ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Η Αίγυπτος κλείνει τη Μονή Σινά - Η αντίδραση του ελληνικού ΥΠΕΞ

Αντιμέτωπη με απειλή «λουκέτου» βρίσκεται η Μονή της Αγίας Αικατερίνης στο Σινά, το αρχαιότερο εν λειτουργία χριστιανικό μοναστήρι στον κόσμο

Kathimerini.gr

Αντιμέτωπη με απειλή «λουκέτου» βρίσκεται η Μονή της Αγίας Αικατερίνης στο Σινά, το αρχαιότερο εν λειτουργία χριστιανικό μοναστήρι στον κόσμο, έπειτα από απόφαση αιγυπτιακού δικαστηρίου που ανοίγει τον δρόμο για τη δήμευση της περιουσίας της από το αιγυπτιακό δημόσιο και την έξωση των μοναχών.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε σε αποκλειστικό του δημοσίευμα ο ιστοχώρος orthodoxia.info, «πλέον η ιδιοκτησία της Μονής και όλων των περιουσιακών στοιχείων της περνά στο αιγυπτιακό κράτος» ενώ «οι μοναχοί καλούνται να εγκαταλείψουν συγκεκριμένα ακίνητα όπου πλέον δεν τους επιτρέπεται πρόσβαση και παραμένουν στην Μονή για την επιτέλεση των θρησκευτικών τους αναγκών για όσο τους το επιτρέπει ο ιδιοκτήτης, δηλαδή το αιγυπτιακό κράτος».

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, το μοναστήρι της αγίας Αικατερίνης «οδεύει προς την μετατροπή του σε μουσείο», έπειτα από απόφαση που ελήφθη χθες από αιγυπτιακό δικαστήριο.

Αντίδραση από αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο

Ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος σημειώνει, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα: «Με απέραντη θλίψη και με εύλογη οργή, καλώ κάθε ελληνική και κάθε διεθνή Αρχή να αντιληφθεί το ύψιστο διακύβευμα και να προστρέξει άμεσα για την προστασία των θεμελιωδών θρησκευτικών ελευθεριών της Ιεράς Μονής του Σινά. Καταδικάζω απερίφραστα κάθε προσπάθεια αλλαγής του καθεστώτος, που επί 15 αιώνες ισχύει στην εν λόγω περιοχή και απευθύνω έκκληση προς την υπεύθυνη Ελληνική Κυβέρνηση και προσωπικά προς τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να ενεργήσει άμεσα τα δέοντα, ούτως ώστε να επανέλθει η κανονική και νόμιμη τάξη και να μην καταργηθεί ουσιαστικά η Ιερά Μονή».

Οσα έλεγαν προ εβδομάδων Μητσοτάκης και Σίσι

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη συνάντηση που είχαν προ εβδομάδων στην Αθήνα οι κ.κ. Κυρ. Μητσοτάκης και Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι στο πλαίσιο της συνεδρίασης του 1ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Αιγύπτου, είχαν αναφερθεί «στον ιδιαίτερο συμβολισμό της Μονής Αγίας Αικατερίνης στο Σινά και στη σημασία διατήρησης του χαρακτήρα της ως ζωντανού και λειτουργικού φάρου του Ελληνορθόδοξου κόσμου».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τότε δηλώσει για αυτό το θέμα, απευθυνόμενος στον Αιγύπτιο πρόεδρο: «…επιτρέψτε μου εδώ, κ. Πρόεδρε, να κάνω μία ξεχωριστή αναφορά στη Μονή Αγίας Αικατερίνης του Σινά, ένα σπάνιο μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς, το οποίο συνδέει τις δύο χώρες μας. Θέλω να σας ευχαριστήσω ιδιαίτερα για το προσωπικό σας ενδιαφέρον -το τονίζω, το προσωπικό σας ενδιαφέρον- το οποίο έχετε επιδείξει για την προστασία της Μονής και του Ελληνορθόδοξου χαρακτήρα της».

Η πρώτη αντίδραση από το ΥΠΕΞ

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Λάνα Ζωχιού, σε απάντηση ερώτησης δημοσιογράφου για τις πρόσφατες εξελίξεις αναφορικά με την Ι.Μ. Αγίας Αικατερίνης του Όρους Σινά, επεσήμανε τα εξής:

«Οι Κυβερνήσεις Ελλάδας και Αιγύπτου εργάστηκαν συστηματικά το τελευταίο διάστημα για μία συμφωνία, η οποία θα διασφαλίζει τον ιερό Ελληνορθόδοξο χαρακτήρα της περιοχής. Είμαστε εν αναμονή της αποστολής της απόφασης του αιγυπτιακού δικαστηρίου που εξεδόθη χθες. Ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών επικοινώνησε αμέσως με τον Υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου και κατέστησε σαφές ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο να αποκλίνουμε από την κοινή κατανόηση των δύο πλευρών, η οποία εκφράστηκε από τους ηγέτες των δύο χωρών στο πλαίσιο του πρόσφατου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας στην Αθήνα».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση