ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Μητσοτάκης σε Τουρκία: Σταματήστε τις προβοκάτσιες κι ελάτε να συζητήσουμε

Η συμπεριφορά της γείτονος χώρας δεν συνάδει με το Διεθνές Δίκαιο, ενώ είναι ανεπιθύμητα τα επεισόδια μεταξύ των δύο χωρών

ΚΥΠΕ

Την ανάγκη να απόσχει η Τουρκία από μονομερείς προκλητικές ενέργειες και να προσέλθει σε διάλογο με την Ελλάδα, τόνισε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο CNN και τη δημοσιογράφο Κριστιάν Αμανπούρ. «Το μήνυμά μου στην Τουρκία είναι σταματήστε τις προβοκάτσιες και ελάτε να συζητήσουμε σαν πολιτισμένοι γείτονες», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι δεν είναι δυνατόν να γίνει διάλογος με τα τουρκικά πολεμικά πλοία στο Αιγαίο.

«Δεν είναι πρώτη φορά που υπάρχει ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Υπάρχει διαφωνία με την Τουρκία για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών και αυτό που της είπαμε πολύ ανοιχτά είναι ότι πρέπει να καθίσουμε και να συζητήσουμε σαν πολιτισμένοι γείτονες και αν δεν μπορούμε να λύσουμε αυτό το ζήτημα μπορούμε πάντα να πάμε στο Διεθνές Δικαστήριο», τόνισε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

«Αυτό που δεν μπορούμε να ανεχθούμε είναι οι μονομερείς ενέργειες από την Τουρκία, να διεκδικεί αυτό που εμείς θεωρούμε την ελληνική ΑΟΖ και να στέλνει όχι μόνο ένα ερευνητικό σκάφος αλλά και σημαντικό αριθμό πολεμικών σκαφών. Υπάρχει κίνδυνος για ταχεία κλιμάκωση της έντασης. Είχαμε ένα επεισόδιο την περασμένη εβδομάδα, με δύο σκάφη που συγκρούστηκαν και αυτό δεν είναι κάτι που θέλουμε να βλέπουμε στην περιοχή. Ασφαλώς θα υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά δικαιώματά μας, αλλά δεν θα είμαστε ποτέ εκείνοι που θα επιδιώξουν την κλιμάκωση», επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης.

Υπογράμμισε δε ότι ο τρόπος που συμπεριφέρεται η Τουρκία δεν συνάδει με το Διεθνές Δίκαιο και ότι η Ελλάδα δεν θα δεχτεί τετελεσμένα γεγονότα, που αποτελούν αποτέλεσμα προκλήσεων. Εκτίμησε, ωστόσο, ότι τα περιθώρια διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι υπαρκτά, αρκεί να μη γίνονται μονομερείς ενέργειες.

Ακόμα, ο Έλληνας Πρωθυπουργός εξέφρασε τη θέση ότι η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο επιφέρει τη διεθνή απομόνωσή της, αντιπροσωπεύοντας έναν παράγοντα ανησυχίας τόσο στην Ευρώπη όσο και στο ΝΑΤΟ. "Είναι μια πρόκληση για την ΕΕ, για τον κόσμο. Για αυτό βλέπετε το γαλλικό ναυτικό, την ΕΕ να στηρίζει την Ελλάδα και την Κύπρο, για αυτό βλέπετε τις ΗΠΑ να στέλνουν ένα πολύ σαφές μήνυμα ότι ο μοναδικός τρόπος για να επιλυθεί το ζήτημα είναι η τήρηση του διεθνούς δικαίου. Η αίσθησή μου είναι ότι η Τουρκία είναι απομονωμένη", ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

«Είμαστε σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, αλλά η Τουρκία δεν συμπεριφέρεται με τρόπο που θα περίμενε κανείς από έναν σύμμαχο. Έθεσα το θέμα στον ΓΓ του ΝΑΤΟ και θα το θέσω ξανά. Θα πρέπει να αποφεύγουμε τις μονομερείς ενέργειες που επιτείνουν τις εντάσεις. Αλλά πρέπει να επαναλάβω ότι η Ελλάδα ποτέ δεν κλιμάκωσε πρώτη», ανέφερε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, εκτιμώντας ότι αν η Άγκυρα εξακολουθήσει σε αυτόν τον δρόμο, η επιβολή κυρώσεων θα είναι το μοναδικό εργαλείο αποτροπής.

«Πραγματικά θα ευχόμουν να μην συνέβαινε αυτό και η Ελλάδα να μπορούσε να αποτελέσει γέφυρα για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας και τη δημιουργία μιας εποικοδομητικής σχέσης με την Ευρώπη. Αυτό ακριβώς πρότεινα στον Πρόεδρο Ερντογάν, όταν τον συνάντησα για πρώτη φορά πέρσι τον Σεπτέμβριο. Δυστυχώς, όμως, έκτοτε η κατάσταση επιδεινώνεται διαρκώς», σημείωσε ο ίδιος.

Αναφερόμενος στη συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο για την ΑΟΖ, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι θα μπορούσε να σηματοδοτήσει ένα υπόδειγμα και για άλλες συμφωνίες στην περιοχή. Ωστόσο, όπως ανέφερε, η επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας δεν κινείται σε μια τέτοια κατεύθυνση, αλλά αντιθέτως αυξάνει την ένταση στην περιοχή. «Δεν είναι τρόπος αυτός να κάνει κανείς εξωτερική πολιτική, εάν θέλουμε τουλάχιστον να υπερασπιζόμαστε το Διεθνές Δίκαιο και να προάγουμε τις σχέσεις καλής γειτονίας», επισήμανε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση