ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μητσοτάκης – Ντράγκι: H ενέργεια στην ατζέντα – Τι συζήτησαν στη Ρώμη

«Βαρύνουσας σημασίας» χαρακτηρίζουν κυβερνητικές πηγές το χθεσινό τετ α τετ μεταξύ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ιταλού ομολόγου του

Kathimerini.gr

Σταύρος Παπαντωνίου

«Βαρύνουσας σημασίας» χαρακτηρίζουν κυβερνητικές πηγές το χθεσινό τετ α τετ μεταξύ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ιταλού ομολόγου του, Μάριο Ντράγκι, στη Ρώμη. Η γκάμα της συζήτησης μεταξύ των δύο ηγετών ήταν ιδιαίτερα μεγάλη, με τις ίδιες πηγές ωστόσο να εστιάζουν στην ενεργειακή συνεργασία Αθήνας και Ρώμης, καθώς ο χειμώνας που έρχεται είναι βέβαιο ότι θα έχει δυσκολίες στο ενεργειακό σκέλος, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος η Ρωσία να κλείσει περαιτέρω τη στρόφιγγα. Στις σκέψεις της ελληνικής κυβέρνησης είναι εδώ και καιρό η συνεργασία με την Ιταλία –και δευτερευόντως με τη Βουλγαρία– για αποθήκευση φυσικού αερίου, ώστε να εξασφαλιστεί επαρκής ποσότητα ενόψει του χειμώνα.

Πριν από περίπου τρεις μήνες, μάλιστα, η Κομισιόν είχε δώσει οδηγία προς όλα τα κράτη-μέλη πως είναι υποχρέωσή τους να διασφαλίσουν ότι οι δεξαμενές υπόγειας αποθήκευσης αερίου που διαθέτουν θα έχουν πληρωθεί σε ποσοστό τουλάχιστον 80% της χωρητικότητάς τους έως την 1η Νοεμβρίου 2022. Η Ελλάδα, ωστόσο, δεν διαθέτει αποθήκες φυσικού αερίου και ως εκ τούτου πρέπει να κάνει συμφωνίες με χώρες που διαθέτουν, όπως η Ιταλία, κάτι που, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, συζητήθηκε κατά το χθεσινό τετ α τετ Ντράγκι – Μητσοτάκη.

Οικονομία και Αν. Μεσόγειος

Από εκεί και πέρα, πολύ ψηλά στην ατζέντα των δύο πρωθυπουργών ήταν τα οικονομικής φύσεως θέματα, ενόψει και της σημερινής Συνόδου Κορυφής. Στόχος είναι να υπάρξει κοινή γραμμή σε ζητήματα που ήδη έχει διαμορφωθεί κοινή οπτική εδώ και καιρό. Για παράδειγμα, υπενθυμίζεται πως ο Ιταλός πρωθυπουργός, στη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Αθήνα τον περασμένο Σεπτέμβριο, στο περιθώριο του Med9, ήδη πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, είχε ταχθεί, όπως και ο κ. Μητσοτάκης, υπέρ της χαλάρωσης των δημοσιονομικών κανόνων με αιχμή τις δαπάνες που απαιτούνται για την ανάκαμψη μετά την πανδημία, αλλά και την απαίτηση για αύξηση των αμυντικών δαπανών σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η κοινή γραμμή μεταξύ των δύο χωρών είχε φανεί και όταν Κυριάκος Μητσοτάκης και Μάριο Ντράγκι είχαν από κοινού αναλάβει την πρωτοβουλία για την «ενεργειακή Σύνοδο του Νότου», τη Σύνοδο της Ρώμης για την ενέργεια, που διεξήχθη τον περασμένο Μάρτιο, στην οποία είχαν μετάσχει ακόμα ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ και ο Πορτογάλος Αντόνιο Κόστα. Εκεί ο Ιταλός πρωθυπουργός είχε ταχθεί υπέρ της ανάγκης άμεσης παρέμβασης προκειμένου να στηριχθεί η αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, θέση την οποία έχει εκφράσει και ο κ. Μητσοτάκης και αναμένεται να είναι κοινή στη Σύνοδο Κορυφής.

Η Αθήνα κινείται με στόχο τη συνεργασία με Ρώμη και Σόφια για αποθήκευση φυσικού αερίου, ώστε να εξασφαλιστεί επαρκής ποσότητα ενόψει του χειμώνα.

Στο χθεσινό τετ α τετ τέθηκε ακόμα μια σειρά κρίσιμων θεμάτων, όπως είναι οι συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και η ανάγκη συντεταγμένης αντιμετώπισής τους σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι εξελίξεις στη Λιβύη, αλλά και η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο με αιχμή την επιθετική ρητορική της Τουρκίας. Οσον αφορά το θέμα της Ουκρανίας, είναι ιδιαίτερα σημαντικό πως η συνάντηση έγινε ένα 24ωρο πριν από τη Σύνοδο Κορυφής όπου θα γίνει συζήτηση για την απόδοση καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη στην Ε.Ε. χώρας στην Ουκρανία και στη Μολδαβία. Αναφορικά με τη Λιβύη, υπενθυμίζεται ότι οι κ. Μητσοτάκης και Ντράγκι είχαν συναντηθεί σε λιβυκό έδαφος όταν είχαν επισκεφθεί σχεδόν ταυτόχρονα τη χώρα, υπογραμμίζοντας τότε την ανάγκη ομαλοποίησης της κατάστασης στη γειτονική χώρα.

Επικοινωνία με τον Β. Ζελένσκι

Ενα 24ωρο πριν από τη Σύνοδο Κορυφής και λίγες ώρες πριν από τη συνάντησή του στη Ρώμη με τον Μάριο Ντράγκι, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, ο Ελληνας πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αποδοθεί στην Ουκρανία το καθεστώς υποψήφιας χώρας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, με τον κ. Μητσοτάκη να διαβεβαιώνει τον κ. Ζελένσκι για τη συνεχιζόμενη στήριξη της Ελλάδας στην Ουκρανία, καθώς και για την προσωπική του στήριξη για την ένταξη της Ουκρανίας στην Ε.Ε. Υπενθυμίζεται πως στις 17 Ιουνίου η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα καλωσόρισε τη θετική γνωμοδότηση της Κομισιόν για την ένταξη της Ουκρανίας στην Ε.Ε. Με μια σύντομη ανάρτηση στον προσωπικό της λογαριασμό στο Twitter ανέφερε ότι η απόκτηση του καθεστώτος υποψήφιας χώρας για ένταξη στην Ε.Ε. στέλνει ισχυρό μήνυμα, «ενάντια στην απολυταρχία, για την ελευθερία».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X