ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η Apple θα ενημερώνει τους χρήστες iPhone για παραβιάσεις του λογισμικού

Ο τεχνολογικός κολοσσός έδωσε στη δημοσιότητα τα σχέδιά του για ενημέρωση των θυμάτων τέτοιου είδους παραβιάσεων

Kathimerini.gr

Η Apple ανακοίνωσε ότι θα ειδοποιεί τους χρήστες των οποίων τα iPhones και άλλες συσκευές έχουν παραβιαστεί σε απόπειρες πειρατείας που χρηματοδοτούνται από άλλα κράτη, σύμφωνα με έγγραφο που επικαλείται το NBC News.

Ο τεχνολογικός κολοσσός έδωσε στη δημοσιότητα τα σχέδιά του για ενημέρωση των θυμάτων τέτοιου είδους παραβιάσεων την περασμένη εβδομάδα αφότου η Apple μήνυσε την ισραηλινή εταιρεία NSO Group, ισχυριζόμενη ότι παρέβη τη νομοθεσία των ΗΠΑ πωλώντας λογισμικό κατασκοπείας προκειμένου να «χακάρει» iPhones.

Όταν η Apple θα διαπιστώνει ότι κάποιος χρήστης έχει γίνει στόχος πειρατείας χρηματοδοτούμενης από το κράτος, θα στέλνει ένα iMessage και ένα e-mail στις διευθύνσεις που έχει στο αρχείο της, ενώ θα εμφανίζεται και μία Επισήμανση Απειλής όταν ο χρήστης συνδέεται στο Apple ID, δήλωσε η εταιρεία.

«Αυτοί οι χρήστες στοχοποιούνται ατομικά με βάση το ποιοι είναι ή το τι κάνουν», αναφέρει η Apple στο έγγραφο. «Σε αντίθεση με τους παραδοσιακούς κυβερνο-εγκληματίες, όσοι πραγματοποιούν επιθέσεις με χρηματοδότηση από άλλα κράτη χρησιμοποιούν ξεχωριστούς πόρους για να στοχεύσουν σε έναν πολύ μικρό αριθμό συγκεκριμένων ατόμων και τις συσκευές τους, γεγονός που καθιστά αυτές τις επιθέσεις πολύ πιο δύσκολο να εντοπιστούν και να αποτραπούν».

«Οι επιθέσεις με χρηματοδότηση από κράτη είναι εξαιρετικά περίπλοκες, με την ανάπτυξή τους να κοστίζει εκατομμύρια δολάρια, ενώ συχνά έχουν σύντομη διάρκεια ζωής», εξήγησε η Apple. «Η συντριπτική πλειοψηφία των χρηστών δεν θα γίνει ποτέ στόχος τέτοιων επιθέσεων».

Η Apple δεν ανταποκρίθηκε σε αιτήματα για σχολιασμό.

Η εταιρεία προέβη στην εν λόγω ανακοίνωση, ενώ υπέβαλε μήνυση κατά της NSO Group, η οποία επιμένει εδώ και καιρό ότι εκμισθώνει την τεχνολογία της μόνο σε νόμιμες κυβερνήσεις για να παρακολουθεί εγκληματίες, να βοηθά στην επιβολή του νόμου και να διασφαλίζει συμφέροντα.

«Η ενημέρωση από την Apple των θυμάτων κατασκοπείας αρχίζει να αποκαλύπτει το σκηνικό φρίκης που διευκόλυναν οι υπηρεσίες της NSO Group» ανέφερε σε e-mail του ο Ρον Ντέιμπερτ του Πανεπιστημίου του Τορόντο.
«Μαθαίνουμε πλέον για πολλά άτομα που δεν είναι ούτε τρομοκράτες ούτε εγκληματίες, αλλά δημοσιογράφοι, φοιτητές, μέλη νόμιμων αντιπολιτευόμενων παρατάξεων και άλλα μέλη της κοινωνίας των πολιτών παγκοσμίως, των οποίων τα τηλέφωνα παραβιάστηκαν από τις κυβερνήσεις που χρησιμοποιούσαν το [λογισμικό κατασκοπείας] Pegasus», έγραψε ο ίδιος .

«Αυτή η κατάχρηση δεν προκαλεί έκπληξη δεδομένου ότι δεν υπάρχουν διεθνείς έλεγχοι για τις εταιρείες λογισμικού κατασκοπείας όπως η NSO Group», πρόσθεσε ο Ντέιμπερτ. ««Τα στελέχη της εταιρείας είναι πραγματικά, όπως ορθώς επεσήμανε η Apple στη νομική καταγγελία της, “αήθεις μισθοφόροι του 21ου αιώνα”».

Το NBC News είχε μεταδώσει το 2017 ότι το Pegasus χρησιμοποιήθηκε για να στοχοποιήσει επιφανείς δημοσιογράφους, δικηγόρους, ακτιβιστές κατά της διαφθοράς και κυβερνητικούς αξιωματούχους, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε από το Citizen Lab του Πανεπιστημίου του Τορόντο.

Επιπλέον, υπάρχουν υποψίες ότι η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας και ο στενός σύμμαχός της, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στοχοποίησαν τρεις γυναίκες που είχαν τοποθετηθεί εναντίον της.

Τέλος, η κυβέρνηση Μπάιντεν επέβαλε περιορισμούς στην πρόσβαση της NSO Group στην τεχνολογία των ΗΠΑ αυτό τον μήνα, απαιτώντας άδεια για τις εξαγωγές.

Πηγή: NBC News

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Νέα: Τελευταία Ενημέρωση

Φιλοσοφία και σκοπός της είναι ο σχεδιασμός καλαίσθητων λύσεων, συνεχούς απορρόφησης ηλιακής ενέργειας στην καθημερινότητα ...
Kathimerini.com.cy
 |  ΝΕΑ
O Ken Segall, για χρόνια στενός συνεργάτης του Steve Jobs και της Apple, έρχεται στην Κύπρο για μια ομιλία στο DA22
Kathimerini.com.cy
 |  ΝΕΑ
Αρχίζει κανείς να το φοβάται όσο τα χρόνια περνούν: οι αγγλικές λέξεις και φράσεις που χρησιμοποιούν οι νεότερες γενιές ...
 |  ΝΕΑ