ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Άμεση ανάλυση: Η ώρα των αποφάσεων

Η Ευρωπαϊκή Ένωση «παρακολουθεί στενά» τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και τα τουρκοβουλγαρικά σύνορα

Kathimerini.gr

Η Ευρωπαϊκή Ένωση «παρακολουθεί στενά» τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και τα τουρκοβουλγαρικά σύνορα, δήλωσε χθες το βράδυ μέσω Twitter η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Είμαστε έτοιμοι να παρέχουμε επιπρόσθετη στήριξη, μέσω και της Frontex στα χερσαία σύνορα».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ λίγο νωρίτερα ανακοίνωνε ότι επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Ρ.Τ. Ερντογάν για να του εκφράσει τα συλλυπητήριά του για τους νεκρούς Τούρκους στρατιώτες στη Β. Συρία. Η ανακοίνωση περιλάμβανε τις γνωστές εκκλήσεις προς τις αντιμαχόμενες πλευρές για «αποκλιμάκωση» και αναφορά στην ανάγκη παροχής ανθρωπιστικής βοήθεια στον πληθυσμό της περιοχής. Στο τέλος της ανακοίνωσης αναφέρονταΝ οι επαφές με τους κ.κ. Μητσοτάκη και Μπορίσοφ και η «ενεργός εμπλοκή» της Ε.Ε. στην προσπάθεια διάσωσης της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας.

Εν τω μεταξύ, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε. χθες στις Βρυξέλλες για ένα κοινό ανακοινωθέν επί των εξελίξεων δεν ευοδώθηκαν. Όπως και με τις διαπραγματεύσεις στο ΝΑΤΟ, η ελληνική πλευρά έθετε βέτο σε διαδοχικές εκδοχές των προσχεδίων ανακοινωθέντων. Η Αθήνα έχει καταθέσει προφορικά αίτημα προς τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική Ζ. Μπορέλ για τη σύγκληση έκτακτου Συμβουλίου ΥΠΕΞ την προσεχή εβδομάδα. Παράλληλα, αναμένονται διαβουλεύσεις την ερχόμενη εβδομάδα μεταξύ της ηγεσίας της Ε.Ε. και του Τούρκου προέδρου. Η Αυστρία, μέσω του καγκελάριου Κουρτς, δήλωσε χθες έτοιμη να συνδράμει την Ελλάδα στη φύλαξη των συνόρων της· η Ολλανδία, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», δείχνει διατεθειμένη να κάνει το ίδιο.

Είναι σαφές ότι έχουμε φτάσει στην ώρα των αποφάσεων. Η κοινή δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας το Μάρτιο του 2016 έβαλε τέλος στην οξεία φάση της κρίσης που είχε ξεκινήσει το καλοκαίρι του 2015. Με τον εμφύλιο στη Συρία να συνεχίζεται, ωστόσο, και με την Ελλάδα να αδυνατεί να επιστρέψει όσους έφταναν στις ακτές της πίσω στην Τουρκία, ήταν φανερό ότι το πρόβλημα είχε απλά κρυφτεί κάτω από το χαλί αντί να λυθεί. Οι δραματικές εξελίξεις στο Ιντλίμπ το έφεραν με επιθετικό τρόπο στην επιφάνεια.

Το εξαιρετικά ανησυχητικό στοιχείο είναι ότι παρά την ανοιχτή πλέον εργαλειοποίηση του προσφυγικού από την Άγκυρα, μεγάλος αριθμός κρατών-μελών της Ε.Ε. εξακολουθεί να αδιαφορεί για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Η ευρωπαϊκή ηγεσία ανησυχούσε για το ενδεχόμενο μίας νέας έξαρσης των ροών πριν καταλήξει στο βασικό περίγραμμα του νέου Συμφώνου για το Μεταναστευτικό, το πιο ακανθώδες σημείο του οποίου παραμένει η κατανομή των αιτούντων ασύλου στα κράτη-μέλη σε συνθήκες μαζικών μετακινήσεων προς την Ευρώπη. Προς το παρόν, για να μην γίνει αυτός ο φόβος πραγματικότητα, η Ε.Ε. θα βοηθήσει την Ελλάδα και τη Βουλγαρία να στείλουν το σήμα ότι ο δρόμος παραμένει κλειστός. Το τι θα συμφωνηθεί για την επόμενη μέρα – μεταξύ Ευρώπης και Τουρκίας αλλά και ανάμεσα στα ίδια τα κράτη-μέλη – παραμένει αποκαρδιωτικά θολό.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση