
Kathimerini.gr
Σταύρος Ιωαννίδης
Ολοκληρώθηκε ο παρθενικός δοκιμαστικός πλους της 1ης ελληνικής φρεγάτας FDI Belharra, της F-601 «Κίμων». Η FDI, που τυπικά ανήκει ακόμη στην κατασκευάστρια Group Naval και αναμένεται να παραδοθεί στο Πολεμικό Ναυτικό στα τέλη του έτους, έπλεε αυτοδύναμα για περίπου 24 ώρες, στα ανοιχτά της γαλλικής Λοριάν. Η επίσημη έναρξη των θαλάσσιων δοκιμών της «Κίμων», λίγες ημέρες πριν από την τελετή καθέλκυσης της 3ης FDI «Φορμίων», αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο για το μεγαλύτερο πρόγραμμα του Πολεμικού Ναυτικού εδώ και δεκαετίες.
[#Teasing] FDI Kimon stealing the show. Sorry @Festival_Cannes pic.twitter.com/NcHgFrURFQ
— Naval Group (@navalgroup) May 23, 2025
Η κοπή του πρώτου ελάσματος της «Κίμων» έγινε στις 16 Δεκεμβρίου 2021 στο ναυπηγείο της Λοριάν, στη βορειοδυτική Γαλλία. Μεσολάβησαν λιγότερα από δύο χρόνια μέχρι την καθέλκυση της φρεγάτας, στις 4 Οκτωβρίου 2023 και ακολούθησε η εγκατάσταση του ιστού (PSIM) και η διασύνδεση των ηλεκτρονικών συστημάτων. Οι θαλάσσιες δοκιμές ξεκίνησαν στις 21 Μαΐου και οι διαδοχικές φάσεις που προβλέπει το χρονοδιάγραμμα αναμένεται να ολοκληρωθούν το φθινόπωρο. Στη συνέχεια, το πλοίο θα μεταβεί στη Βρέστη για να παραλάβει τον οπλισμό του, τους αντιαεροπορικούς πυραύλους Aster-30 και τους αντιπλοΐκούς Exocet και έπειτα, αφού εκτελέσει δοκιμαστικές βολές, θα καταπλεύσει στον Ναύσταθμο της Σαλαμίνας.
Με οδηγό τη «Ronarc’h»
Οι θαλάσσιες δοκιμές (Sea Trials) της «Κίμων» ξεκίνησαν αμέσως μετά την ολοκλήρωση των δοκιμών της γαλλικής FDI «Amiral Ronarc’h», της πρώτης φρεγάτας του προγράμματος Belharra. Το κλιμάκιο του Πολεμικού Ναυτικού που έχει μετασταθμεύσει στη Λοριάν παρακολουθούσε στενά τη διαδικασία, ώστε οποιαδήποτε «παιδική ασθένεια» εντοπιζόταν στο πλοίο, να επιλυόταν πριν η Ελλάδα παραλάβει το δικό της. Οι παρατηρήσεις, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν ελάχιστες και δεν προβληματίζουν την ελληνική πλευρά. Μάλιστα, καθώς οι δοκιμές του πρώτου πλοίου είναι πάντα οι πιο εξαντλητικές, η «Κίμων» αναμένεται να ολοκληρώσει τα στάδια σε χρόνο πιο σύντομο από τη «Ronarc’h», αφού πλέον δοκιμάζονται τα επιμέρους συστήματα και όχι η ίδια η πλατφόρμα.
Στον πρώτο πλου της «Κίμων» μπήκαν στο «μικροσκόπιο» το σύστημα πρόωσης και το σύστημα πλοήγησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, το πλοίο ανέπτυξε ταχύτητα που ξεπέρασε τους 27 κόμβους, ενώ δοκιμάστηκαν και διάφοροι ελιγμοί. Η πρώτη δοκιμαστική περίοδος ολοκληρώθηκε με επιτυχία, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, χωρίς κάποια παρατήρηση από την ελληνική πλευρά. Σε λίγες εβδομάδες αναμένεται να ξεκινήσει το επόμενο στάδιο δοκιμών που περιλαμβάνει τα συστήματα μάχης και την αντοχή του πλοίου στη θάλασσα.
Βαρύς οπλισμός
Στις φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα η κατασκευάστρια εταιρεία Group Naval, διακρίνονται τα 32 κελιά των αντιαεροπορικών πυραύλων ASTER-30, οι πύραυλοι επιφανείας Exocet MM40 B3c, το σύστημα εγγύς προστασίας RAM και το πυροβόλο των 76 χιλιοστών. Ακόμη, στην «Κίμων» έχουν τοποθετηθεί οι τηλεχειριζόμενοι πύργοι Lionfish με πολυβόλα 20 χιλιοστών καθώς και οι τέσσερις τορπιλοσωλήνες με τορπίλες MU90 και οι δύο εκτοξευτές αντιμέτρων CANTO.
Οπως έχει αναφέρει εγκαίρως η «Κ», οι ελληνικές FDI θα παραδοθούν με πλήρη σουίτα ηλεκτρονικού πολέμου, ενώ διαθέτουν αρχιτεκτονική πληροφορικής που τις προστατεύει από απειλές στο πεδίο του κυβερνοχώρου. Τα οργανικά ελικόπτερα των FDI θα είναι τα ολοκαίνουργια ΜΗ-60 Romeo, που θεωρούνται τα καλύτερα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα σε υπηρεσία ανά τον κόσμο, ενώ θα διαθέτουν και αυτόνομα συστήματα όπως τα Camcopter S-100.
Με ενδιαφέρον, πάντως, αναμένεται η τελετή καθέλκυσης της 3ης ελληνικής FDI, που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Ιουνίου στη Λοριάν, καθώς εκκρεμούν οι υπογραφές για την παραγγελία της 4ης Belharra. Σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν τις διαδικασίες, η διαπραγμάτευση έχει ολοκληρωθεί και εναπόκειται πλέον στην πολιτική ηγεσία η απόφαση για την ενεργοποίηση της option 3+1.