ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οι διαφορετικές οδοί της «διαστημικής κούρσας» των δισεκατομμυριούχων

Ο Βρετανός δισεκατομμυριούχος Ρίτσαρντ Μπράνσον θα επιβιβαστεί στο σκάφος της εταιρείας του Virgin Galactic και θα πετάξει στην προγραμματισμένη διαστημική του αποστολή

Kathimerini.gr

Πριν από μερικές δεκαετίες, ο διεθνής ανταγωνισμός για την κατάκτηση του διαστήματος αφορούσε τις αρμόδιες επιστημονικές ομάδες των παγκόσμιων υπερδυνάμεων, με τις ΗΠΑ και την ΕΣΣΔ να βρίσκονται σε έναν διαρκή αγώνα δρόμου στα… αστέρια, χωρίς τερματισμό στον ορίζοντα.

Σήμερα, ο ψυχροπολεμικός ανταγωνισμός για το διάστημα μπορεί να βρίσκεται μόνο στις σελίδες ιστορικών βιβλίων, όμως η λαχτάρα για την εξερεύνηση του «εκεί έξω» παραμένει ζωντανή.

Τον ρόλο της πρωτοπορίας στην εν εξελίξει «διαστημική κούρσα» των ημερών μας έχουν λάβει οι πλουσιότεροι άνθρωποι του πλανήτη, οι οποίοι ετοιμάζονται να κατακτήσουν κυριολεκτικά το διάστημα.

Ο Βρετανός δισεκατομμυριούχος Ρίτσαρντ Μπράνσον θα επιβιβαστεί στο σκάφος της εταιρείας του Virgin Galactic και θα πετάξει στην προγραμματισμένη διαστημική του αποστολή της 11ης Ιουλίου, ενώ εννέα μέρες αργότερα, στις 20 Ιουλίου, την πορεία στο… άπειρο θα ακολουθήσει και ο ιδιοκτήτης της Amazon, Τζεφ Μπέζος, ο οποίος θα πετάξει σε διαστημική αποστολή της δικής του εταιρείας, Origin.

Live εικόνα

Διαφορετικά brands, διαφορετικές αποστολές

Παρότι αμφότερες πρωτοπόρες στον τομέα της διαστημικής τεχνολογίας, οι Virgin Galactic και Blue Origin θα ακολουθήσουν άλλο… δρόμο στην πορεία τους για την κατάκτηση του διαστήματος.

Virgin Galactic

H μέθοδος της εταιρείας του 71χρονου δισεκατομμυριούχου για την αποστολή στο διάστημα του Μπράνσον και του υπόλοιπου πληρώματος ξεκινάει με ένα αεροπλάνο προσκολλημένο σε ένα διαστημόπλοιο. Το αεροπλάνο με τη δίδυμη άτρακτο θα μεταφέρει το διαστημικό σκάφος σε υψόμετρο περίπου 13.7 χιλιομέτρων, όπου και θα το αφήσει ελεύθερο.

Κατά τη διάρκεια της απαγκίστρωσης του διαστημόπλοιου από το αεροσκάφος, ο πιλότος του πρώτου θα εκτοξεύσει το σκάφος του στο υποτροχιακό διάστημα. Το διαστημικό σκάφος της Virgin Galactic φέρει την ονομασία VSS Unity.
Όπως έχει ανακοινώσει η εταιρεία, το πλήρωμα του VSS Unity θα μπορέσει να βιώσει την έλλειψη βαρύτητας κατά τη διάρκεια των πρώτων λεπτών της πτήσης και θα αποκτήσει ορατότητα μόλις το διαστημόπλοιο βρεθεί στο διάστημα.

oi-diaforetikes-odoi-tis-diastimikis-koyrsas-ton-disekatommyrioychon2
To VSS Unity κατά τη διάρκεια της πρώτης επανδρωμένης πτήσης του. (Φωτ. Virgin Galactic/Handout via REUTERS)
Η αποστολή της Virgin Galactic θα είναι η πρώτη πλήρως επανδρωμένη πτήση της εταιρείας και 22η πτήση του VSS Unity. Όντας ο ίδιος στο πλήρωμα, ο Μπράνσον θα μπορέσει να αξιολογήσει πως οι μελλοντικοί πελάτες της Virgin Galactic θα βιώνουν τα διαστημικά της ταξίδια, ανακοίνωσε σχετικά η εταιρεία.

Η επιστροφή του διαστημόπλοιου στη Γη θα γίνει μέσω ενός συστήματος το οποίο θυμίζει το άθλημα της αντιπτέρισης (badminton), με το σκάφος να κατεβαίνει προς τα κάτω σαν το χαρακτηριστικό μπαλάκι με φτερά του αθλήματος. Η προσγείωση του θα λάβει χώρα στο διαστημικό αεροδρόμιο του Νέου Μεξικού.

Blue Origin

Η διαστημική εταιρεία του Τζεφ Μπέζος θα βρεθεί στο διάστημα μέσω ενός επαναχρησιμοποιήσιμου πυραύλου. Όπως ο Μπράνσον, ο ιδιοκτήτης της Amazon θα είναι ένας από τους επιβαίνοντες της πτήσης, της πρώτης επανδρωμένης αποστολής της εταιρείας στο διάστημα και 16ης του διαστημοπλοίου που θα τη φέρει σε πέρας. Μιλώντας για την πολυαναμενόμενη αποστολή, ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο δήλωσε χαρακτηριστικά σε κοινοποίηση του στο Instagram: «Από τότε που ήμουν πέντε χρονών, ονειρεύομαι να ταξιδέψω στο διάστημα».

Απαρτιζόμενο από έναν πύραυλο και μία κάψουλα με χωρητικότητα έξι ατόμων, το διαστημόπλοιο της Blue Origin φέρει την ονομασία «Νέος Σέπαρντ» (New Shepard), ως φόρος τιμής στον θρυλικό αστροναύτη Άλαν Σέπαρντ, τον πρώτο Αμερικανό που ταξίδεψε στο διάστημα, το 1961. H εκτόξευση του θα λάβει χώρα στις εγκαταστάσεις της Blue Origin, στο δυτικό Τέξας, με την ημερομηνία της αποστολής να αποτίει και αυτή με τη σειρά της φόρο τιμής σε μία εμβληματική – την πιο εμβληματική για την ακρίβεια – στιγμή της αμερικάνικης (και όχι μόνο) διαστημικής ιστορίας. Την 20η Ιουλίου 2021, την ημέρα που ο Μπέζος θα κάνει το δικό του συμπαντικό «βήμα», συμπληρώνονται 52 χρόνια από το «γιγαντιαίο άλμα της ανθρωπότητας» στο διάστημα, την προσεδάφιση της αποστολής Απόλλων 11 στη σελήνη.

Μετά την εκτόξευση, η κάψουλα θα αποσπαστεί από τον πύραυλο και θα ταξιδέψει πάνω από την Γραμμή Κάρμαν, ένα φανταστικό «σύνορο» σε υψόμετρο περίπου 100 χιλιομέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Ακολούθως, ο πύραυλος επιστρέφει στη Γη, με την κάψουλα να τον ακολουθεί λίγο αργότερα, αιωρούμενη κάτω από ένα ειδικά διαμορφωμένο αλεξίπτωτο. Με τη χρήση ενός ειδικού συστήματος φρένων, το διαστημόπλοιο θα επιστρέψει στη Γη, έχοντας μειώσει την ταχύτητα του στο μισό κατά την κατάβαση του. Κατά τη διάρκεια της προσγείωσης, ο πύραυλος θα κινείται με μόλις 8 χιλιόμετρα την ώρα.

Πηγή: The Wall Street Journal

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Space  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Νέα: Τελευταία Ενημέρωση