ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Μέση Ανατολή: Σε ετοιμότητα η Αθήνα - «Αερογέφυρα» με Κύπρο

Στην «πρώτη γραμμή» βρίσκονται οι τρεις μονάδες που έχουν αναπτυχθεί στη Μέση Ανατολή

Kathimerini.gr

Σταύρος Ιωαννίδης

Επιχειρησιακά σχέδια για όλα τα ενδεχόμενα σε σχέση με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή εξετάζει η Αθήνα όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές στην «Κ». Το υπουργείο Εθνικής Αμυνας βρίσκεται σε άμεση επαφή με τα Γενικά Επιτελεία για την εκτίμηση της κατάστασης, ενώ ο Νίκος Δένδιας έχει τακτική επικοινωνία με τη στρατιωτική ηγεσία ώστε να σταθμιστούν οι πιθανές επιπτώσεις για την Ελλάδα από την περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή.

Καθώς το διπλωματικό θρίλερ συνεχίζεται και όλος ο πλανήτης περιμένει –με κομμένη την ανάσα– τα αντίποινα του Ιράν και της Χεζμπολάχ αλλά και την αντίδραση του Ισραήλ απέναντι σε μια επίθεση μεγάλης κλίμακας, ειδικά αν στο στόχαστρο μπουν πολιτικές υποδομές και άμαχοι, η Αθήνα προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και για την εκκένωση πληθυσμών με πολεμικά ή πολιτικά μέσα.

Στην «πρώτη γραμμή» βρίσκονται οι τρεις μονάδες των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων που για διαφορετικούς σκοπούς έχουν αναπτυχθεί στη Μέση Ανατολή. Πρόκειται για τη φρεγάτα «Κουντουριώτης» που πλέει στα ανοιχτά του Λιβάνου στο πλαίσιο της επιχείρησης UNIFIL του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, τη φρεγάτα «Ψαρά» που βρίσκεται στην Ερυθρά Θάλασσα υπό την ευρωπαϊκή επιχείρηση Aspides για την προστασία της ελεύθερης ναυσιπλοΐας απέναντι στις επιθέσεις των Χούθι και την πυροβολαρχία Patriot της Πολεμικής Αεροπορίας που εγκαταστάθηκε στη Σαουδική Αραβία το 2021 και καλύπτει με τα ραντάρ της μεγάλο τομέα του Περσικού Κόλπου.

Σχέδια εκκένωσης

Οι Ενοπλες Δυνάμεις βρίσκονται εδώ και αρκετές ημέρες σε επιφυλακή με τα επιτελεία να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στο πεδίο, ενημερώνοντας την πολιτική ηγεσία της χώρας.

Ενα από τα βασικά σενάρια που εξετάζονται, είναι το ενδεχόμενο εκκένωσης πολιτών, Ελλήνων ή αλλοδαπών από περιοχές που αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο πολεμικών επιχειρήσεων. Στον Λίβανο, η φρεγάτα «Κουντουριώτης» αν και υπάγεται στη δύναμη του ΟΗΕ, βρίσκεται σε ετοιμότητα ώστε αν απαιτηθεί να συνδράμει την απομάκρυνση αμάχων. Αλλωστε, το Πολεμικό Ναυτικό έχει σχετική εμπειρία από ανάλογες επιχειρήσεις. Το 1997 απομάκρυνε πολίτες από την Αλβανία, ενώ το 2014 η φρεγάτα «Σαλαμίς» συμμετείχε στην επιχείρηση εκκένωσης αμάχων από τη Λιβύη.

Εφόσον απαιτηθεί, κάτι που θα κριθεί από τις εξελίξεις, η απόφαση για τη χρήση πολεμικών ή πολιτικών πλωτών μέσων με στόχο την ασφαλή απομάκρυνση πολιτών από τον Λίβανο, ανήκει στην κυβέρνηση. Προς το παρόν πρόκειται για ασκήσεις επί χάρτου, όπως διευκρινίζουν αρμόδιες πηγές, αν και καθίσταται σαφές ότι έχει γίνει η σχετική προετοιμασία. Επικοινωνία, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει γίνει και με τις ισραηλινές αρχές για την παροχή πολιτικών μέσων σε περίπτωση που απαιτηθεί η απομάκρυνση πολιτών.

«Αερογέφυρα» με Κύπρο

Στην περίπτωση που κινητοποιηθούν μονάδες ή συμβατικά μέσα για την εκκένωση αμάχων, ένα από τα σχέδια προβλέπει τη μεταφορά τους στην Κύπρο η οποία θα λειτουργήσει ως κόμβος για τη συγκέντρωση του πληθυσμού που θα απομακρυνθεί από τις εμπόλεμες περιοχές.

Στη συνέχεια και ανάλογα με τις εξελίξεις, θα διατεθούν αεροπορικά μέσα, συμβατικά ή και στρατιωτικά, ώστε να μεταφέρουν τους πολίτες σε άλλους προορισμούς. Η «αερογέφυρα» θα έχει ως προτεραιότητα την ασφαλή μεταφορά Ελλήνων πολιτών χωρίς, βεβαίως, να αποκλείεται η παροχή συνδρομής σε άλλες εθνικότητες εφόσον ζητηθεί.

Σε ετοιμότητα

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε αυξημένη ετοιμότητα βρίσκεται και το πλήρωμα της φρεγάτας «Ψαρά» στην Ερυθρά Θάλασσα. Το ενδεχόμενο μιας συντονισμένης επίθεσης από τον λεγόμενο «Αξονα της Αντίστασης» που εκτός από το Ιράν και τη Χεζμπολάχ θα περιλαμβάνει και τους Χούθι της Υεμένης, θέτει σε εγρήγορση τα αντανακλαστικά της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας. Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ένα μπαράζ επιθέσεων των Χούθι με drones και πυραύλους κατά πλοίων που βρίσκονται στην Ερυθρά Θάλασσα, παράλληλα με τα αντίποινα που θα εκδηλωθούν σε βάρος του Ισραήλ.

Σε εγρήγορση, όμως, βρίσκεται και η πυροβολαρχία Patriot της Πολεμικής Αεροπορίας, η οποία, όπως είχε αποκαλύψει η «Κ», κατά την προηγούμενη επίθεση του Ιράν στις 14 Απριλίου, μετέφερε «εικόνα» από τα ραντάρ της στα κέντρα επιχειρήσεων της συμμαχίας που οργανώθηκε με αμερικανική πρωτοβουλία για την άμυνα του Ισραήλ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση