ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

3 super τροφές για υγιή ανάπτυξη των παιδιών

Απαραίτητες για την ομαλή λειτουργεία του ανοσοποιητικού τους

must.com.cy

Η παραδοσιακή ελληνική διατροφή περιλαμβάνει το ελαιόλαδο ως βασικό λιπαρό, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, φυτικά τρόφιμα σε καθημερινή βάση, όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, τους σπόρους και τα δημητριακά, το ψάρι και το κοτόπουλο σε εβδομαδιαία βάση και το κόκκινο κρέας σε πιο αραιή κατανάλωση.Σε αυτά τα διατροφικά μονοπάτια στηρίζεται και η συστηνώμενη διατροφή των παιδιών, βέβαια με τροποποίηση στις μερίδες από κάθε ομάδα τροφίμων, με βάση την ηλικία. Ας δούμε πιο αναλυτικά ποιες είναι οι 5 τροφές που τα παιδιά χρειάζονται για την ανάπτυξή τους.

Πρωτεΐνη

Τα αυγά, το κοτόπουλο, το ψάρι, το κρέας και τα όσπρια είναι τρόφιμα που παρέχουν στο σώμα πρωτεΐνη, η οποία είναι απαραίτητη για την οστική και μυική ανάπτυξη του παιδιού. Πιο συγκεκριμένα, το κόκκινο κρέας και το κοτόπουλο πέρα από την πρωτεΐνη αποτελούν και καλές πηγές σιδήρου και βιταμινών του συμπλέγματος Β, στοιχεία ουσιώδη και για την ανάπτυξη του νευρικού συστήματος, καθώς και για την παραγωγή ενέργειας!

Φρούτα και λαχανικά

Είναι απαραίτητα σε καθημερινή βάση, καθώς παρέχουν πολύτιμες φυτικές ίνες και πληθώρα βιταμινών (βιταμίνη Α, βιταμίνη C κ.ά.), αντιοξειδωτικών (ανθοκυανίνες, κουερσετίνη, λυκοπένιο, καροτενοειδή, πολυφαινόλες κ.ά.) και ιχνοστοιχείων (κάλιο, μαγνήσιο κ.ά.). Τα συστατικά αυτά βοηθούν στην ανάπτυξη των εγκεφαλικών κυττάρων, ενισχύοντας τη λειτουργία του εγκεφάλου, τη συγκέντρωση και τη μνήμη. Επιπλέον, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Δώστε έμφαση στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και στα έντονα χρώματα, προσπαθώντας να έχετε καθημερινά ποικιλία χρωματική από κάτι πράσινο, κίτρινο, κόκκινο, μοβ και πορτοκαλί.

Καλά λιπαρά

Τρόφιμα πλούσια σε καλά λιπαρά:ελαιόλαδο, ελιές, ξηροί καρποί, μαλακή φυτική μαργαρίνη. Τα λιπαρά παρέχουν στον οργανισμό του παιδιού ενέργεια για την ανάπτυξή του και είναι απαραίτητα για πολλές από τις λειτουργίες που επιτελεί καθημερινά το σώμα του, από τη μεταφορά και απορρόφηση λιποδιαλυτών βιταμινών, μέχρι την παραγωγή ορμονών, τη λειτρουργία των κυττάρων και τη νευρομυϊκή του ανάπτυξη. Βέβαια, δεν είναι όλα τα λιπαρά εξίσου καλά στις ίδιες ποσότητες.Είναι πολύ σημαντικό να δίνετε βάση καθημερινά στα καλά λιπαρά (μονοακόρεστα και πολυακόρεστα), δηλαδή τα λιπαρά που προέρχονται από φυτικές πηγές, όπως το ελαιόλαδο και άλλα φυτικά έλαια, η μαλακή φυτική μαργαρίνη, οι ξηροί καρποί, οι ελιές και από τα λιπαρά ψάρια, και να μειώσετε τη συχνή κατανάλωση των κορεσμένων λιπαρών, δηλαδή αυτών που προέρχονται κυρίως από το κόκκινο κρέας και το ζωικό βούτυρο. Καθημερινά συστήνεται η κατανάλωση 1-4 μερίδων αναλόγως την ηλικία, όπου η 1 μερίδα αντιστοιχεί σε 1κσ ελαιόλαδο ή άλλο έλαιο ή μαργαρίνη ή 10-12 ελιές ή 1 χούφτα ξηρών καρπών.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Θέματα: Τελευταία Ενημέρωση

Οι μήνες που έρχονται, πάντα και για πάντα, λόγω κουλτούρας, θα σημαίνουν για εμάς πολύ περισσότερα από όσα αφήνουμε να εννοηθούν, ίσως γιατί – λόγω και του κλίματος

Είστε έτοιμοι για σχέση;

Τα πράγματα αλλάζουν, ο καιρός επιτρέπει στα άτομα να έρθουν πιο κοντά, αφήνει την ερωτική φαντασίωση να «κοιμηθεί».
must.com.cy
 |  ΘΕΜΑΤΑ