ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Πλαστά» διπλώματα πιλότων

Ο πρώην αεροπόρος, οι κάμερες στις μπλούζες και τα «ghost phones»

Γιάννης Σουλιώτης , Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

Αναλυτικά περιγράφεται στη δικογραφία που έχει σχηματιστεί για την υπόθεση η δράση της συμμορίας που βοηθούσε υποψήφιους πιλότους αεροσκαφών να λάβουν «πλαστά» διπλώματα καθοδηγώντας τους στις εξετάσεις με συστήματα ενδοεπικοινωνίας.

Ως εγκέφαλοι της ομάδας εμφανίζονται τρία άτομα, και συγκεκριμένα ένας πρώην πιλότος 70 ετών, ένας ιδιώτης 43 ετών καθώς και 69χρονος διαχειριστής σχολής πιλότων στη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι φέρονται να είχαν συστήσει την εγκληματική οργάνωση τουλάχιστον από τον Ιανουάριο του 2023 έχοντας καταφέρει να αποσπάσουν περίπου 39.000 ευρώ.

Ως προς τον τρόπο δράσης τους, τα μέλη της συμμορίας έρχονταν σε επαφή κατά βάση με σπουδαστές Σχολών Πιλότων οι οποίοι είτε αδυνατούσαν να αποκτήσουν άδεια έπειτα από αποτυχημένες προσπάθειες, είτε δεν ήθελαν να μελετήσουν τη θεωρητική ύλη των εξεταζόμενων μαθημάτων.

Έβαζαν κάμερες σε μπλούζες και πουκάμισα

Οι υποψήφιοι προσέγγιζαν τα μέλη της οργάνωσης, είτε μέσω τρίτων ατόμων, τα οποία προγενέστερα είχαν κατορθώσει να αποκτήσουν την εν λόγω άδεια με τον ίδιο παράτυπο τρόπο (διάδοση φήμης από στόμα σε στόμα «word of mouth»), είτε μέσω ατόμων τα οποία βρίσκονταν στον «χώρο» της αεροπλοΐας ως εκπαιδευτές υποψηφίων χειριστών-πιλότων.

Τότε ο 70χρονος ενημέρωνε τους υποψηφίους για τη μεθοδολογία την οποία ακολουθούσε, κατά την οποία θα τους καθοδηγούσε μέσω οπτικοακουστικών συσκευών, ώστε να επιλέγουν τις ορθές απαντήσεις.

Μάλιστα, η συμμορία προτιμούσε εξετάσεις πιστοποιημένης εταιρείας σε ευρωπαϊκή χώρα, καθώς οι ερωτήσεις των υποψηφίων ήταν δημοσιευμένες σε διαδικτυακή πλατφόρμα και ως εκ τούτου τα μέλη της συμμορίας μπορούσαν να εντοπίσουν τις ορθές απαντήσεις.

Σε περίπτωση δε, που ο υποψήφιος, ήταν εγγεγραμμένος σε Σχολή Πιλότων του εξωτερικού, η συμμορία του χορηγούσε βεβαίωση σπουδών από τη Σχολή Πιλότων που είχε ο 69χρονος στη Θεσσαλονίκη, στην οποία βεβαιώνονταν ψευδώς ότι είχε διδαχθεί τη θεωρητική ύλη των μαθημάτων, προκειμένου να συμμετάσχει στις εξετάσεις που διοργάνωνε η ανωτέρω εταιρία.

Με αυτό τον τρόπο, τα μέλη της συμμορίας επιτύγχαναν να εξεταστούν στο εξεταστικό κέντρο της εταιρείας στην Ελλάδα υποψήφιοι αλλοδαποί υπήκοοι που κατοικούσαν στο εξωτερικό, χωρίς να γίνεται αντιληπτή η δράση τους.

Πριν την διεξαγωγή των θεωρητικών εξετάσεων, ο 70χρονος πραγματοποιούσε δοκιμές με τους υποψήφιους, ενώ τους υποδείκνυε είδη ρουχισμού που έπρεπε να φορούν ώστε να μην εντοπίζονται οι οπτικοακουστικές συσκευές.

Ειδικότερα, τοποθετούσε εντός του αφτιού τους ακουστικό τύπου «ψείρα» προκειμένου να δοκιμάσουν την τηλεπικοινωνία ενώ τους παρότρυνε να φορούν μακρυμάνικη μπλούζα ή πουκάμισο έτσι ώστε να αποκρύπτονται και να μην εντοπίζονται οι οπτικοακουστικές συσκευές. Παράλληλα μέσω τηλεφωνικής συσκευής αναμετάδοσης δεδομένων διαδικτύου (wifi hot-spot) είχε ζωντανή εικόνα των ερωτήσεων που προβάλλονταν στην οθόνη του tablet που γινόταν η εξέταση. Η εν λόγω κάμερα ήταν τοποθετημένη στο άνω ένδυμα (μπλούζα, πουκάμισο) που είχε διαμορφωθεί ειδικά για τον σκοπό αυτόν.

Για την χρήση των οπτικοακουστικών συσκευών απαιτείτο η εισαγωγή καρτών SIM, όμοιων με εκείνες που χρησιμοποιούνται στα κινητά τηλέφωνα. Οι κάρτες SIM αυτές ήταν δηλωμένες ως επί των πλείστων σε στοιχεία ανύπαρκτων αλλοδαπών προσώπων («ghost phones»), έτσι ώστε να καθίσταται ιδιαίτερα δύσκολη η ανακάλυψη μελών της οργάνωσης από τις Αρχές.

Οι κωδικές ονομασίες

Στις μεταξύ τους επικοινωνίες, τα μέλη της οργάνωσης χρησιμοποιούσαν κωδικές λέξεις προκειμένου να μην γίνονται αντιληπτά.

Ειδικότερα, η λέξη «τηλεβοήθεια» χρησιμοποιούνταν για να περιγραφεί η παράτυπη διαδικασία, η λέξη «μπιλάκι» χρησιμοποιούνταν για να περιγραφεί το ακουστικό τύπου ψείρας, οι κωδικές λέξεις «μηχανήματα» ή «πράγματα» χρησιμοποιούνταν για να περιγραφούν οι οπτικοακουστικές συσκευές και οι κωδικές λέξεις «μαύροι» χρησιμοποιούνταν για να περιγραφούν οι εξεταζόμενοι υποψήφιοι χειριστές-πιλότοι υπηκοότητας τρίτων χωρών.

Το ανώνυμο τηλεφώνημα

Η αντίστροφη μέτρηση για την αποδόμηση της συμμορίας ξεκίνησε στις 12 Ιανουαρίου 2023 όταν μία γυναίκα κάλεσε την ΕΛ.ΑΣ. με απόκρυψη αριθμού και κατήγγειλε ότι υφίσταται εγκληματική οργάνωση την οποία προσεγγίζουν υποψήφιοι πιλότοι αεροσκαφών οι οποίοι αδυνατούν να επιτύχουν στις θεωρητικές εξετάσεις πολλαπλής επιλογής που διενεργούνται στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (Υ.Π.Α.) καθώς και στην αλλοδαπή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της Αυστρίας, η οποία σε συνεργασία με εταιρεία που εδρεύει στην Αθήνα, διεξάγει ισότιμες εξετάσεις με την Υ.Π.Α.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι πρώην υπάλληλος των Ολυμπιακών Αερογραμμών συντονίζει και διευθύνει την συμμορία από κοινού με υπαλλήλους των δύο προαναφερόμενων εξεταστικών κέντρων αποκαλύπτοντας και τον τρόπο δράσης της οργάνωσης.

Κάπως έτσι ξεκίνησε η αστυνομική έρευνα η οποία κατέληξε σε οργανωμένη επιχείρηση που έλαβε χώρα την Πέμπτη 11 Μαΐου 2023 στην ευρύτερη περιοχή των Αθηνών κατά την οποία συνελήφθησαν οι τρεις εγκέφαλοι 70, 43 και 69 ετών, καθώς και δύο υποψήφιοι χειριστές αεροσκαφών ηλικίας 28 και 42 ετών. Παράλληλα στη δικογραφία περιλαμβάνονται και τα ονόματα άλλων τριών προσώπων που εμπλέκονται στην υπόθεση, ηλικίας 48, 38 και 34 ετών.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση