ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κυβερνοασφάλεια: Ένα ασφαλέστερο διαδίκτυο αρχίζει με την νέα σχολική χρονιά

Το Γραφείο της Επιτρόπου Φηψιακής Ασφάλειας σημειώνει ότι είναι σημαντικό να αναδειχθεί το γεγονός ότι ζούμε σε μια εποχή όπου η τεχνολογία αποτελεί καθολικό μέρος της ζωής μας

ΚΥΠΕ

Ένα ασφαλέστερο διαδίκτυο αρχίζει μαζί με την νέα σχολική χρονιά, αναφέρει, σε ανακοίνωση του, το Γραφείο Επιτρόπου Επικοινωνιών, Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας.

Σημειώνει ότι καθώς πλησιάζει η αρχή της νέας σχολικής χρονιάς, είναι σημαντικό να αναδειχθεί το γεγονός ότι ζούμε σε μια εποχή όπου η τεχνολογία αποτελεί καθολικό μέρος της ζωής μας, προσφέροντας ευκολίες αλλά και ενέχοντας πολλούς κινδύνους.

«Είναι αναγκαίο να ευαισθητοποιήσουμε γονείς και παιδιά σχετικά με την σημασία της διαδικτυακής ασφάλειας. Ενώ οι ενήλικες μπορεί να αντιλαμβάνονται τους κινδύνους που ενέχει η χρήση της τεχνολογίας, οι νέοι και τα παιδιά πολλές φορές δεν έχουν συνειδητοποιήσει πλήρως αυτούς τους κινδύνους και τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να προστατευτούν από αυτούς», προσθέτει.

Αναφέρει, επίσης, ότι εκτός από τα θετικά χαρακτηριστικά και τις χρήσιμες υπηρεσίες που παρέχει το διαδίκτυο, υπάρχουν διάφοροι κίνδυνοι που κρύβονται μέσα σε αυτό, συμπεριλαμβανομένων των εξής: Εθισμός ο οποίος προκύπτει με την πολύωρη χρήση του διαδικτύου, όπως οι διάφορες διαδικτυακές δραστηριότητες, Υποκλοπή προσωπικών δεδομένων η εξαπάτηση ενός χρήστη κάνοντας τον να δώσει προσωπικές πληροφορίες σε μια «ψεύτικη ιστοσελίδα» στο Διαδίκτυο, Παραπληροφόρηση με την παρουσίαση διάφορων ψευδών ή τροποποιημένων πληροφοριών σε ιστοσελίδες, με πιθανό σκοπό την παραπλάνησή.

Σημειώνει ότι σε συνομιλίες με αγνώστους δεν πρέπει να δίνεται καμία προσωπική πληροφορία.

«Πολλοί δίνουν ψεύτικα στοιχεία όπως φύλο, όνομα, ηλικία και έχουν σκοπό να αποσπάσουν πληροφορίες από τον χρήστη ή να τον εκμεταλλευτούν», προσθέτει.

Άλλοι κίνδυνοι είναι ο εκφοβισμός όπως ανεπιθύμητα μηνύματα που περιέχουν διαφημιστικά προϊόντα, μηνύματα για ψεύτικα παιχνίδια, για ψεύτικες υπηρεσίες, για πορνογραφικό υλικό, η αποξένωση από τον πραγματικό κόσμο η οποία είναι επακόλουθο της πολύωρης ενασχόληση με το διαδίκτυο και οδηγεί πολλές φορές στην αποξένωση από τον πραγματικό κόσμο και στην μείωση της επικοινωνίας με γονείς, με φίλους κλπ, η αποπλάνηση, κυρίως άγνωστοι εκμεταλλεύονται το στοιχείο της ανωνυμίας στο Διαδίκτυο για να προσεγγίσουν ανήλικα παιδιά με στόχο τη σεξουαλική παρενόχληση, το ακατάλληλο περιεχόμενο το οποίο μπορεί να περιλαμβάνει ρατσιστικό περιεχόμενο, προώθηση λάθος συμπεριφορών, προώθηση τυχερών παιχνιδιών, παρουσίαση πορνογραφικού υλικού, προώθηση βίας κ.λ.π, οι Ιοί και κακόβουλα λογισμικά τα οποία εγκαθίσταται στον υπολογιστή, συνήθως χωρίς να το γνωρίζει ο χρήστης, και ενεργοποιείται είτε μετά από κάποιο χρονικό διάστημα είτε ύστερα από κάποια συγκεκριμένη ενέργεια.

Το Γραφείο Επιτρόπου Επικοινωνιών, Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας συμβουλεύει τους γονείς να ξεκινήσουν έναν ανοιχτό και ειλικρινή διάλογο, να συνομιλούν περιοδικά με το παιδί τους για τον τρόπο που αξιοποιεί την τεχνολογία και να ανακαλύψει πώς διαμορφώνεται η ψηφιακή του ζωή και να έχουν ισορροπημένη προσέγγιση.

«Ως γονείς, είναι φυσικό να ανησυχείτε για τους διαδικτυακούς κινδύνους, αλλά για τα παιδιά, ο κόσμος του διαδικτύου είναι συναρπαστικός και διασκεδαστικός, προσφέροντας πολλές ευκαιρίες. Κουβεντιάστε με το παιδί σας και ζητήστε του να μοιραστεί μαζί σας τα πράγματα που τον ενδιαφέρουν στο διαδίκτυο, καθώς και να συζητήσετε για τους κινδύνους που ενδέχεται να αντιμετωπίσει», προσθέτει.

Τους συμβουλεύει, επίσης, να χρησιμοποιούν τα διαθέσιμα εργαλεία υποστήριξης, σημειώνοντας ότι υπάρχουν πολλά εργαλεία που μπορούν να τους βοηθήσουν στον έλεγχο των συσκευών που χρησιμοποιούνται από την οικογένειά τους.

«Για παράδειγμα, η γνώση του τρόπου ενεργοποίησης και χρήσης των ρυθμίσεων γονικού ελέγχου μπορεί να συμβάλει στην προστασία του παιδιού σας από ανεπιθύμητο περιεχόμενο στο διαδίκτυο. Ξεκινήστε με το να γνωρίζετε πως μπορείτε να προσφέρετε βοήθεια. Ενδέχεται να νιώθετε, κατά καιρούς, ότι οι νέοι είναι ειδικοί όσον αφορά το διαδίκτυο. Παρ' όλα αυτά, θυμηθείτε ότι εσείς είστε οι έμπειροι στα θέματα της ζωής. Πάντα είστε εκεί για να υποστηρίξετε το παιδί σας, αλλά είναι σημαντικό να είστε ενήμεροι για τους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να ζητήσετε βοήθεια», προσθέτει.

Τους συμβουλεύει, ακόμα, να βρουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πώς μπορούν να βοηθήσουν το παιδί τους να διατηρήσει την ασφάλειά του στο διαδίκτυο, χρησιμοποιώντας λειτουργίες όπως οι ρυθμίσεις απορρήτου στα κοινωνικά μέσα και κατανοώντας τον τρόπο σύνταξης αναφοράς για εφαρμογές, παιχνίδια και υπηρεσίες.

Άλλη συμβουλή που δίνεται η να γίνει μια ενδοοικογενειακή συμφωνία. «Ο διαδικτυακός κόσμος αποτελεί ολοένα και μεγαλύτερο μέρος της καθημερινής ζωής στο σπίτι σας, επομένως είναι σημαντικό να τον αντιμετωπίζετε ως μια οικογένεια. Γιατί να μην συνάψετε μια "συμφωνία" με τα μέλη της οικογένειάς σας για τον τρόπο ασφαλούς και θετικής χρήσης του διαδικτύου;», σημειώνει

Σε συμβουλές προς τα παιδιά, το Γραφείο Επιτρόπου Επικοινωνιών, Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας τους συνιστά να προσέχουν τις προσωπικές τους πληροφορίες και δεδομένα, ποτέ να μην δίνουν προσωπικές πληροφορίες όπως το πλήρες όνομά τους, διεύθυνση, τηλέφωνο ή το σχολείο τους σε άγνωστα άτομα στο διαδίκτυο ή ακόμη σε “post” κοινωνικών δικτύων, να χρησιμοποιούν δυνατούς και μοναδικούς κώδικες πρόσβασης, να μην αποκαλύπτουν τους κωδικούς τους σε κανέναν πέραν από τους γονείς τους, να συνομιλούν με ανθρώπους που γνωρίζουν προσωπικά, να μην ανεβάζουν προσωπικές φωτογραφίες, βίντεο και τοποθεσίες χωρίς άδεια.

Τους συνιστά, τέλος, προσοχή στον εκφοβισμό (cyberbullying) και αν νιώσουν ότι κάποιος τους προσβάλλει ή τους εκφοβίζει στο διαδίκτυο, να ενημερώσουν άμεσα τους γονείς τους ή έναν ενήλικο που εμπιστεύονται, καθώς και να ενημερώσουν τους γονείς τους αν αντιμετωπίσουν κάποια ανησυχία στο διαδίκτυο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Νέα: Τελευταία Ενημέρωση