλόγων της οικογένειας. Η Μίνα επίσης έχει 10 σκυλιά και 20 γάτες…». «Φίλη μας!» είπε η Καλαμαρού και οι υπόλοιπες κούνησαν τα κεφάλια τους επιδοκιμαστικά. «Κορίτσι έτοιμο για Βουλή» υπερθεμάτισε η Ιουλία, ενώ η Κουλλίτσα επανέλαβε για να το εμπεδώσουν εν όψει της προεκλογικής που ξεκινά: «Το παιχνίδι φέτος παίζεται αλλιώς».

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Τα Ιουλιανά

Τα Ιουλιανά: Τελευταία Ενημέρωση