ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Twitter: Αντιδράσεις για το «κρατικά χρηματοδοτούμενο» BBC

Το BBC έχει την ίδια λεζάντα στο Twitter με το ρωσικό RT ή το κινεζικό Xinhua

Kathimerini.gr

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η λεζάντα «κρατικά χρηματοδοτούμενο μέσο ενημέρωσης» που έχει εμφανιστεί το τελευταίο 24ωρο στον κύριο λογαριασμό του BBC στο Twitter.

O δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας της Βρετανίας έχει ήδη επικοινωνήσει με την Twitter ζητώντας να διευθετηθεί το ζήτημα όσο το δυνατόν πιο σύντομα. «Το BBC είναι και ήταν πάντα ανεξάρτητο. Χρηματοδοτούμαστε από τον βρετανικό λαό από το τέλος αδειοδότησης», σημείωσε.

Επισημαίνεται ότι μέχρι στιγμής μόνο ο λογαριασμός @BBC φέρει τη σχετική λεζάντα, ενώ άλλοι λογαριασμοί υπό την «ομπρέλα» του BBC δεν την έχουν.

Σε απάντησή του στο βρετανικό μέσο ενημέρωσης, ο ιδιοκτήτης του Twitter Ελον Μασκ δεσμεύτηκε ότι θα προστεθούν περισσότερες λεπτομέρειες στη λεζάντα για να φαίνεται ακριβώς από πού χρηματοδοτείται το BBC.

Σε άλλο email, o Μασκ εξήγησε γιατί εμφανίστηκε η λεζάντα αυτή: «Στόχος μας είναι η μέγιστη διαφάνεια και ακρίβεια. Είναι λογικό να εξηγείται ποιος είναι ο ιδιοκτήτης και πώς χρηματοδοτείται. Θεωρώ ότι οι οργανισμοί μέσων ενημέρωσης πρέπει να έχουν αυτογνωσία και να μην υποστηρίζουν ψευδώς ότι δεν έχουν κάποια θέση. Όλοι οι οργανισμοί έχουν θέση, κάποιοι περισσότεροι από άλλους. Σας επισημαίνω βέβαια ότι ακολουθώ το BBC News στο Twitter και θεωρώ ότι είναι από τα λιγότερα προκατειλημμένα».

Σύμφωνα με το Twitter, τα «κρατικά χρηματοδοτούμενα μέσο ενημέρωσης» είναι «οργανισμοί όπου το κράτος ασκεί έλεγχο στο περιεχόμενο μέσω οικονομικών μέσων, άμεσης ή έμμεσης πολιτικής πίεσης ή/και έλεγχο στην παραγωγή και τη διανομή». Για παράδειγμα, ως «κρατικά χρηματοδοτούμενα μέσο ενημέρωσης» χαρακτηρίζονται το ρωσικό RT ή το κινεζικό Xinhua News.

Από τη μεριά του, το BBC επισημαίνει ότι το ετήσιο τέλος των 159 λιρών (περίπου 181 ευρώ) – που απαιτείται από τον νόμο – καθορίζεται από το κράτος, αλλά πληρώνεται από τα βρετανικά νοικοκυριά.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Νέα: Τελευταία Ενημέρωση